Tujina

Barnier: Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije

Bled, 10. 09. 2018 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
19

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je v okviru Strateškega foruma Bled povedal, da je realno možno dogovor z Veliko Britanijo o odhodu iz unije doseči do začetka novembra. Ponovil je sicer, da bi bilo najbolje, če Britanci sploh ne bi odšli, a zdaj je treba doseči 'urejeno ločitev'.

Michel Barnier, glavni gost letošnjega Strateškega foruma Bled  (BSF), je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom pojasnil, da je treba dogovor o brexitu doseči v naslednjih šestih do osmih tednih. Potem je treba namreč zagotoviti še čas za ratifikacijo v britanskem parlamentu, v Evropskem parlamentu in Svetu EU. Le tako bi lahko Velika Britanija že marca prihodnje leto odšla na svoje. Zaenkrat so zaključili "nekje 85 odstotkov" dogovora, je povedal.

Odprta vprašanja: pravice državljanov, proračunske obveznosti in meja

Ob še odprtih vprašanjih zlasti glede prihodnjih odnosov je izpostavil tudi vprašanje prihodnjih pravic državljanov, prihodnje proračunske obveznosti, pa tudi mejo med Irsko in Severno Irsko.

Michel Barnier, glavni gost letošnjega Strateškega foruma Bled.
Michel Barnier, glavni gost letošnjega Strateškega foruma Bled. FOTO: AP

Glede slednjega vprašanja je izpostavil, da si nihče ne želi ponovne vzpostavitve meje na irskem otoku. Dobrobiti velikonočnega sporazuma, ki je prinesel stabilnost in veliko sodelovanje z obeh strani meje, so preveč pomembne, je dejal.

A po drugi strani mora EU zagotoviti zlasti nadzor nad pretokom blaga "za zaščito potrošnikov in podjetij". Gre za težavno vprašanje, vendar pa Britanci na Severnem Irskem že izvajajo določen nadzor nad blagom, ki prihaja z britanskega otoka, zlasti nad kmetijskimi izdelki, izvajajo veterinarski in sanitarni nadzor. Zato uvedba takega nadzora po brexitu ne bi smela biti tako težavna, a Britance v to še prepričujejo, je še povedal Barnier.

'Bolje, če brexita sploh ne bi bilo'

So pa praktično že zaprta pogajanja na področju varnosti in obrambnega sodelovanja, pa tudi na področju notranjih zadev in pravosodja, je še pojasnil glavni pogajalec EU za brexit.

"Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," poudarja Michel Barnier.
"Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," poudarja Michel Barnier. FOTO: AP

Osebno Barnier sicer meni, da bi bilo bolje, če brexita sploh ne bi bilo. "Ko gledamo geopolitično situacijo, bi bilo morda bolje, če bi ostali skupaj. A Velika Britanija se je odločila oditi in to odločitev moramo spoštovati," je dejal.

Pogajanja z Londonom je opisal kot težka in kompleksna, a je zanikal kritike, da je v pogajanjih z Britanci "pretrd". "Ne gre za dogmatizem in nobene želje po kaznovanju ali maščevanju ni. Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," je poudaril.

Ne gre, da bi Britanci iz enotnega trga vzeli samo nekatere stvari, drugih pa ne. "Ne moreš imeti svobodnega pretoka blaga, ne da bi imel tudi svobodnega pretoka ljudi," je ponazoril Barnier in poudaril, da so "pravila enaka za vse".

Barnier: Gre za situacijo 'lose-lose'

Osebno Barnier sicer meni, da bi bilo bolje, če brexita sploh ne bi bilo.
Osebno Barnier sicer meni, da bi bilo bolje, če brexita sploh ne bi bilo. FOTO: AP

Enotni trg pa je prevelika pridobitev, da bi ga razbili, je poudaril. Možno je doseči dogovor, kot ga ima na primer Norveška, ki ni članica EU, je pa članica enotnega trga, je povedal Barnier.

Notranjih prerekanj v Veliki Britaniji glede brexita ni želel komentirati. Kot je dejal, se pogajajo z vlado Therese May, sam pa brani stališča 27 držav članic EU.

Izpostavil pa je še, da so pogajanja o brexitu "negativna pogajanja", kjer ne bo nihče zmagal. "Gre za situacijo 'lose-lose' in nobene dodane vrednosti ne bo iz tega," je še dejal na voditeljskem panelu letošnjega BSF, ki je posvečen iskanju rešitev za premagovanje razlik.

Poudaril je, da je "prepričani Evropejec" in da se zavzema za nadaljevanje skupne evropske zgodbe. K temu, naj bodo Evropejci, je še posebej pozval tudi mlade, ki se udeležujejo BSF.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Melaj
11. 09. 2018 09.00
+21
Nekateri za EU, drugi spet ne. Združene Evrope se boji ves svet. Vendar tega večina prebivalstva EU ne ve. Že dolgo nas vodijo ZDA. Takoj, ko je kazalo na to, da bi začeli prevzemati vajeti sami, so poskrbeli za Ukrajinske hujskače, ki so Putina dovolj razkačili za prevzem Krima. Stare Angleške podrepnike ZDA ni bilo težko prepričati. In stvari razpadajo. Mnogi omenjajo Romunijo in podobne države. Pa ne mislit, da je drugje, v drugih regijah bolje, kot v Romuniji. Kitajci imajo večino provinc še vedno v letu 1955. ZDA so najbolj poneumljen in vodljiv narod. Indija se bori z lakoto in umirajo po ulicah, pod drevesi.....Afrika je daleč za vsemi. Bližnji vzhod bo pogorišče, dokler bo črno zlato poganjalo svet. Južna in Srednja Amerika je pod nadzorom ZDA. Če se jim ne pustijo, se zgodi Venezuelska kriza. Venezuela je bila pred 5 let najbolj razvita država te regije. Danes bežijo v skorumpirano Kolumbijo. Rusija si gospodarstvo rešuje z zastonj energenti. Če bi Ruske fabrike plačevale plin, nafto, bi bile popolnoma nekonkurenčne in v stečaju. Kitajci jim posojajo denar, gradijo infrastrukturo. Na kratko, povsod je slabše, kot v EU. EU manjka, da se sprijaznimo, da moremo imeti nekje centralizirano oblast, ki bi imela vajeti v rokah. Bruselj to ni. To je samo leglo potepuhov, ki lepo živijo. Ne more vsaka država vleč na svojo stran, krasti ostalim prostor, ki je itak skupen in tako naprej. Če se iz EU odločijo določene države, bojo preživeli le, če bo to interes ZDA. Bojmo se tega. Skupna Evropa, skupno gospodarstvo, brez meja, skupna obramba (brez ZDA), skupna valuta...To je prihodnost. To imamo samo na papirju. Če bo kdaj tudi realno, bo EU najmočnejša regija. Druge regije bo načela narava (jih že), prevelika naseljenost, suša, manko vode, naravne katastrofe. Kaj ima EU: dokaj stabilno podnebje, ni prenaseljenosti, smo samooskrbni, če to želimo..znanje, ki ga prodajamo ostalim (lahko bi ga vlagali v lastne projekte in razvoj). Lego EU ni potrebno poudarjati, ker je jasno, da interesira vse.
Jogi
11. 09. 2018 09.56
+2
Kollerik
11. 09. 2018 10.20
+2
anakondabox
11. 09. 2018 08.30
+1
Neutrudno se dogovarjajo. Ne za pošteno in v pravično delitev, pač pa je v igri denar.#kapital
Jogi
11. 09. 2018 08.28
-4
evropa s toliko nacionalizmi nima šans za obstoj in reka bo krvava tekla.....
Dule Med
11. 09. 2018 08.17
-9
Dobro vedo zakaj zapuščajo Evropo, samo butasti Evropski narod še tega ni skapirai in tudi nebo, z tem nizkim zavedanjem.
User1094863
10. 09. 2018 22.29
+9
tudi EU mora zapustit GB saj nimamo več skupnih interesov!!!
dunc46
10. 09. 2018 22.11
+3
marmilan
10. 09. 2018 21.07
+14
ko j... angleže.
Mich Diam
10. 09. 2018 20.56
+22
Zaplankani Angleži, ko se vam bo kolcalo po EU, bo vse prepozno!
tron3
10. 09. 2018 20.27
-12
Še en model ki verjame da EU obstoja, he,he... dobr je plačan, kaj čte za tak dnar na mesnc bi se tudi bol al manj vsak lagal.
puspan
10. 09. 2018 20.54
+15
ivan res grozni
10. 09. 2018 21.22
+12
etul
10. 09. 2018 20.19
+19
Toti angležeki se pa res obotavljajo,pr mej kršen duš, jaz sem že parkrat penino odprl, k sem mislil,da končno odpeketajo,pol pa lažen alarm, pa tišat štoflc nazaj not.
Madeni
10. 09. 2018 19.43
-12
Tudi ŠVEDI so na poti iz Evrope, LGBT ribovce in ostale leve Hribovce vsi zapuščajo, posiljevanje z migranti, Islamom.Poglejte Pijanduro Junkerja in ostale EVRO Fikuse z našo Šamastko na čelu to je zdravo samo še za na Britof, pokopat..in CIPRERSE nasadit..
piljan
10. 09. 2018 19.54
+15
piljan
10. 09. 2018 20.15
+9
Vidim,da nekaj svečkarjev spet pijančka na levo tlači.
piljan
10. 09. 2018 21.10
+2
Megla,me je saj pameten,ne kot tebe,ki nimaš drugega odgovora.Zamisli se.
ivan res grozni
10. 09. 2018 21.26
+10
Švedi nikamor ne odhajajo. Ne se veseliti odhodov, saj nas bi odhod neto plačnic, hudo prizadel. Zdaj dobimo iz Bruslja kot manj razviti 600 milijonov več kot vplačamo. Znesek ne vključuje denarja, ki ga dodatno dobimo za projekte!