Tujina

Bagdad predal poročilo

Bagdad/Washington, 07. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iraške oblasti so predale poročilo o vojaških programih in orožju misiji ZN v Bagdadu. Preden so ga predale inšpektorjem za nadzor orožja, so ga pokazale nekaj novinarskim ekipam. ZDA vztrajajo, da Irak ima prepovedana orožja, kar pa Bagdad še vedno zanika.

Šlo naj bi za 11.807 strani dolgo poročilo, oziroma za 529 MB podatkov na 12 CD-romih. Poročilo se nahaja v nekaj več kot 20-ih datotekah, večinoma v angleškem jeziku.

Misija ZN v Bagdadu bo poročilo, v skladu z določili resolucije 1441 ZN o razorožitvi Iraka, na sedež ZN v New Yorku napotila še pred iztekom roka v nedeljo, 8. decembra. Poročilo iraških oblasti je dolgo kar 11.807 strani, od tega na 1.334-ih straneh odgovarjajo na vprašanja o kemičnem orožju, na 1.823-ih o biološkem orožju in na 6.887-ih straneh opisujejo kapacitete iraškega raketnega orožja. Po trditvah Bagdada poročilo ne vsebuje podatkov o prepovedanem orožju za množično uničevanje, saj ga Irak nima, so pa v njem "novi elementi", predvsem s področja civilnih programov, ki bi lahko bili uporabljeni v vojaške namene.

Poročilo je tudi v angleščini, vendar bodo imeli inšpektorji ZN, glede na obsežnost poročila, veliko dela
Poročilo je tudi v angleščini, vendar bodo imeli inšpektorji ZN, glede na obsežnost poročila, veliko dela FOTO: POP TV

Poročilo gre z letalom v New York, ustavi se na Cipru

Poročilo naj bi iz Bagdada "odpotovalo" z letalom ZN, se ustavilo v Larnaki na Cipru, kjer je logistično oporišče inšpektorjev za dejavnosti v Iraku, od tam pa s čezatlanstkim letom v New York. Iraško poročilo naj bi bilo sicer napisano tako v arabskem kot angleškem jeziku, kljub temu pa v ZN predvidevajo, da bi lahko za preučitev in morebiten prevod iraškega poročila o orožju potrebovali več tednov, odvisno od njegovega obsega.

Kljub temu pa naj bi se ameriška administracija medtem že pripravljala za akcijo v varnostnem svetu proti iraškemu voditelju Sadamu Huseinu, saj naj bi imela trdne dokaze, da ima Irak orožje za množično uničenje, pa četudi ga inšpektorji ZN v Iraku ne bodo odkrili.

Iraška zastava
Iraška zastava FOTO: Reuters

Sadam Husein se je prvič opravičil Kuvajtu

Iraški voditelj Sadam Husein se je danes prvič opravičil Kuvajtčanom zaradi invazije iraških sil na njihovo državo leta 1990. V govoru, ki ga je na državni televiziji prebral iraški minister za informiranje Mohamed Said al-Sahaf, je še poudaril, da to ni opravičilo v trenutku šibkosti ali zaradi taktike iraške strani, ampak želi z njim razčistili zadeve.

Sadam Husein je v govoru poudaril, da je bila invazija na Kuvajt dejanje "zakonite samoobrambe" pred zaroto, ki so jo pripravile ZDA v sodelovanju s kuvajtskimi vodilnimi predstavniki. Dodal je še, da je leta 1989 skušal doseči mirno rešitev spora s Kuvajtom, vendar pa po njegovih besedah vodilni predstavniki sosednjih zalivskih držav niso bili zainteresirani za pogajanja.

Iraški voditelj je tudi pozval Kuvajtčane, naj se pridružijo Iračanom v sveti vojni proti "nevernim okupacijskim vojskam, da bi oprali čast arabskega naroda". Obenem pa je Kuvajtčane posvaril pred sodelovanjem s "tujimi vojskami" in kuvajtski vladi očital sodelovanje z ZDA. Že dvanajst let dovoli britanskim in ameriškim vojaškim letalom, da s kuvajtskega ozemlja vzletajo in napadajo iraško ozemlje, je poudaril Sadam Husein.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA