Tujina

Berlusconi dobil še drugo potrditev

Rim, 30. 09. 2010 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poslancih so Berlusconijevi vladi zaupnico izglasovali še senatorji. Politične krize v Italiji je tako vsaj začasno konec, razkola med Berlusconijem in Finijem pa ne. "Fini je izdajalec!" je kričal eden od senatorjev.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Italijanska vlada premierja Silvia Berlusconija je po sredini podpori v poslanski zbornici danes uspešno prestala tudi glasovanje o zaupnici v senatu. Novi program vlade do leta 2013 je podprlo 174 od skupno 315 senatorjev, 129 jih je bilo proti, dva pa sta se vzdržala.

Berlusconi je pred glasovanjem v senatu poudaril, da ga je sredina zaupnica v poslanski zbornici okrepila in da ga je tokrat podprlo celo več poslancev kot ob začetku mandata leta 2008. Menil je še, da bo njegova vlada lahko zdržala do konca mandata leta 2013. "Dolžni smo vladati dalje, čeprav ni preprosto," je zatrdil.

Berlusconi je tako uspešno prestal najpomembnejši preizkus po julijskem razkolu s predsednikom poslanske zbornice Gianfrancom Finijem, ki je grozil z razpadom desnosredinske koalicije in predčasnimi volitvami.

Italijanski mediji po drugi strani ocenjujejo, da gre za Pirovo zmago, saj brez podpore 34 poslancev in 10 senatorjev, ki so ostali zvesti Finiju, nima več jasne večine.

"Fini je izdajalec!"

Razpravo v senatu so zasenčili napadi senatorja Giuseppeja Ciarrapica iz vrst Berlusconijevega Ljudstva svobode na Finija. "Fini je izdajalec. So Finijevi privrženci že naročili judovska pokrivala? Ker gre za to, kdor enkrat izda, izdaja vedno znova," je poudaril.

Novi program Berlusconijeve vlade sloni na petih točkah: na pravosodju, financah, zvezni ureditvi, pomoči jugu države in varnostni politiki. Premier pa je v sredo v poslanski zbornici izpostavil predvsem reformo pravosodja in federalizem, s čimer želi vlada spodbuditi razvoj vseh delov države.
 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZeroGravity
30. 09. 2010 21.19
zahod.west
30. 09. 2010 21.08
rudeči pa v jok........