Tujina

Benetke v pričakovanju novega deževja, v Avstriji poprijeli za lopate

Benetke / Dunaj, 16. 11. 2019 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
10

Poplavljene Benetke se pripravljajo na novo deževje. V mestu na vodi konec tedna pričakujejo, da bo gladina morja zopet 160 centimetrov nad običajno. Markov trg je ob tem znova dostopen, preplavili so ga turisti v gumijastih škornjih. V Avstriji medtem sneg in deževje povzročata številne težave, prekinjene so prometne povezave, prebivalci so brez elektrike.

Po poplavljenem trgu svetega Marka, ki je najnižja točka v mestu, se danes sprehajajo številni turisti v gumijastih škornjih in se fotografirajo. Znova so odprti tudi številni muzeji in turistične znamenitosti, med drugim Doževa palača.

Šole, ki jih otroci v Italiji obiskujejo tudi ob sobotah, so medtem zaprte. Prav tako ne obratuje javni prevoz po kanalu Grande.

Gladina vode je danes okoli 120 centimetrov nad običajno gladino morja. To je precej manj kot v torek, ko je voda segala 187 centimetrov nad običajno gladino, kar je največ v več kot 50 letih. Poplavljene so bile skoraj celotne Benetke. Velik del mesta je bil sicer znova poplavljen v petek, pri čemer so prebivalci hiteli zaščititi svoje domove in podjetja.

Na seji italijanske vlade so v četrtek zvečer razglasili izredne razmere za Benetke, kar pomeni takojšnjo sprostitev sredstev za odstranjevanje škode po poplavah. Premier Giuseppe Conte je napovedal, da bo vlada za to namenila 20 milijonov evrov.
Na seji italijanske vlade so v četrtek zvečer razglasili izredne razmere za Benetke, kar pomeni takojšnjo sprostitev sredstev za odstranjevanje škode po poplavah. Premier Giuseppe Conte je napovedal, da bo vlada za to namenila 20 milijonov evrov. FOTO: AP

Po navedbah beneškega župana Luigija Brugnara škoda zaradi poplav znaša več sto milijonov evrov. V pogovoru za italijanski časnik Il Messaggero je svoje someščane pozval, naj bodo pogumni. Zavzel se je tudi za dokončanje gradnje zaščitnih pregrad, imenovanih Mose, ki naj bi obranile beneško laguno pred poplavami.

Italijanska civilna zaščita je sicer za danes znova izdala najvišje opozorilo pred neurji za Benetke in deželo Benečija. Po poročanju Messaggera bo v nedeljo v mestu na vodi gladina morja 160 centimetrov nad običajno.

V Avstriji prave zimske razmere

V Avstriji so medtem že poprijeli za lopate. Ponoči je vzhod Tirolske zajelo obilno sneženje, prebivalcem so svetovali, naj se ne zadržujejo na prostem. Davi sta se sneženje in dež umirila, tako da so se lahko lokalne oblasti in pristojne službe posvetile odpravi težav na električnem omrežju. Dopoldne je bilo na območju brez elektrike okoli 5400 gospodinjstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zjutraj so začeli odstranjevati tudi podrta drevesa, ki so padla pod težo mokrega snega in ovirajo promet. Številne ceste so iz varnostnih razlogov zaprte, moten je tudi železniški promet. Obstaja tudi velika nevarnost snežnih plazov. Za vzhodni del Tirolske velja četrta stopnja nevarnosti plazov na petstopenjski lestvici.

Avstrijski vremenoslovci medtem napovedujejo prihod nove fronte z dežjem in snegom. Danes bodo padavine pogostejše po celotni Avstriji, v noči na nedeljo in v nedeljo pa se bosta sneg in dež še okrepila predvsem na zahodu in jugu države. Najhuje bo na vzhodu Tirolske in severozahodu avstrijske Koroške. Vremenoslovci so za to območje izdali rdeče opozorilo. V ponedeljek se bo vreme nekoliko umirilo, za torek pa so znova napovedane obilne padavine. Bolj suho vreme je pričakovati šele v sredo.

Se pa na poplave pripravljajo tudi v kraju Labot na jugovzhodu avstrijske Koroške, saj bodo zaradi napovedanega obilnega deževja znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu. Tako bi lahko reka Drava začela poplavljati. V stiku so tudi s pristojnimi slovenskimi oblastmi. 

Sneg so dočakali tudi na severu Španije.
Sneg so dočakali tudi na severu Španije. FOTO: AP

V zasneženi Franciji brez elektrike še vedno več tisoč odjemalcev

Na zasneženem jugovzhodu Francije je medtem še vedno več tisoč odjemalcev brez elektrike. Stanje se sicer nekoliko izboljšuje, a še vedno je prizadetih najmanj 145.000 gospodinjstev, je sporočilo elektropodjetje Enedis.

Najhuje so prizadeti departmaji Drôme, Isère, Rhône, Loire in Ardèche. Na terenu je več tisoč tehnikov, ki si prizadevajo ponovno vzpostaviti oskrbo z električno energijo.

Težave je povzročilo močno sneženje v noči na petek. Sprva je brez elektrike ostalo okoli 300.000 gospodinjstev. Snežno neurje je terjalo tudi smrtno žrtev, 63-letnega moškega je pod seboj pokopalo drevo. Pri tem je bil poškodovan še 27-letni moški.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danele 223
17. 11. 2019 11.38
-2
1100eur zaracunajo kosilo za 4 osebe itd. Kar naj jim voda vse rasfuka
BUONcaffee
16. 11. 2019 16.56
+0
Znanstveniki so že leta nazaj napovedali, da bodo Benetke prvo mesto v Jadranu potopljeno zaradi pregrevanja ozračja, Benetkam pa bodo sledila še druga mesta. Pomeni, da se obala spreminja in z njo zagotovo tudi morska meja, sploh med Hrvaško in Slovenijo. Ali bomo arbitražo imeli vsakih 10 let????
BUONcaffee
16. 11. 2019 16.50
+5
Piran se tudi potaplja.
Alojz69
16. 11. 2019 16.27
+0
V pesku zgraditi mesto na stebrickih da se ubranis pred napadi hunov je le trenutnega znacaja in je ze dolgo znano kaj se bo zgodilo z tem mestom...snega na teh nadmorskih visinah pa je blo pred leti precej vec to povejo domacini tv ekipam v kamero brez zadrzkov....
BUONcaffee
16. 11. 2019 16.45
+1
No ja, spodaj že dolgo niso več tej stebrički kot misliš ti. Benetke so bile večkrat sanirane, sicer mesta več nebi bilo. Na zadnje so Benetke bile sanirane kakih 10 let nazaj, sploh kar se tiče stebričkov so jih zamenjali sodobni stebri, not vloženih več milijard Evrov, tako da mesto kot tako lahko zdrži pritisk morja.
Adolf1
16. 11. 2019 16.08
+0
Žac
16. 11. 2019 16.07
+0
Kje zdaj oni tedomeho? Ne bo ta čoban nič komentiral zdaj? Naj bolj je glasen kdaj se kaj napiše z juga.
danele 223
17. 11. 2019 11.36
+0
BUONcaffee
16. 11. 2019 16.03
+0
Benetke se očitno potapljajo, prav tako tudi drugi obmorski kraji. Črn scenarij se očitno uresničuje.
lumpimonster
16. 11. 2019 15.50
-1
Mmm kako bodo lepo zasluzl vsi eninin drrugi