Tujina

Belo hišo zapušča še eden: poslavlja se šef Trumpovega kabineta John Kelly

Washington, 09. 12. 2018 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
18

S položaja šefa kabineta ameriškega predsednika se poslavlja upokojeni general John Kelly. Njegov odhod so napovedovali že več mesecev, s Trumpom pa zadnje tedne sploh nista več govorila.

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da se bo do konca leta od položaja poslovil njegov šef kabineta, upokojeni general marincev John Kelly. Ameriški analitiki ugibajo, da se bo s položaja šefa kabineta pri podpredsedniku Miku Penceu preselil k Trumpu politični operativec Nick Ayers.

Zadnji branik pred Trumpovimi nespametnimi odločitvami?

Kellyjev odhod ni nobeno presenečenje, saj se je o tem poročalo že več mesecev. Upokojeni general je prišel v Belo hiši julija lani, da naredi red, kar mu je deloma uspelo, vendar je pri tem stopil na veliko žuljev, med drugim na Trumpove.

Kelly je bil v začetku letošnjega leta prisiljen zanikati navedbe, da naj bi Trumpa oklical za 'idiota'. Njegov citat je bil naveden v knjigi legendarnega preiskovalnega novinarja Boba Woodwarda, ob tem pa avtor dodaja, da naj bi Kelly poudaril, da ga je "nemogoče v karkoli prepričati".

Ameriški mediji poročajo, da je bil že skrajni čas za slovo, saj s Trumpom zadnje tedne nista več niti govorila. Oba naj bi bila jezna drug na drugega. Po poročanju BBC pa naj bi na Kellyja že več dni pritiskali, naj odide. Trump je upokojenega generala sicer opisal kot "dobrega človeka". "Z menoj je bil skoraj dve leti. Zelo cenim njegove usluge," je dejal ameriški predsednik in dodal, da bo znano, kdo ga bo zamenjal, v dnevu ali dveh.

General je postal vratar pred Ovalno pisarno Bele hiše, ki je bila pred njegovim prihodom podobna vrtljivim vratom avtobusne postaje, in uvedel nekaj reda, kdo lahko kdaj pride do predsednika.

Nekateri analitiki ugibajo, da je bil v Beli hiši tudi neke vrste branik pred nespametnimi Trumpovimi odločitvami, ukrepi in izjavami, koliko mu je to uspevalo, pa bo sodila zgodovina.

Donald Trump in John Kelly
Donald Trump in John Kelly FOTO: AP

Ayers naj bi postal Trumpu všeč, ko sta se spoznavala na srečanjih med predsednikom in podpredsednikom ZDA. Velja za boljšega poznavalca politike, kot je Kelly, kar bo pomembno od januarja, ko se bo Bela hiša bodla z demokratsko večino v predstavniškem domu kongresa.

Vendar pa izkušnje dveh let Trumpovega vladanja kažejo, da bo storil to, kar mu pade na pamet, ne glede na to, kdo je šef kabineta in kakšne nasvete bo dobil. Če ga ni ukrotil 68-letni general, ga ne bo niti 36-letni Ayers.

Kelly je bil pri Trumpu zaščitnik ministrice za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen, in le vprašanje časa je, kdaj bo odšla tudi ona. Trump je jezen nanjo, ker ni dosegla nemogočega – ni ustavila nezakonitega priseljevanja v ZDA s prisilnimi sredstvi.

