Tujina

Avtomobil bombo parkirali pred sedežem policije

Belfast, 22. 11. 2009 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekdanji pripadniki Ire so pred poslopjem sedeža policije v Belfastu pozno zvečer parkirali avtomobil, v katerem je bila doma izdelana bomba in kar 180 kilogramov razstreliva.

Nekdanji pripadniki Irske republikanske armade (Ira) so skušali izvesti bombni napad na sedež policije v Belfastu, vendar pa avtomobil bomba, v katerem je bilo 180 kilogramov razstreliva, na srečo ni eksplodiral.

Ira
Ira FOTO: Reuters

Vozilo je sicer zajel ogenj, a razstrelivo se na srečo ni sprožilo. Poslopje, kjer je sedež skupnega katoliško-protestantskega odbora, ki vodi in nadzoruje delo nove severnoirske policije, tako ni bilo poškodovano.

Varnostniki so opazili dva moška, ki sta tekla stran od avtomobila bombe. Drugo vozilo, s katerim naj bi moška pobegnila, so našli kasneje zažgano – ogenj naj bi uničil forenzične dokaze – v revnem predelu Belfasta, znanem kot utrdbi Ire.

Vodja severnoirskih policistov Matt Baggott je ob tem ocenil, da predstavlja poskus napada napad na celotni mirovni proces na Severnem Irskem.

Napadli patruljo

Poleg tega so v vasi Garrison na Severnem Irskem oboroženi moški v soboto zvečer iz zasede napadli policijsko patruljo. Prišlo je sicer do streljanja, a ranjen ni bil nihče. Zaradi suma vpletenosti v napad so bili danes aretirani trije nekdanji pripadniki Ire.

Za napadoma naj bi stali nekdanji pripadniki Ire, ki nasprotujejo leta 1997 razglašeni prekinitvi ognja. Ena od odpadniških skupin, imenovana Prava Ira, je leta 1998 izvedla napad z avtomobilom bombo v Omaghu, ko je bilo ubitih 29 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saxxis
22. 11. 2009 16.53
Vse kar bom rekel je: ERIN GO BRAGH! :D
UHUHUHUH
22. 11. 2009 16.53
no tega se pri nas manjka