Tujina

Bela hiša novinarju vrnila akreditacijo, tožba ni potrebna

Washington, 19. 11. 2018 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bela hiša je novinarju CNN Jimu Acosti sporočila, da so sprejeli dokončno odločitev in novinarju vrnili akreditacijo. Kot so dodali, je predsednik Donald Trump o tem obveščen, da pa mora novinar v prihodnje spoštovati pravila.

 Ameriški zvezni sodnik Timothy J. Kelly je v petek odredil, da mora Bela hiša novinarju CNN Jimu Acosti vrniti akreditacijo. "To je prva zmaga za CNN v tožbi zoper predsednika Donalda Trumpa," so ob tem zapisali na televizijski hiši in spomnili, da so tožbo vložili, ker "so novinarju kršili ustavne pravice po 1. in 5. amandmaju k ameriški ustavi".

Bela hiša je prejšnjo sredo odvzela akreditacijo novinarju CNN, ki je na novinarski konferenci predsednika po torkovih vmesnih volitvah, na katerih so demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, vztrajal z vprašanji glede migrantov iz Srednje Amerike.
Bela hiša je prejšnjo sredo odvzela akreditacijo novinarju CNN, ki je na novinarski konferenci predsednika po torkovih vmesnih volitvah, na katerih so demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, vztrajal z vprašanji glede migrantov iz Srednje Amerike. FOTO: AP

CNN bo umaknil tožbo

Tri dni po odredbi pa je Bela hiša v pismu novinarju Jimu Acosti sporočila, da so mu popolnoma obnovili novinarsko akreditacijo. S tem je seznanjen tudi predsednik ZDA Donald Trump, so sporočili in dodali, da se mora novinar odslej držati pravil, drugače bodo ukrepali, kot jim to dopušča zakon. 

Medijska hiša CNN je zato napovedala umik tožbo, saj ta, "ker so novinarju popolnoma obnovili akreditacijo, ni več potrebna in da se veselijo, da bodo še naprej poročali iz Bele hiše."

Akreditacijo so mu odvzeli, ker je vztrajal pri vprašanju

Bela hiša je prejšnjo sredo odvzela akreditacijo novinarju CNN, ki je na novinarski konferenci predsednika po torkovih vmesnih volitvah, na katerih so demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, vztrajal z vprašanji glede migrantov iz Srednje Amerike, ki so na poti proti meji z ZDA. Ko je hotel zastaviti še vprašanje Trumpu glede preiskave njegovih povezav z Rusi, pa mu Trump ni hotel več odgovoriti. Od Acoste je zahteval, naj sede in preda mikrofon za postavljanje novinarskih vprašanj naprej.

A Acosta tega ni hotel storiti in je mirno vztrajal pri tem, da bi zastavil vprašanje, prav tako ni hotel predati mikrofona uslužbenki Bele hiše, ki mu ga je hotela dobesedno iztrgati iz rok. Vidno jezen Trump je novinarju Acosti potem sicer srepo odgovoril, da se ne boji ničesar in nobene preiskave, Acosto pa označil za "nesramnega in groznega človeka", CNN pa da bi moralo biti sram, ker ga zaposluje.

Zatem je Trump nadrl tudi naslednjega novinarja, ki je prevzel mikrofon, Petra Alexandra iz televizije NBC, ki se je postavil v bran Acosti. "Tudi nad tabo nisem navdušen. Če sem pošten. Nisi najboljši," je dejal Alexandru. Nato pa se še enkrat posvetil Acosti: "Ko poročaš lažnive novice, kar CNN počne na veliko, si sovražnik ljudstva."

Po koncu novinarske konference je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders sporočila, da je Acosti "do nadaljnjega" suspendirala novinarsko akreditacijo v Beli hiši

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
21. 11. 2018 07.30
+0
Škoda.... Spet bomo poslušali kvazi novinarstvo še naprej.
nikhrast
21. 11. 2018 16.43
-1
Ate_ist
20. 11. 2018 18.36
+0
cnn bo kmalu dojel, da nima smisla v belo hišo pošiljati acosta, no vsaj pri administraciji trumpa.
the kop
20. 11. 2018 07.33
-2
acosta je provokator!! naj postavlja vprašanja o temi o kateri govorijo ne pa o nečem kar sploh ni govora!
trumpet2018
19. 11. 2018 22.44
+0
lažnivi klovn acosta se je dvakrat zlagal : da je postavil samo eno vprašanje (1. laž), da se ni dotaknil uslužbenke bele hiše ki podaja mikrofone (2. laž), pa kakšna tožba neki, tega skrajno levičarskega provokatorja, trola in notoričnega lažnivca bi morali že zdavnaj zabrisati iz bele hiše, tudi Obama je več novinarjem preklical akreditacije, pa ni nihče delal iz tega problema
Apostol1
20. 11. 2018 08.24
+1
Trumpet.....Edini notorični lažnivec je Trump , ti pa nisi lažnivec ampak navadna zavedena ovca in tvoj somišljenik Milton je napisal , da bo Acosta v zadnji vrsti , jok brate odpade ,še vedno bo v prvi vrsti in Trump se bo moral lepo obnašati , vseeno ne bo smel kršiti sodnikove odredbe , morda bo še celo znal odgovoriti na Acostovo vprašanje , če le ni do skrajnosti bebast ,kot si ti zavedeno slep.
trumpet2018
20. 11. 2018 09.21
-2
nisi ravno na tekočem, v beli hiši bodo na tiskovkah nova pravila : vsak novinar bo imel lahko samo eno vprašanje, potem bo uslužbenka bele hiše podala mikrofon tistemu, ki bo izbran za postavljanje vprašanj. Če Acosta ne bo dobil besede, ne bo mogel nič spraševati. Če se ne bo držal novih pravil, bo izgubil akreditacijo, to velja za vse novinarje, ne samo za lažnivca acosto, zdaj se ne bo več nikoli dogajalo, da bo postavljal po 5 vprašanj, katera nimajo nobene zveze s tekočo tematiko, tudi ne bo več grabil mikrofona iz rok uslužbenki ki podaja mikrofona, Sandersova ga bo ignorirala, če ne bo dobil besede, bo lahko samo gledal in poslušal druge kako sprašujejo
Apostol1
20. 11. 2018 11.36
+2
Razumnež
21. 11. 2018 07.32
Eh.... cucek bo še naprej lajal v luno kot do zdaj... Z mikrofonom ali brez.