Tujina

Ban bo nasledil Anana

New York, 09. 10. 2006 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

VS ZN je za novega generalnega sekretarja izvolil južnokorejskega zunanjega ministra Bana Ki Moona.

Ban Ki Moon, ki sicer ni znan kot ljubitelj velikih potez, je prepričan, da je dorasel velikim izzivom
Ban Ki Moon, ki sicer ni znan kot ljubitelj velikih potez, je prepričan, da je dorasel velikim izzivom FOTO: Reuters

Izvolitev južnokorejskega zunanjega ministra na mesto generalnega sekretarja Združenih narodov je bila soglasna, je dejal japonski veleposlanik pri ZN Kenzo Ošima, ki ta mesec predseduje Varnostnemu svetu.

Ban Ki Moon je po izvolitvi napovedal, da bo po svojih močeh prispeval k rešitvi vseh vrst problemov, ki ogrožajo mir in varnost v svetu. Na položaju ga mora sicer potrditi še Generalna skupščina ZN. 192 članov skupščine naj bi tako v roku enega ali dveh tednov potrdili Bana za naslednjega generalnega sekretarja.

62-letni Ban bo 1. januarja prihodnje leto na položaju nasledil 68-letnega Ganca Kofija Anana, ki mu konec decembra poteče drugi petletni mandat. Za prednostne naloge svojega vodenja svetovne organizacije je postavil reformo ZN, uravnoteženje porušenega razmerja med ZN in ZDA, spodbujanje razvojne pomoči in postavljanje humanitarnih vprašanj v ospredje.

Ban, ki bo postal osmi generalni sekretar ZN, se je rodil v mestu Čungju leta 1944, leta 1970 pa je diplomiral iz mednarodnih odnosov na univerzi v Seulu. Za ZN je začel delati leta 1975, nekaj let kasneje pa je postal vodja južnokorejskega predstavništva pri sedežu ZN v New Yorku. Za ministra za zunanjo politiko in trgovino je bil imenovan leta 2004.

Prvi 'spopad' s Severno Korejo

Eden prvih preizkusov za Bana kot generalnega sekretarja ZN bo ravnanje v severnokorejskem jedrskem vprašanju. Južna Koreja se doslej ni hotela vpletati v razprave o stanju človekovih pravic v Severni Koreji, da ne bi provocirala severne sosede, medtem ko bo Ban na novem položaju prisiljen zavzeti jasno stališče glede severnokorejskega vprašanja.

Kritiki sedanjemu južnokorejskemu zunanjemu ministru očitajo, da je v primerjavi z Ananom preblag in da mu za tako zahteven položaj manjka karizme. Po drugi strani pa so mu v prid dolgoletne diplomatske izkušnje. Karierni diplomat, ki govori angleško in francosko, ima v 36-letni diplomatski karieri tudi deset let neposrednih izkušenj z ZN.

Drugi kandidati so se umaknili

Pred današnjim glasovanjem je Ban, ki je doslej na neformalnih glasovanjih v VS ZN prejemal največ podpore, ostal sam, saj so drugi kandidati odstopili. V igri za položaj je bilo sicer na neformalnih glasovnanjih v VS ZN še šest kandidatov: Indijec Sashi Tharoor, sicer generalni podsekretar ZN za komunikacije in javno informiranje, latvijska predsednica Vaira Vike-Freiberga, podpredsednik odstavljene tajske vlade Surakiart Sathirathai, šrilanški diplomat Jayantha Dhanapala, jordanski veleposlanik pri ZN princ Zeid Rad Zeid al Husein in nekdanji afganistanski finančni minister Ašraf Gani. Pričakovati je, da bo Generalna skupščina ZN odločitev VS ZN potrdila, saj doslej ni povzročala težav glede tega.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.