Tujina

BASF, Bayer in Hoechst združili proizvodnjo

London, 11. 11. 1999 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije največji nemški proizvajalci v kemični industriji BASF, Bayer in Hoechst so sporočili, da bodo združili svojo proizvodnjo tekstilnih barvil in tako postali največji proizvajalec na svetu.

Za združitev so se odločili, ker v svetu prevladuje trend združevanja kemičnih podjetij. Veliko največjih proizvajalcev se tudi odloča za prodajo neperspektivnih panog in se odločajo za tiste, predvsem farmacevtske oddelke, ki imajo največji tržni potencial, je v zadnji številki zapisal Financial Times.

Novo podjetje, ki bo imelo letne prodaje v višini 2,2 milijarde mark in 4.700 zaposlenih, bo začelo delovati v začetku prihodnjega leta, če bodo podjetja dobila tudi zakonsko dovoljenje za združitev.

Novi velikan v industriji barvil je tako rezultat združitve med Dystarjem, v katerega sta se že leta 1995 povezala Hoechst in Bayer, in BASFovega oddelka barvil. Ti dve podjetji sta prvi in tretji največji svetovni proizvajalec v industriji barvil, ki beleži letno prodajo v višini 9 milijarde mark. Drugi največji svetovni proizvajalec barvil je podjetje Ciba Speciality Chemicals iz Švice.

BASF in Dystar sta povedala, da je še prezgodaj napovedovati, kako bo organizirano novo podjetje, najverjetneje pa bodo vsa tri zastopana podjetja imela enak lastniški delež. Novo podjetje namerava stroške poslovanja zniževati tudi z zmanjšanjem števila zaposlenih v Nemčiji, kjer je sedaj zaposlenih več kot polovica vseh delavcev podjetij.

Združeno podjetje, ki trenutno še nima imena, namerava zgraditi prodajno mrežo v Aziji, kjer se je v zadnjih 30 letih zelo razširila tekstilna proizvodnja in sedaj potroši kar 40 odstotkov izdelkov trga barvil. Novo podjetje pričakuje, da bo 30 odstotkov izdelkov prihodnje leto prodalo na azijskem trgu, 40 odstotkov pa v Evropi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni