Tujina

Poklukar: Trenutno ne moremo zagotoviti 200 varuhov meje

Luksemburg/Berlin, 12. 10. 2018 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
81

Notranji minister Poklukar je v Luksemburgu pojasnil slovenske pomisleke glede predloga za vzpostavitev stalne evropske enote 10.000 varuhov meje do leta 2020. Avstrijski notranji minister Kickl je znova zavrnil slovenske kritike zaradi podaljševanja nadzora na meji, nemška kanclerka Merklova pa je Slovenijo pohvalila za odlično varovanje zunanje schengenske meje.

Slovenija podpira krepitev zaščite zunanje meje EU in vidi predlog komisije kot pomemben korak, še posebej je zadovoljna s krepitvijo mandata agencije za delovanje v tretjih državah, vključno z državami Zahodnega Balkana, je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar ob robu zasedanja notranjih ministrov EU.

10.000 varuhov meje

Prav predlog za krepitev evropske agencije za mejno in obalno stražo, naslednice agencije za zunanje meje Frontex, z vzpostavitvijo stalne enote 10.000 varuhov meje do leta 2020, je osrednja tema zasedanja v Luksemburgu.

Notranji minister Poklukar opozarja, da Slovenija trenutno ni sposobna zagotoviti 200 varuhov meje.
Notranji minister Poklukar opozarja, da Slovenija trenutno ni sposobna zagotoviti 200 varuhov meje. FOTO: AP

Z utrditvijo zunanje meje želi Unija olajšati vrnitev k normalnemu delovanju schengna in poiskati izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema. A odprtih vprašanj je precej. Čeprav komisija izpostavlja, da predlog ne posega v nacionalno suverenost, podrobnosti kažejo nasprotno. Predvideva namreč možnost posredovanja mejne straže v članici tudi, če ta za to ne zaprosi. To naj bi bil "skrajni ukrep, če je na kocki interes celotne EU".

Slovenija trenutno ne more zagotoviti 200 uslužbencev

Premier Marjan Šarec se mudi na prvem dvostranskem obisku v tujini. V Berlinu ga je z vojaškimi častmi sprejela nemška kanclerka Angela Merkel.

Tudi Slovenija ima nekaj pomislekov, ki se nanašajo predvsem na merila za določitev števila uslužbencev, ki bi jih prispevala posamezna država, vprašanje izvršnih pooblastil, financiranje in časovni načrt.

"Pomisleki se nanašajo na kriterije, po katerih bi določili število uslužbencev, ki bi jih posamezna država prispevala v stalno sestavo. Teh trenutno ni," je poudaril Poklukar.

Po predlogu komisije naj bi Slovenija prispevala okoli 200 uslužbencev. "Številka 200 ni sprejemljiva, v tem trenutku je ne moremo zagotoviti," je dejal minister. Podobne težave imajo po Poklukarjevih navedbah tudi druge članice, ki se prav tako srečujejo s pomanjkanjem policistk in policistov.

Pomisleke glede evropske straže imajo tudi druge države

Premier Šarec je na srečanju z Merklovo izpostavil, da Slovenija "brani schengen". "Svojo nalogo bomo še naprej dobro opravljali. Vprašanja notranje varnosti so izjemnega pomena, tudi za gospodarstvo," je poudaril. S to oceno se je strinjala tudi Merklova. "Slovenija naredi vse za varovanje zunanje schengenske meje in če kje Slovenija potrebuje podporo, jo bo dobila," je dejala.

Podobne pomisleke so izrazile tudi nekatere druge države, med njimi Francija, Danska, Grčija, Švica in vse države iz naše okolice, je še povedal minister. Največ pomislekov in neznank je glede stalne sestave in pooblastil uradnikov evropske straže, je pojasnil.

Več držav po Poklukarjevih besedah ni prepričanih, ali je sploh potrebna tako velika stalna sestava, in se sprašujejo, ali bo ta prinesla želene rezultate. Države skrbi tudi, da bo stalna sestava izčrpala nacionalne zmogljivosti in s tem oslabila sposobnost članic za nadzor njihovih meja, je povedal.

Minister pričakuje še dolgo in zanimivo razpravo o predlogu za vzpostavitev stalne enote 10.000 varuhov meje do leta 2020, ki ga je Evropska komisija razgrnila septembra, da bi olajšala vrnitev k normalnemu delovanju schengna in tudi dogovor o prenovi evropskega azilnega sistema.

Avramopulos: Pomisleki posledica nesporazumov

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je po koncu zasedanja ocenil, da so pomisleki številnih članic v povezavi s krepitvijo pristojnosti evropske mejne straže in poseganjem v nacionalno suverenost posledica "nesporazumov". Odgovornost za zaščito meje ostaja v rokah članic, je zatrdil.

Komisar je izpostavil, da je imel priložnost pojasniti nekatere nesporazume, ki vodijo v skrbi članic, da bi evropska mejna straža prevzela nacionalno pristojnost za zaščito zunanje meje unije. To je in ostaja v nacionalni pristojnosti, je zatrdil.

Slovensko-avstrijska meja na Šentilju leta 2015 v času največje begunske krize.
Slovensko-avstrijska meja na Šentilju leta 2015 v času največje begunske krize. FOTO: AP

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl, ki je v imenu avstrijskega predsedstva vodil zasedanje, je razpravo o predlogu za krepitev evropske mejne in obalne straže povzel z besedami, da vse članice želijo krepitev evropske straže, a da je še veliko praktičnih vprašanj in še zlasti vprašanje glede poseganja v suverenost.

Avstrijski notranji minister: Ne razumem slovenskih stališč

Kickl je sicer že pred zasedanjem komentiral podaljšanje nadzora na meji med Avstrijo in Slovenijo, ki je po prepričanju slovenske strani povsem neutemeljen. Pravi, da slovenskega stališča ne more razumeti in da gre za učinkovito sredstvo za zagotavljanje varnosti Avstrijcev. Notranje meje bodo nadzorovali, dokler ne bo ustrezno delovala zunanja meja, je ponovil dobro znano avstrijsko stališče.

Slovenskemu stališču je pritrdil Avramopolus, ki je dejal, da je "čas, da se to konča". Podaljševanje notranjega nadzora po njegovo spodkopava schengen, ki je najbolj otipljiva korist evropske integracije.

V Evropski komisiji so v četrtek potrdili, da so prejeli obvestilo Avstrije o podaljšanju nadzora na notranji mejah do 19. maja. Članica mora komisijo o podaljšanju obvestiti štiri tedne prej. Gre za ukrep na podlagi 25. člena schengenskega zakonika, ki dopušča enostransko uvedbo začasnega nadzora v primeru predvidljive resne grožnje javnemu redu ali varnosti. V schengenskem zakoniku je sicer določen rok - ta nadzor je mogoče uvesti za do šest mesecev. A v praksi se lahko člen očitno večkrat sproži na novo.

Poklukar povabil Kickla v Slovenijo

Poleg Avstrije, Nemčije in Danske nadzor na notranjih mejah v schengnu izvajajo še Francija, Švedska in Norveška, ki pa za zdaj niso obveščale o podaljšanju.

Poklukar se je na Kicklove besede odzval in dejal, da Slovenija učinkovito zagotavlja nadzor schengenske meje, kar je ob obisku premierja Marjana Šarca v Berlinu potrdila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Minister je še povedal, da se je ob robu zasedanja vljudnostno pogovoril z avstrijskim kolegom in ga povabil na obisk v Slovenijo, a teh tem nista odpirala. Nadzor na meji je stvar Avstrije, želim si dialoga še naprej, je izpostavil slovenski minister, saj da je nadzor moteč tako za avstrijske in slovenske kot vse ostale državljane, ki prehajajo to mejo. "Želim si, da Avstrija to čim prej razrahlja ali odpravi," je dejal.

Poklukar kolege seznanil s stanjem na zahodnobalkanski migracijski poti

Poleg krepitve evropske mejne straže je ključna tema zasedanja tudi vračanje nezakonitih migrantov. Slovenija po ministrovih besedah opozarja, da je za ustrezno in vzdržno upravljanje migracij nujna učinkovita politika vračanja, pri čemer pogreša večjo ambicioznost Evropske komisije, zlasti ko gre za medsebojno priznavanje odločb o vrnitvi.

Pozdravlja pa nekatere druge rešitve, na primer obvezno sodelovanje tujca v postopku, uvedbo hitrih postopkov na meji, delno omejitev možnosti zaporednega vlaganja pravnih sredstev in enotna merila glede tveganja pobega tujcev v postopkih vračanja.

