Tujina

Baxter ustavil prodajo dializatorjev

Zagreb, 16. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška farmacevtska družba Baxter je ustavila prodajo dializatorjev serije A, potem ko je na Hrvaškem umrlo 21 ljudi, ki so pri zdravljenju uporabljali takšne dializatorje.

Sporni dializatorji so vzrok za tragedijo
Sporni dializatorji so vzrok za tragedijo FOTO:

Podjetje Baxter je do konca preiskave na Hrvaškem s svetovnega tržišča umaknilo svoja dializatorja P-15 in P-18, medtem ko so uporabo istih dializatorjev po smrti 12-ih bolnikov v Španiji že prepovedale Grčija, Francija, Finska in Švedska. Zaradi podobne tragedije avgusta v Španiji se je hrvaško ministrstvo za zdravstvo že povezalo s španskim, policija pa sodeluje z Interpolom v Madridu in Washingtonu. Istrska županija je zaradi smrti šestih bolnikov na hemodializi danes v Puli razglasila dan žalovanja, družinam umrlih pa namenila po 1500 mark denarnega nadomestila.

Predsednik Baxterja za srednjo in vzhodno Evropo Vicente Belenguer je po včerajšnjem srečanju s predstavniki hrvaškega ministrstva za zdravstvo še dejal, da so oblikovali neodvisno skupino strokovnjakov, ki bo sodelovala pri preiskavi vzrokov za nenadne smrti. Serija A vključuje dializatorje tipa A-15, A-18 in A-22, tej seriji pa je mogoče zaradi membrane iz enakega materiala prišteti še katalizatorje P-15 in P-18, ki so jih do nedavnega uporabljali v hrvaških bolnišnicah, je pojasnil zdravstveni direktor Baxterja za Evropo Jose Divino.

Hrvaško ministrstvo za zdravstvo ocenjuje, da so prav dializatorji tipa P-15 in P-18 vzrok za 21 nenadnih smrti, medtem ko še vedno raziskujejo vzroke za dva druga primera smrti med dializnimi bolniki. Hrvaška ministrica za zdravstvo Ana Stavljenić-Rukavina je sinoči za smrt pacientov odkrito obtožila podjetje Baxter.

Skica dializatorja v hrvaškem Jutarnjem listu
Skica dializatorja v hrvaškem Jutarnjem listu FOTO:

Hrvaški dnevnik Vjesnik, ki se sklicuje na zanesljive vire, pa danes piše, da naj bi dializni bolniki v hrvaških bolnišnicah začeli umirati že v začetku prejšnjega tedna, saj je bilo predvideno, da bodo njihove obdukcije opravili v torek, 9. oktobra. Te so nato preložili na sredo in četrtek, saj so sumili, da so bolniki imeli hepatitis C in so tako njihove obdukcije lahko opravili le strokovnjaki zavoda za sodno medicino v Zagrebu.

Na Hrvaškem se s hemodializo zdravi od 2200 do 2600 bolnikov letno. Ob najnovejši tragediji je ministrica za zdravstvo spomnila na pozabljeni primer iz leta 1995, ko je v Sisku umrlo 64 bolnikov na hemodializi, zaradi prevelike količine aluminija v vodi. Takrat za ta incident ni nihče kazensko odgovarjal.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni