Tujina

Bela hiša objavila prepis telefonskega pogovora Trumpa in Zelenskega

Washington, 15. 11. 2019 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bela hiša je objavila prepis aprilskega telefonskega pogovora med predsednikom ZDA in takrat 'sveže' izvoljenim ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Slednji je Trumpa povabil na svojo inavguracijo in dodal, da z besedami težko opiše, kako čudovita je Ukrajina. Trump mu je odvrnil, da to ve že odkar je bil lastnik licence za Miss Universe in je Ukrajina pošiljala same odlične ljudi.

Medtem ko se v kongresu v okviru preiskave pred impeachmentom ameriškega predsednika Donalda Trumpa odvija zaslišanje nekdanje ameriške veleposlanice v Ukrajini Marie Yovanovitch, je Bela hiša objavila transkript telefonskega pogovora, ki je 21. aprila potekal med Trumpom in takrat 'sveže' izvoljenim ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Gre za njun prvi pogovor po izvolitvi Zelenskega, v njem pa nista govorila o Trumpovih političnih nasprotnikih očetu in sinu Josephu in Hunterju Bidnu ter preiskavi zoper njiju.

'Ko sem imel še licenco Miss Universe, je Ukrajina vedno poslala odlične ljudi'

Trump je Zelenskemu uvodoma čestital za izvolitev: "To so bile izjemne volitve." Zelenski mu je odvrnil, da si je Trumpa vzel za zgled, slednji pa mu je vrnil kompliment: "V Ukrajini imam veliko prijateljev, ki vas poznajo in imajo radi. Imam mnogo prijateljev v Ukrajini in pričakovali so vašo zmago. Res izjemno delo ste opravili. Na nek način sem jaz naredil podobno. V ZDA dosegamo izjemen napredek, imamo izjemno ekonomijo. Ne dvomim, da boste odličen predsednik."

Bela hiša je objavila prepis aprilskega telefonskega pogovora med predsednikom ZDA in takrat 'sveže' izvoljenim ukrajinskim predsednikom Zelenskim.
Bela hiša je objavila prepis aprilskega telefonskega pogovora med predsednikom ZDA in takrat 'sveže' izvoljenim ukrajinskim predsednikom Zelenskim. FOTO: AP

Zelenski je nato Trumpa povabil na svojo inavguracijo: "Rad bi vas povabil, če je možno, na inavguracijo. Vem, da ste zelo zasedeni, ampak če je možno, bi vas povabil na slovesnost. To bi bila velika, velika stvar, da bi bili ta dan z nami."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump mu je obljubil, da bo poslal "odlične predstavnike", Zelenski pa je ponovil svojo željo in pohvalil svojo državo: "Ni besed s katerimi bi lahko opisal našo čudovito dežavo. Kako prijetni, topli in prijazni so naši ljudje, kako slastna in okusna je naša hrana in kako čudovita je Ukrajina. Besede ne morejo opisati naše države, zato je najbolje za vas, da pridete in se prepričate na lastne oči. Zato še enkrat vas vabim, da pridete."

Zelenski je Trumpu dejal, da si ga je vzel za zgled.
Zelenski je Trumpu dejal, da si ga je vzel za zgled. FOTO: AP

"Strinjam se z vami glede vaše države in se že veselim. Ko sem bil še lastnik licence za Miss Universe, ste imeli same odlične ljudi. Ukrajina je bila vedno zelo dobro zastopana. Ko boste zasedli svoj položaj in boste pripravljeni, vas vabim, da obiščete Belo hišo. Veliko stvari se bova imela za pogovoriti in vedno vam bomo stali ob strani," pa mu je odvrnil predsednik ZDA.

V kongresu zaslišujejo bivšo veleposlanico ZDA v Ukrajini Yovanovitchevo

Medtem se v predstavniškem domu ameriškega kongresa nadaljujejo javna zaslišanja v okviru preiskave pred impeachentom predsednika Trumpa. Na vrsti je nekdanja ameriška veleposlanica v Ukrajini Marie Yovanovitch.

Zaslišanje Yovanovitcheve bi lahko za demokrate predstavljalo temelj za impeachemnt Trumpa.
Zaslišanje Yovanovitcheve bi lahko za demokrate predstavljalo temelj za impeachemnt Trumpa. FOTO: AP
Uvodni priči na javnem zaslišanju pred impeachmentom, karierni diplomat George Kent in vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ukrajini Bill Taylor, sta poudarili pomen odnosov med ZDA in Ukrajino.

Med drugim je dejala, da ZDA v Ukrajini vidijo priložnost, medtem ko Rusija grožnjo. Demokrati, ki spremljajo zaslišanje, menijo, da so njene besede in kritika ameriške zunanje politike za Trumpa "uničujoče". Njeno zaslišanje bi lahko predstavljalo enega temeljev za impeachment.

Kdo je Marie ali 'Masha' Yovanovitch? Po rodu Ukrajinka je kar 33 let preživela v State Departmentu, v katerem je službovala med mandati tako republikanskih kot demokratskih predsednikov. Kot ameriška veleposlanica v Ukrajini je služila od leta 2016, Trump pa jo je 'odstranil' maja, poroča CNN.

Vprašanja na zaslišanju ji postavljata odvetnika, na demokratski strani Daniel Goldman in na republikanski pa Steve Castor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 11. 2019 21.29
-5
Slabo se piše Trumpu, še republikanci so v petek osupnili ko je Adam Schiff napovedal da je med zaslišanjem Trump twittal pa oblatil in žalil Yovanovitchevo. Na koncu so jo pa nagradili z aplavzom še republikanci.
nenitomožne
16. 11. 2019 18.02
+1
Trump mu je odvrnil, da to ve že odkar je bil lastnik licence za Miss Universe in je Ukrajina pošiljala same odlične ljudi." Kaj ima Trump homo nagnjenja? Misli sem, da so pošiljali Ukrajinci lepe in privlačne punce ?
LockheedMartin
16. 11. 2019 21.10
+1
dannyer
16. 11. 2019 12.45
+5
transkripti so bili že objavleni in so dokazali da trump ni naredil nič narobe. še več gre za rušenje predsednika zda z strani demokratov. ki nočejo priznati da so izgubili sramota za njih
nikhrast
16. 11. 2019 15.18
-5
Včeraj pa že šesti Trumpov odvetnik/svetovalec/fixer… obsojen, 20 let bo lahko sedel v ječi. Roger Stone je bil obsojen da je lagal..., polno teh tipov v Trumpovi administraciji.
nenitomožne
16. 11. 2019 18.06
Kdo je Marie ali 'Masha' Yovanovitch? Po rodu Ukrajinka je kar 33 let preživela v State Departmentu, v katerem je službovala med mandati tako republikanskih kot demokratskih predsednikov. Kot ameriška veleposlanica v Ukrajini je služila od leta 2016, Trump pa jo je 'odstranil' maja, poroča CNN. Kaj misliš, zakaj jo je Trumpek odstranil ? Mu je že šla na "jetra", kaj ne ? Zakaj ? Kaj ne veš, saj je ja nedolžen !
dannyer
16. 11. 2019 18.51
+5
prvič tale yovanovič ne sodi po nobeni logiki kot priča saj ni bila povezana z pogovori grez farso še več zarati teh so se št obrnili demokratski volilci ne verjamejo več in to v 54% neodvisni kar 74% reoublikanci pa itak več kot 90% ve vstale obsodbe so bile brezpredmetne in nimajo zares kriminalnega ozadja ker gre za načrtno uničevanje ljudi. ameriški sistem je tak ali si imel rdečo majco takrat pa si rekel ne nisem pa si jo imel si lagal in evo pod prisego imajo zelo hin sistem. stona uničujejo pa ni nič kriminalnega naredil.
dannyer
16. 11. 2019 18.52
+4