Slovenski minister je še izpostavil, da je kolege seznanil s stanjem na zahodnobalkanski migracijski poti, ki se žal ne izboljšuje, še posebej zaskrbljujoče pa so razmere v BiH.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Achilleus
13. 10. 2018 08.35
+9
Vse sosednje države in države, ki oskrbujejo svet z orožjem vedo, da nismo resni, ko je govora o obrambi in podobnih stvareh. Američani, Nemci, Francozi, Rusi pošiljajo brezplačno starejše (še vedno pa zelo dobre) kose oborožitve, ki jih sami počasi nadomeščajo z najsodobnejšimi. Tudi največje vojske postopno uvajajo najsodobnejše sisteme. In to orožje, ki je še vedno odlično dajejo zastonj državam, ki bolj resno skrbijo za arzenal...jasno je, da imajo interese, ker jim bojo za denar dostavljali rezervne dele, nudili servis in v primeru vojne strelivo. Tako se je sosednja Hrvaška opremila z brezplačnimi raketnimi sistemi leta 2016 in 2017...iz ZDA...pred dnevi z helikopterji in še veliko je tega. In imajo solidno orožje...s katerim končno lahko varujejo meje. Helikopterji so nujni, če želiš mobilnost, dostaviti enote v primeru napada...terorja in podobnega...pomoč iz zraka, naravne nesreče. Kar je najbolj važno, pa je, da izuriš ljudi za to in imaš...gojiš znanje. Srbija prejema primerljiva orožja iz strani Rusije. Vse brezplačno. Nam ne ponudijo tega, ker vedo, da naše varčevanje meji na norost...da bo vse zgnilo v hangerjih, kot tudi civilna flote, ladje, čolni...vojaki brez plač...in tako naprej. V resnici pa finančno stojimo zelo dobro...v kaj se denar meče, je pa druga. Edini smo, ki ne črpamo denar iz skladov...nepovratni, ker smo vedno prepozni s papirji...papirji so res pomembni za nas. Preveč je uradnikov, ki ne zmorejo vsega podpisati in potrditi...če je vmes še čas dopustov, pa res pade vse v vodo. In tega sranja v naši države je povsod preveč...beda. Zato vam PRAVIM...ČE BI SLOVENCI VEDELI, KAM VI POLITIKI MEČETE NAGRABLJEN DENAR, BI NA DAN VOLILNE KAMPANJE VSE KANDIDATE ZBRCALI, DA BI PRESTRAŠENI DALI REPE MED NOGE IN ZBEŽALI.
TolstojV
13. 10. 2018 08.15
+17
Nehajmo se pretvarjati mi ne obvladujemo naših meja imamo vojsko a brez soglasja polcije ne sme varovati meje pa bi jo lahko avstrici imajo na meji vojsko. Prav zaradi naše nesposobnosti je avstrija uvedla varovanje svojih meja. Mi lažemo celemu svetu zakaj ima policija pri nas večji vpliv kot vojska saj vemo povsod v svetu vojska varuje meje v takih situacijah le pri nas o tem odloča policija ki je v odnosu do vojske v priviligiranem položaju.
Pikabalonca
13. 10. 2018 08.02
+10
V Sloveniji so trenutno vse vojaške in ostale kapacitete v DRAŽGOŠAH tam je bitka na prelomu, tam se odloča o usodi NARODA, prav danes tam pričakujejo osvežitev Kordiša novodobnega CHE gevaro in Violeto novo Rozo Luksemburg, da dvigneta moralo do končne zmage, dokler ne zmagamo ne gremo drugam..??
TolstojV
13. 10. 2018 08.15
+5
white power
13. 10. 2018 07.59
+13
kakšna je plača, po glavi za odstrel te nesnage na meji, se javin
trdovrat
13. 10. 2018 08.10
-14
No admin, daj briši mene, ko bom rekel, da smo fašistična država, ne pa tole nesnago nad mano, ki se ponuja za rablja! SMRT FAŠIZMU
factory
13. 10. 2018 08.33
+3
Če mi dajo 3000 € plače se javim takoj
Kaktus111
13. 10. 2018 07.56
+8
Pri nas imamo vojsko ki dobiva plačo, delajo pa nič. Pa dat pooblastila pa na delo da si saj zaslužijo tisto kar dobijo.
Kaktus111
13. 10. 2018 07.59
+2
Če ne pa schengen prestavit čez hrvaško. Oni bodo imeli dovolj kadra.
jjsstt
13. 10. 2018 08.13
+1
Svetec 2021
13. 10. 2018 08.25
+3
ja kaj pa dela vojska vozi se zraven policajev ne delajo pa čist nič !!!
LazniviZares
13. 10. 2018 07.43
+26
Slovenija ne more zagotoviti nicesar...ne more zagotoviti policistov ne more zagotoviti % za nato narodu ne more zagotoviti zdravstva ne more zagotoviti varnih cest ne more ...ne more...a korupcijo in bandite pa zagotavlja na vseh nivojih
TolstojV
13. 10. 2018 08.16
+4
Christi Miles
13. 10. 2018 07.37
+15
Jaki problem. Če nimamo zadosti policistov za varovanje zunanjih mej, pa naj tudi tu vojski dajo posebna pooblastila
Christi Miles
13. 10. 2018 07.56
+6
Pravzaprav ima vojska že delna pooblastila. Pozabil sem na našo nesrečno barkačo Triglav, ki je baje sedaj zopet operativna
Acidic
12. 10. 2018 22.23
+17
Za prehod meje bi bilo smotrno uvesti enostaven test. Kandidat bi moral zaužiti šnito pršuta in poplakniti s šilcem žganega. Kdor zavrne lahko gladko sklepamo: 1. Mu ne gre tako slabo v svoji državi da bi zavrnil tako enostaven preizkus 2. Je prevelik verski fanatik in potemtakem varnostni problem.
Acidic
12. 10. 2018 22.28
+15
Problem je seveda le v tem, da se 30 letni bradači predstavljajo kot mladoletni in jih ne morete zalivati z žganjem ampak po moji teoriji bi tudi sam pršut več kot zadostoval. Sploh pa če vemo, da si svojo vero radi prilagajajo kar se alkohola tiče. NIKOLI pa ne glede svinjine. Čudno
Perrun
12. 10. 2018 21.38
+20
Tale minister je pa res dasa.. niti za vodjo manjšega vrtca ga ne bi dal, kaj šele za MNZ..
Acidic
12. 10. 2018 21.28
+23
Saj zato pa imamo vardo. Pa domoljubi bi rade volje branili mejo pred temi kozjehepci
banananjamm
12. 10. 2018 21.01
+37
V vsakem članku v zvezi policije berem komentarje in se večinoma zliva gnojnica od cenjenih komentatorjev. Sedaj mora biti većini jasno, da je slo policija v razsulu podobno kot vojska. Na razpise se ne prijavi nihče več. Še to mlado in v srednjih letih iz policije odhaja, ostajajo samo še tisti ki so pred penzijo. No in preden boste spet zlivali gnojnico, uporabite raje energijo in se prijavite za delo policista za 700 € in pomagajte zaščititi mejo EU. Zima , mraz, smrad, nevarnost, nočne, nedelje, prazniki, bolezni, psihično uničevanje.....vse to za 700 € in nobene ugodnosti!!! Kje ste ??? Javite se??? Ni nekega navala v Tacnu, če ne morejo po 1 letu razpisov zbrati 20 kandidatov......
cistajeba
12. 10. 2018 21.05
-13
upornik19
12. 10. 2018 21.09
-21
700 neto dobijo ja samo so še dodatki prazniki nočne bonifikacije pa to tako da mu znese čez jurja in pol zato bt tih k vem ker poznam nekoga v policji
banananjamm
12. 10. 2018 21.18
+22
Očitno niste dojeli bistva. Varnost je pomembna....zelo! Potrebe po novih policistih so enormne. Zakaj uporabljate energijo za minuse in zlivanje gnojnice, če se lahko prijavite in prispevate k varnosti?
upornik19
12. 10. 2018 21.20
-12
vem kako plače so in kake so razmere v policiji...…...od mene ne dobijo plusa ker sedijo sam po kafičih na begunce se ne spravijo...ker se ne upajo
banananjamm
12. 10. 2018 21.23
+20
Ja bonifikacije ni več 20 let prijatelj moj. Tko, da tvoje komentiranje nima neke podlage o realnosti. Prav imaš, da je neto plača 700 , vse skupaj z nočnimi, nedeljskimi, prazniki, malico, prevoznimi stroški in nadurami pa znese jurja. Aja bolniške in izračun za penzijon ti gre od neto plače. :) Pa se prijavi, ko je tko fajn. Ne vem zakaj od 2.060.000 prebivalcev ne dobijo niti 20 novih kandidatov. Čudno pa tako fajn, pa tako dobra plača. Pa bonifikacija (ki je sicer ukinjena leta 2001) :)
banananjamm
12. 10. 2018 21.26
+18
Veš, veš, ko trdiš da je "bonifikacija". Tudi to, da sedijo po kafičih veš. Saj zato pa brž pa prijavo napiši, boš po kafičih pa nič ne delal, pa še več ko jurja boš dobil, pa še "bonifikacijo". Kaj še čakaš?????
upornik19
12. 10. 2018 21.27
-10
pa pojdi v fabriko delat na minimalca…….delat v prahu vročini in neznosnih razmerah...…….ker verjetno je luštno delat tud nočne ane
upornik19
12. 10. 2018 21.32
-4
moj stric je bil policist.2 leti nazaj šel v penzijo pri 52 letih in ti praviš da ni bonifikacije več...….sedaj dela v rezervi prejma penzijo ter plačo oboje!
Bott
12. 10. 2018 21.35
-1
ja seveda da se prijavim za policaja..ni šans da bi bil državni blagajnik
banananjamm
12. 10. 2018 21.38
+13
Tipičen primitiven komentar do amena. "pojdi v fabriko delat za minimalca" Bravo!!!! Saj hodijo v fabrike delat, pa ne za minimalca. Pa veš tudi na medicinske sestre se je zlivala gnojnica "pa naj gredo v fabriko delat za minimalca" . Guess what..... So šle in zdaj se zapirajo počasi oddelki in se prestavljajo operacije. Odlično. Pa bomo razsuli totalno zdravstvo, pa dejmo razsuti še varnost. Za nagrado bomo pa verjetno imeli v razsuti državi gospodarsko rast, z bolnimi delavci, pa nevarnim okoljem. Tudi turisti bodo verjetno rad prihajali........
flatearth
12. 10. 2018 20.41
+38
Pa kaj če Avstrijapodaljšuje nadzor na svoji meji, saj je njihova
HouseBeatz
12. 10. 2018 20.37
+41
Gres na Dubaj pa dozivis kulturni sok. Avstrija se je zbudila, Slovenija pa se ocitno rabi opect kot oni ali Nemcija, da vidi, da multikulti nikjer ne deluje
HouseBeatz
12. 10. 2018 20.37
+8
BETONSKI
12. 10. 2018 20.28
+41
Pa zakaj rabimo varuhe ,pa saj ste trdili pred volitvami ,da v Sloveniji ni ilegalnih prebežnikov,sami lažnjivi kljukci,kot vam ustreza tako govorite.
HouseBeatz
12. 10. 2018 20.31
+4
arizonadream
13. 10. 2018 07.26
+3
Scipion
12. 10. 2018 20.12
+48
POSTOJNA – Preverili smo, ali drži trditev enega od bralcev, ki se je predstavil kot policist s Policijske postaje Postojna. Navedel je namreč, da tujcem, ki so nastanjeni v Centru za tujce, ni treba plačevati kazni za prekršek, ki ga storijo. »Takoj ko jim napišemo kazen, jim po navodilih nadrejenih zraven napišemo ničnosti sklep, s katerim ni treba plačat kazni, kljub temu da ima včasih tujec celo denar, katerega so jim zasegli v centru za tujce in do katerega mi ne moremo, da bi poravnal prekršek. Prav tako imajo tujci mobitele, s katerim bi lahko poravnali kazen, ampak prav tako je navodilo, da se ne kliče inšpektorja na kraj, ki bi opravil zaseg. «
Scipion
12. 10. 2018 20.14
+31
Trditev podpisanega policista ni iz trte zvita. Kot nam je pojasnil tiskovni predstavnik policije, se tujcu, ki prebiva v Centru za tujce, v primeru prekrška najprej izda plačilni nalog in potem hkrati ugotavlja, ali ima posameznik kakšno lastnino. Ko policist dobi podatek, da tujec v prekršku nima lastnine - kar je v večini primerov tako -, se mu izdal »sklep, da v postopku o prekršku ni bil začasno odvzet dokument, premičnina ali vrednostni papir oziroma t.i. 'ničnostni sklep', ki je akt deklaratorne narave. S tem je bil postopek zaključen.«
Scipion
12. 10. 2018 20.16
+8
vectra c
12. 10. 2018 20.04
+39
Dajte ljudem čuvat meje ne pa politikom
BroNo1
12. 10. 2018 19.59
+18
Mi jih tudi ne razumemo.....tako da naj se avstrijski minister ne sekira.
Firnk
12. 10. 2018 19.56
+35
uvedet teritoljalno obrambo in pazit na slovenijo
Hulk Zalepi
12. 10. 2018 19.39
-2
une paciente siskotove poklicte...a ne caki, njih se ne bodo ustrasli ampak se jim bojo smejal. potem pa penzioniste rezerviste vpoklicte
MKII
12. 10. 2018 19.36
+4
Uni hoćjo 10,000 folka, a SLO jih ima 200? Hahaha 😅😅