Tujina

Bašir tudi uradno pridržan

Džakarta/Sydney, 20. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Kmalu potem, ko je indonezijska vlada izdala dva nova protiteroristična dekreta se je policija odločila uradno pridržati domnevnega duhovnega voditelja islamistične skupine Džamaja Islamija Abuja Bakarja Baširja.

Baširja so aretirali že v soboto, vendar je zaradi bolezni ostal v bolnici
Baširja so aretirali že v soboto, vendar je zaradi bolezni ostal v bolnici FOTO: Reuters

Baširja so aretirali že v soboto, vendar je zaradi bolezni ostal v bolnici. V skladu z novima dekretoma lahko odslej v Indoneziji prijetega zadržujejo le 24 ur, nato pa ga lahko uradno priprejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

64-letnemu domnevnemu duhovnemu voditelju Džamaje Islamije, ki je osumljena izvedbe terorističnega napada na Baliju 12. oktobra, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 187 ljudi, bodo dovolili, da še naprej ostane v bolnišnici v mestu Solo na otoku Java, kamor so ga prepeljali v petek, potem ko ga je obšla slabost. Policija lahko Baširja v priporu pridrži 30 dni. 30-dnevno obdobje pa se bo začelo šele, ko bo Bašir zapustil bolnišnico, čeprav je dejansko že od danes priprt. Po navedbah Baširjevega brata Umarja Baradže je policija odločila, da lahko Bašir v bolnišnici ostane do četrtka. Če se bo Baširjevo zdravstveno stane izboljšalo, naj bi ga policija prepeljala v Džakarto.

Bašir osebno ni osumljen vpletenosti v napad na Baliju
Bašir osebno ni osumljen vpletenosti v napad na Baliju FOTO: Reuters

Bašir osebno ni osumljen vpletenosti v napad na Baliju 12. oktobra, policija pa ga namerava zaslišati v zvezi z njegovimi domnevnimi povezavami s Kuvajtčanom Omarjem al-Farukom, ki naj bi bil predstavnik teroristične mreže Al Kaida v Jugovzhodni Aziji. Ta je od junija letos zaprt v ZDA. Al-Faruk naj bi namreč Baširja obtožil, da je ukazal vrsto bombnih napadov na cerkve v Indoneziji, v katerih je pred dvema letoma umrlo 18 ljudi. Policija je danes zagotovila, da Baširja ne bodo na silo prepeljali iz bolnišnice v zapor, zaradi česar se je kakih sto islamističnih protestnikov umaknilo izpred bolnišnice v Solu.

Indonezijski obrambni minister Matori Abdul Džalil je sicer Baširja obtožil povezave z Al Kaido, meni pa tudi, da njegov najpomembnejši sodelavec, t. i. Hambali, stoji za številnimi bombnimi napadi v Indoneziji. Slednji naj bi januarja 2000 organiziral sestanke med dvema ugrabiteljema letal 11. septembra lani z ostalimi člani Al Kaide v Maleziji.

Avstralija se medtem z državnim dnevom žalovanja spominja žrtev
Avstralija se medtem z državnim dnevom žalovanja spominja žrtev FOTO: POP TV

Avstralija se medtem z državnim dnevom žalovanja spominja žrtev uničujočega bombnega napada na Baliju. Več kot sto smrtnih žrtev eksplozije je bilo avstralskih državljanov.

Indonezijski minister za infrastrukturo Sunarno je medtem sporočil, da je indonezijska vlada odobrila 480 milijard rupij oziroma 54 milijonov evrov za obnovo turističnega kraja Kuta na Baliju, ki je bil močno prizadet v napadu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni