Tujina

Banka matičnih celic v Srbiji zaprla svoja vrata, starši ostali brez odgovorov

Beograd, 19. 09. 2019 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je švicarska banka za shranjevanje matičnih celic Cryo Save zaprla svoja vrata, je srbski portal Blic na Poljskem prišel na sled genetskemu materialu, ki so ga srbske družine zaupale v skrb temu podjetju. Podjetje, ki je zaprlo svoja vrata, pa družinam ne nudi nobenih odgovorov, kako naprej.

Ko so na srbskem portalu Blic objavili, da je švicarska banka za shranjevanje matičnih celic Cryo Save zaprla svoja vrata, je to vznemirilo številne družine po državi. Zaradi problemov, s katerimi se je soočalo to podjetje, jih je prevzela poljska banka matičnih celic FamiCord, kamor so premestili tudi okoli 250.000 matičnih celic. A številne nepravilnosti so privedle do tega, da je švicarsko ministrstvo za zdravje temu podjetju odvzelo licenco za delo.

Predstavništvo te banke v Srbiji je zaprto, na objavljene telefonske številke se nihče ne javlja, družine, ki so namenile več tisoč evrov za to, da bi njihove matične celice bile na varnem, pa so ostale brez pojasnil in odgovorov. Dokler ni na njihove elektronske naslove prišlo sporočilo v, kot so zapisali na Blicu, ne ravno najbolj tekočem srbskem jeziku, s katerim so obvestili zaskrbljene starše, da je CryoSave sklenil pogodbo s podizvajalcem PBKM. "Nedavno smo sklenili dogovor s podizvajalcem PBKM (FamiCord), ki imajo laboratorij v Varšavi. Za nas bodo dolgoročno skladiščili material. Ta družinska banka ima vse potrebne akreditacije in dosega naše standarde kvalitete," je med drugim pisalo v sporočilu.

Starši vedo le, da matične celice skladiščijo na Poljskem.
Starši vedo le, da matične celice skladiščijo na Poljskem. FOTO: Dreamstime

Po tem sporočilu pa mrk. Starši, ki so odgovorili na e-mail ali poklicali na priloženo kontaktno številko, so ostali brez odgovora. Telefonska številka namreč ni dosegljiva, na elektronska sporočila pa nihče ni odgovarjal. "Poslala sem jim sporočilo z vprašanji, kako naj ravnamo in komu se naj javimo v primeru, da bomo potrebovali matične celice. Nisem dobila odgovora! S soprogom ne bi paničarila, a sva za celice, kot morda večina staršev, vzela kredit. Imava tri otroke in to nama je bilo res pomembno, a ne gre za majhen strošek," je zapisala zaskrbljena mama, ko je prebrala vest o zaprtju banke.

Vsota, ki so jo družine morali plačati za shranjevanje matičnih ni majhna, po informacijah gre za nekje med 1580 do 1780€, odvisno od izbranega paketa. Največje vprašanje, ki se poraja ob zaprtju banke, je seveda, kaj lahko storijo starši, ki bi potrebovali celice, da bi pozdravili svoje otroke. "Za začetek je treba opozoriti ljudi, da CryoSave ne dela več in da naj niti ne razmišljajo o tem, da bi tam skladiščili matične celice. Okoli 90 % vzorcev so premestili na Poljsko, v FamiCord. Pri tem naletimo na pravni problem, saj imajo stranke sklenjene pogodbe s CryoSavom in bi se morali obrniti na njih v primeru, da bi potrebovali celice," je za Blic povedal Rasko Petaković, človek, ki je na lastni koži občutil posledice zaprtja švicarske banke.

PBKM bo čuvala celice naslednjih pet let

Kako bodo dostopali do matičnih celic na Poljskem, v primeru, da jih bodo potrebovali?
Kako bodo dostopali do matičnih celic na Poljskem, v primeru, da jih bodo potrebovali? FOTO: Dreamstime

Kot so izvedeli na Blicu, se je banka FamiCord dogovarjala za nakup CryoSava, a se to ni zgodilo. Februarja sta PBKM in Esperite, nizozemsko biotehnološko podjetje, ki je imel v lasti CryoSave, podpisala sporazum o skladiščenju matičnih celic, niso pa dosegli dogovora o nakupu. Dogovorili so se za pet let skladiščenja z možnostjo podaljšanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaplja?
20. 09. 2019 14.45
+0
Za to zadevo , da funkcionira , bi morale poskrbeti države , ki imajo takšno banko.
periot22
19. 09. 2019 19.58
+2
Bogataši bi radi večno živeli!
kaplja?
20. 09. 2019 14.45
+0
Nesmisel. Zadeva je v tem, da pomagaš otroku !