na zaslišano se je jokcala ker jo je odpustil to nima nič v zvezi z nacionalno varnost celo levi mediji so pisali nič od nič. sedaj demokratski volilci vidijo in kje je kaj saj citiram je tako kot da bi gledan popleskano steno kak se počasi suši.
Mr. Jones
15. 11. 2019 21.58
+5
"kar 33 let preživela v State Departmentu" se pravi prava močvirniška pošast
CestniKolesar370Wattov
15. 11. 2019 19.43
+7
Demokrati niti nimajo namena impeachat Trumpa. Nimajo nikakršne podlage. Republikanci pa, ali so prevelike mevže, da bi demokrate dejansko preganjali tako kot demokrati republikance, ali pa ne vem. Tale impeachment je politična zadeva. Ne gre se za impeachment ja ali ne. Kaj je en izmed glavnih razlogov, da so demokrati izgubili volitve? Ti jaz povem. Prihod radikalcev. Res, da so demokrati bolj v levo, kot republikanci, ampak niti ne veliko. Med demokrate je prišel Bernie Sanders, naredil evforijo, na koncu pa je njegova prisotnost v politiki tista, ki je demokrate razklala na dva pola. Ko je podpora Sandersu rasla, je Clintonova morala posegati po isti demagogiji, kot on. Bolj kot je ona šla v levo zaradi njega, bolj so se mešale glave tistim, ki demokrate držijo skupaj že desetletja. Padla je evforija za iti na volišča in rezultat je tu. Torej kaj potrebujejo demokrati? Povezovanje med vsemi tistimi, ki simpatizirajo s katerimkoli demokratom. Naj bo to zmerni pokvarjenec kakršna sta Schumer in Pelosijeva, ultra pokvarjenec kakršna je Clintonova, ali pa radikalni blazneži kakršni so Sanders, AOC, itd. In ko se gre za karkoli anti-Trumpovskega, se lahko demokrati povežejo in ta proces naj bi demokrate združil. Če ne bi bile volitve za vogalom, do tega procesa sploh ne bi prišlo. Najprej je bila Rusija, zdaj je Ukrajina, na koncu bo Trump povezan z vsemi drugimi državami samo z ZDA ne. Kar pa je najslabše, pa je to, da so demokratske sheme jasne vsem, ukrepa pa nihče. Kako je od Bidna sin pristal v odboru Ukrajinskega državnega podjetja in kako je dobival milijonček letne plače na svoj račun? Zakaj ga je Ukrajina potrebovala? Nikoli ni delal na kakšnem podobnem področju, iz vojske so ga odpustili, ker je narkoman. Zakaj je Clinton fundacija dobivala rekordno visoke "donacije" ko je kandidirala za predsednico in zakaj so te iste donacije usahnile v trenutku, ko je na volitvah izgubila? Če bi se demokrat 10% toliko preganjalo, kot republikance, bi potrebovali par novih zapornih objektov.
nikhrast
15. 11. 2019 20.10
-4
Poglej podporo ki jo je imel Al Capone, uspešen lopov, pa soup kitchens je odprl, poskrbel je za navaden folk, za nos jih je vlekel.
trumpet2018
15. 11. 2019 18.41
+28
to je dokaz, da Trump ni naredil nićesar nezakonitega, zato nehajte natolcevati s temi pravljicami o odstavitvi, gre za to, da demokrati izvajajo mehki državni udar, vendar kot vedno se jim je spet ponesrećilo, če ga odstavijo , bo pa prišlo do državljanske vojne, patrioti in nacionalisti so pa vsi do zob oboroženi, tako da lahko predvidite rezultat, tudi vojska je na Trumpovi strani , tudi večina američanov podpira Trumpa
Domendo
15. 11. 2019 18.37
+15
Če se USA umakne v svojo državo bosta Rusija in Kitajska naredile raj na zemlji, če prav razumem nekatere komentatorje.
Kruh+sol!
15. 11. 2019 18.35
+39
