Tujina

Berlusconi (vsaj posredno) kriv za novo politično krizo v Italiji

Rim, 06. 12. 2012 22.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Italija je spet v politični krizi. Premier Mario Monti je izgubil absolutno večino v senatu, saj mu je stranka njegovega predhodnika Berlusconija obrnila hrbet. Njene člane so zmotile izjave enega od ministrov, da bi bila Berlusconijeva vrnitev v politiko slaba za državo.

Volitve v Italiji so napovedane za pomlad, Berlusconi pa dviga veliko prahu z napovedmi, da se bo vrnil kot glavni kandidat desne sredine za premierja. Na levici to večinoma označujejo kot velik nesmisel, saj da je Berlusconi glavni krivec za nezavidljivo stanje, v katerem se je znašla Italija, poleg tega pa je vpleten tudi v številne korupcijske škandale.

Ljudstvo svobode nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija je zapustilo plenarno sejo senata v Rimu in napovedalo obstrukcijo pri vseh nadaljnjih odločitvah. S tem je predsednik tehnične vlade Mario Monti izgubil absolutno večino v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Odločitev je povzročila preplah, saj je bilo na vrsti glasovanje o ukrepih za spodbude gospodarstvu, na kar je Monti vezal zaupnico. Nazadnje so bili ukrepi potrjeni s 127 glasovi za, 17 senatorjev je bilo proti, 23 pa se jih je vzdržalo. A čeprav je glasovanje šlo gladko skozi, je obstrukcija Ljudstva svobode znova povzročila politično krizo v Italiji. Vodja opozicijske Severne lige Roberto Maroni je že zahteval odstop Montija, ker nima več večine v senatu.

Ljudstvo svobode je obstrukcijo napovedalo kot odziv na izjave gospodarskega ministra Corrada Passera, ki je kritiziral napovedi Berlusconija, da bi se lahko znova potegoval za mesto predsednika vlade, češ da bi bilo to škodljivo za Italijo. 

Mario Monti in Silvio Berlusconi
Mario Monti in Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Monti bi obsojenim kriminalcem prepovedal ukvarjanje s politiko

Montijev kabinet je sicer prav danes predstavil ukrepe, s katerimi bi ljudem, obsojenim zaradi hujših zločinov, za najmanj šest let prepovedali kandidiranje za javno funkcijo. To sicer Berlusconiju ne bi preprečilo, da bi se znova potegoval za mesto premierja, saj še ni bil pravnomočno obsojen, bi pa kar precej prizadelo njegovo stranko. Več njenih vidnih članov je namreč osumljenih korupcije, ki po ocenah Italijo vsako leto stane kar 60 milijard evrov.

Italijanski mediji so sicer našteli kar 20 članov trenutnega sklica parlamenta, ki bi jim ukrep onemogočal ponovno kandidaturo.
 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
07. 12. 2012 16.45
bilderberg vs opus dei
piko112
06. 12. 2012 23.34
+9
Pri nas to naredimo bomo jutri brez vseh poslancev se mi zdi