Število odpuščenih in odhajajočih raste in raste

Delo v Beli hiši je nedvomno težko in zahtevno, a tako hitro kot brez službe ostajajo Trumpovi sodelavci, niso za časa vladavine nobenega drugega ameriškega predsednika. Donald Trump ima denimo tako že tretjega svetovalca za nacionalno varnost, petega vodjo komuniciranja, kmalu pa bo imel tudi že tretjega vodjo kabineta. Edini, ki ostaja, je le on sam. Čeprav večkrat ponavlja, da njegova administracija "deluje kot dobro naoljen stroj", pa številni o tem – vsaj glede na število odhodov – že pošteno dvomijo. Do zdaj je v času Trumpovega predsedovanja Belo hišo namreč zapustilo že 28 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
09. 12. 2018 16.07
+0
Kakšno prazno nakladaško levičarsko napihovanje in podtikanje iz nič, gre za normalne kadrovske menjave, kaj vam tukaj ni jasno ? očitno nič :)) kaj bo šele takrat, ko bo Trump odpustil Muellerja; to lahko stori kadar hoče, lahko tudi jutri . Odgovor : Takrat se bo 24. kuram zmešalo, to bo konec sveta, svetovna apokalipsa :)) najbolj je pa neumen zgornji stavek , seveda samo iz demokratskih ust v vaša ušesa : Zadnji branik pred Trumpovimi nespametnimi odločitvami? hahahaha, kdo temu verjame, mogoče samo apostol in podobni "geniji" :))
nikhrast
09. 12. 2018 18.10
+0
Kakšno levičarsko nakladanje, pa res misliš da je Trump sinonim za desnico? Moralno neodgovoren, v biznisu shyster, psihološko zmešan, kar reče danes bo jutri zanikal..., The White House pa revolving door, kdo ga ne posluša odleti. Samo poglej kako dela tvoj pokojninski sklad zadnje cajte.
kolbek460
09. 12. 2018 13.39
+6
Nisem znanstvenik ampak vem pa kdaj je igre konec ,
kolbek460
09. 12. 2018 13.37
+1
Ko se ladja potaplja najprej bežijo podgane !!!!
CestniKolesar370Wattov
09. 12. 2018 12.55
+6
Najbolj smešni so mi komentarji "sesuva se", "to je začetek konca Trumpa", kakršne poslušam že 3 leta. Že 15 let poslušam, da se bo dolar sesul in da bojo šle ZDA v kameno dobo, pa od tega ne duha ne sluha. Dow Jones pade za 500 točk v enem dnevu, spet pride na plano kopica 24ur finančnih strokovnjakov in to je spet nek nov "začetek konca". V naslednjih 2 mescih Dow zraste za 1000 točk in o tem se ne govori. Vprašanje je KDAJ. Kdaj bo ta začetek konca dolarja in ZDA o katerem sanjate že 15 let? Takšni finančni strokovnjaki in špekulanti kakršni ste, človek bi pričakoval, da boste te svoje sposobnosti vnovčili in v parih letih obračali milijone. Realnost pa je, da je jutri ponedeljek in zjutraj služba, mesečna plača v višini 600€ pa pride na TRR v petek, če bo vse po sreči. A je kdo vedel, da ima Trump več podpore na tej točki predsedovanja, kot je je imel Obama? A je kdo vedel, da je Obama na prvih midterm volitvah svojega prvega mandata v senatu in hiši izgubil na celi črti? Niste vedeli? Mogoče so mediji Obamo prikazovali kot ultra popularnega? Trumpov sodnik Kavanaugh je v srednji šoli pil pivo, mediji so ga prikazali kot največjega alkoholika in njegovo popivanje prikazali kot dokaz, da ni primeren za sodnika. A je kdo slišal kdaj, da je Obama javno priznal, da se je drogiral skozi celoten faks? Da je snifal kokain med drugim? No, mediji so za to celo rekli, da mu bo to pomagalo, da bo boljši predsednik. Se pravi... Obama z 95% pozitivnim "news coverageom" je imel na tej točki predsedovanja manj podpore, kot Trump z 95% negativnim news coverage. Zanimivo.
Hulk Zalepi
09. 12. 2018 11.59
-2
vozi misko v trumpovi guzici ni placa vec
klukec
09. 12. 2018 11.59
-6
PanterTheBlack
09. 12. 2018 11.58
-3
Kaj se čudimo? Kdor dela narobe in ni lojalen svojemu predsedniku, mora zapustiti jasli. Ni to Balkan
Uporabnik458403
09. 12. 2018 11.44
+1
Ta pop tv se še ni sprijaznil z ameriskimi volitvami in mislijo, da bodo se rezultat spremenili........ Iscejo vsako priloznost, kako bi pljuvali po Trumpu....ko pa je Obamo, kdo zapustil, pa niso nic porocali.....
ArkaMast
09. 12. 2018 10.51
+16
MATEJ5321
09. 12. 2018 11.08
-18
Kim jih kar pobije! Celo strice in tete, sestre. Tito jih je pobil 2 mil za oblast. Pri menjavi oblasti je to potrebno.
Dragonball
09. 12. 2018 11.25
+8
@Matej mogoče res ampak v ZDA vlada demokracija tako da je tudi neupravičeno odpuščanje ljudi nesprejemljivo
krtofl
09. 12. 2018 11.31
+9
matej...RKC je kar celo južno ameriko...pri nas je pa prisegla cerkev...nacistom...
CestniKolesar370Wattov
09. 12. 2018 12.39
+0
Sesuva se že 3 leta po vaše. Realnost pa je, da ima Trump v ZDA višjo podporo, kot jo je imel na tej točki predsedovanja Obama + višjo, kot jo imajo trenutno Merklova, Macroon, pa tudi Šarec. @čarovnik v Ameriški ustavi je jasno zapisano koga lahko predsednik odpusti in na tej listi so med drugim šef FBIja, državni sekretar, itd.
brabusednet
09. 12. 2018 10.20
-1
Vsak si pač izbira sebi lojalne sodelavce in Trump ni nič drugačen.Pri nas se levičarske vlade menjavajo in tudi njihovi sodelavci,čeprav politična struktura ostane ista malce spremenjena.Vsak svoje sorodnike in prijatelje zaposluje.Mariborski Kitajski turist je delal enako tik pred koncem mandata.Še dobro,da ni kakšnega Kitajca zaposlil.Šarec je tudi Bandelija napodil in Ameriški mediji sigurno niso poročali.
nnanna
09. 12. 2018 10.25
+17
brabusednet
09. 12. 2018 10.44
-8
Ve se tudi,kdo zagovarja Kitajce,Severne korejce,Venezuelce,Ruse in podobne.Razlika pa je ta,da tam jih ne odstavijo ampak,vzela jih je megla.
MATEJ5321
09. 12. 2018 11.09
+7