Tri leta je na oblasti in ves cas iscejo nacine, kako bi ga odstranili. Gospodarstvo v ZDA pa raste. Ponovno bo izvoljen. To je jasno.
nikhrast
15. 11. 2019 18.44
-23
Trump je lopov, to smo že vedeli ko je bil v biznisu, zdaj pa samo nadaljuje s to lopovščino, samo poglej kolikokrat je že bankrotiral, pa kolikokrat je že bil na sodišču, pa koliko kazni je že plačal. Še manj kot leto do volitev, mogoče bi bilo boljše da ga pustijo pri miru, pa da ga folk odstrani novembra.
BenQurer24
15. 11. 2019 18.29
+5
a ni bla Nancy Pelosi včasih republikanka ?
avgustina
15. 11. 2019 18.47
+10
Pa tudi Elizabeth Pocahontas Warren je bila. Zelo konzervativna. Sedaj se pa pretvarja da je far left, v resnici pa neoliberalka.
Al83
15. 11. 2019 17.38
+57
Torej ni bilo nobenega qiu pro qou zločina. Mogoče bodo kaj sfabricirale priče, ki so še ostanki iz Obamove administracije. Kaj mi je najbolj všeč pri Trumpu- nobene vojne še ni začel. In ko so tudi, ko je imel razloge, ki bi opravičili konflikt z Iranom, ki je z raketam napadel civilne tarče v Saudski Arabiji, se je Trump izognil vojni. To pa zato, ker ne potrebuješ vojne, če znašnekoga uničiti ekonomsko s sankcijam in tarifam. Za razliko od Trumpa je imel obama pod sabo državni udar v Libiji in bombardiranje Libije v kameno dobo. To je bila država, katerta je imela s EU pogodbo, da je pobirala vse Afriške migrante, ki so zalutali v Evropo. Potem je naredil državni udar v egiptu ala Mubarek must go in noter je prišla muslimanska bratovščina, ki je sekala glave pred predsedniško palačo. Pol sta s sorosom povzročila državni udar in državljansko vojno v Ukrajini, ki še vedno traja. Pa seveda državljansko vojno v Siriji, kjer sta Obama in Hilarij trenirala in oboroževala ISIS, ki je potem postal problem, ki se je rastezal čez cel Levant in Mesapotamijo. Aja pa rutinsko je vsake par dni bombardiral z droni države na bližnjem vzhodu, kar je povzročilo tisoče nedolžnih žrtev. Trump je prvi predsednik ZDA za mir in ekonomijo v desetletjih, ni mu bilo podobnega od Regana, pa še mu Regan ne bi bil blizu, če ne bi končal Hladne vojne. Sploh ne razumem histerije proti Trumpu. Premagal je Clintonovo in od takrat že tri leta vsi levi in vsi mediji zaradi tega zgubljajo pamet. Neverjetno.
igy02
15. 11. 2019 18.07
+29
Vsi levičarji (skrajni in zmerni) ne morejo trpeti, da nekdo misli drugače od njih. Po njihovem je na svetu samo ena resnica in pravica, to je njihova. Zato tudi niso nikjer uspešni.
tedoVV2HCmedo
15. 11. 2019 18.23
+1
Ni začel prave vojne, še vedno pa vodi nasilje marsikje. Morda to za ameriško vojaško mafijo ne bo dovolj in mu bo rekla: "Začni neko vojno ali pa boš končal kot Kennedy." Vojaška mafija ga je ubila, ker ni hotel vojne v Vietnamu.
Justice4all
15. 11. 2019 18.50
+0
Nekaj ne razumem: kaj Hilari in Obama in Clinton so levičarji? Orožarska industrija bazira na levičarjih? Dejte malo razmisliti o levičarjih in desničarjih kateri so v vaših glavah... Vlogo igra samo $$$$ in nič drugega... Sedaj pač Trump pumpa svoje,drugič pa demokrati svoje... All about the money...
DejmoSeDol
16. 11. 2019 10.20
-3
Koliko časa boste še mlatili tega mrtvega konja "ni začel še nobene vojne" in se rpetvarjali, kot da to opravičuje vse ostalo...
DejmoSeDol
16. 11. 2019 10.20
-1