Tujina

Beograd 2000

Beograd, 07. 12. 1999 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Medtem, ko svetovna javnost živi v prepričanju, da je po NATO-vi intervenciji normalno življenje v obubožani in od sveta izolirani Srbiji za nekaj časa zaustavljeno, nam prednovoletne beograjske ulice skušajo prikazati drugačno sliko. Na glavni nakupovalni ulici Knez Mihajlo v centru <A HREF=http://www.beograd.com/ target=_blank> Beograda</A> je že nekaj časa vse okrašeno in pripravljeno za vstop v ''bogatejše in svetlejše tisočletje'', kot to mimoidočim zagotavljajo tukajšnji ulični prodajalci super novoletnih srečk in loterije. Nagrade so mamljive, tja do nekaj deset tisoč nemških mark. Zakaj bi se Srbi potemtakem prepustili obupu, ko se lahko v trenutku vse obrne?

Če to ni dovolj vsaj za kanček optimizma do bližajočega se novega tisočletja, so tu ulični prodajalci piratskih kaset in zgoščenk, ki z glasbo od jutra do mraka skrbijo za poskočno predpraznično vzdušje. Ob obilici hrvaške zabavne glasbe, ki od začetka do konca Knez Mihajlove dere iz njihovih zvočnikov, Beograjčane med sprehodom po okrašenem mestu spremljajo še vroči latino zvoki in nepogrešljivi ''turbo folk'', nekakšna mešanica srbskega folka in tehno glasbe. Ulični muzikanti pa z veseljem uslišijo sleherno glasbeno željo.

Da pa Beograjčani vseeno ne bi pozabili, da se leto izteka, so se velikodušno potrudile tudi tukajšnje mestne oblasti. Na Trg Republike so namreč že konec novembra postavili javno uro z imenom ''Delta 2000'', ki odšteva ure, minute in sekunde, ki Srbijo in njene prebivalce še ločujejo do vstopa v leto 2000. Kot da bi s to 400.000 nemških mark vredno ''milenijumsko uro'' ljudi želeli prepričati, da kljub vsesplošni revščini, ki tu vlada, dna še niso dotaknili. ''Samo v New Yorku imajo še takšno'', ob postanku pod orjaško uro pripomne mimoidoči.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni