Tujina

Sanders vstopa v predsedniško tekmo: Čas je, da dokončamo revolucijo

Washington, 19. 02. 2019 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški senator Bernie Sanders se (znova) podaja v bitko za predsedniški stolček. Potem ko ga je leta 2016 v bitki za demokratsko nominacijo premagala Hillary Clinton, Sanders sedaj pravi, da je čas, da "dokončajo revolucijo in uresničijo vizijo, za katero so se borili".

77-letni neodvisni senator iz Vermonta, ki se je za demokratsko predsedniško nominacijo boril že leta 2016, je odločitev, o kateri se je ugibalo že dlje časa, oznanil v email sporočilu svojim podpornikom, potem ko je kandidaturo napovedal že v intervjuju za radijsko postajo v domačem Vermontu. 

"Skupaj z našo kampanjo 2016 smo začeli politično revolucijo. Sedaj je čas, da dokončamo to revolucijo in uresničimo vizijo, za katero smo se borili. Pred tremi leti so nam dejali, da so naše ideje 'radikalne' in 'ekstremne'. A te politike sedaj podpira večina Američanov," je še zapisal v sporočilu. 

Dodaja, da je njegova kampanja osredotočena na preoblikovanje države ter vzpostavitev vlade, "ki bo temeljila na gospodarski, družbeni, rasni in okoljski pravici". Napovedal je tudi boj proti Wall Streetu, velikim farmacetskim podjetjem in 'posebnim intesom' znotraj politike: "Lahko imajo denar in oblast. Mi imamo ljudstvo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na predsedniških volitvah leta 2016 ga je v boju za demokratsko nominacijo sicer premagala Hillary Clinton, a Sanders je kljub temu obveljal za neuradnega zmagovalca predvolilne kampanje. Pred tem dokaj neznani senator iz Vermonta je 'zaslovel' predvsem med mladimi, ki so se v ogromnih množicah zgrinjali na njegove predvolilne shode in vzklikali 'feel the bern'. 

Velja za ostrega kritiki trenutnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je v preteklosti označil za "rasista""patološkega lažnivca" ter "najnevarnejšega predsednika v sodobni ameriški zgodovini".  

Sanders je postal znan po neizprosnem zagovarjanju liberalnih politik, med njimi je tudi oster zagovornik Obamove Medicare.
Sanders je postal znan po neizprosnem zagovarjanju liberalnih politik, med njimi je tudi oster zagovornik Obamove Medicare. FOTO: AP

V središče ameriške politike je postavil ideje demokratičnega socializma, dandanes tako velja za neuradnega voditelja levega polja demokratske stranke in t. i. napredne politike v ZDA, ki vključuje ideje, vse od univerzalnega zdravstvenega varstva, minimalne plače 15 dolarjev na uro in brezplačnih univerz ter javnih šol, v ospredje pa Sanders postavlja tudi boj s klimatskimi spremembami in večje obdavčenje bogatih. 

A če je nekoč zaradi teh idej veljal za 'outsiderja', danes vse več Američanov, in s tem tudi politikov, podpira tovrstno politiko. Njegova priljubljenost še dandanes ne pozna meja. Številni ameriški mediji in javnomnenjske raziskave ga postavljajo v sam vrh priljubljenosti demokratskih politikov, ki bi uspeli osvojiti demokratsko nominacijo ter zatem predsedniški stolček. Če Sandersu uspe osvojiti nominacijo, bo postal najstarejši predsedniški kandidat v zgodovini. 

Njegovi predvolilni shodi leta 2016 so privabili več tisoč glave množice podpornikov.
Njegovi predvolilni shodi leta 2016 so privabili več tisoč glave množice podpornikov. FOTO: AP

Tekma med demokrati bo sicer izjemno natrpana, za nominacijo bi se lahko potegovalo celo več kot 20 demokratov. A med njimi imajo, vsaj za zdaj, največ možnosti prav Sanders, pa Kamala Harris, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Cory Booker, ob tem pa se skorajda vedno omenja tudi nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden, ki pa kandidature uradno še ni napovedal. 

Ameriški predsedniške volitve sicer spremljajo tudi 'umazane kampanje', s katerimi se skuša oblatiti kandidate. In kot pri skorajda vseh demokratihi do sedaj, so se v zadnjih mesecih v medijih pojavila namigovanja tudi na račun Sandersa. Natančneje obtožbe o spolnem nadlegovanju, ki letijo na njegovo osebje, ki je delalo v predsedniški kampanji 2016. Več žensk se je pritožilo nad 'predatorsko' kulturo znotraj kampanje, sam vrh pa naj ob tem ne bi ukrepal. Sanders se je v začetku leta že opravičil, ter dejal, da za neprimernem vedenju in domnevnem spolnem nadlegovanju ni vedel ničesar. Tudi njegovi zagovorniki pravijo, da ni mogel vedeti za vse, kar se je dogajalo med njegovim osebjem znotraj kampanje, spet drugi trdijo, da njegovo opravičilo ni bilo iskreno. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
05. 03. 2019 17.05
+1
Revolucijo??? Haha......ha,ha,ha....
Apostol1
20. 02. 2019 17.22
-3
Sanders je v redu mož ampak enostavno prestar za položaj predsednika in glede na sedanje stanje je prav vseeno ali bo predsednik republikanec ali demokrat ,tako butast in aroganten ter sebičen kot je Trump , bi rekel ,da je skoraj nemogoče ,da se ponovno na krmilu velesile kot so ZDA spet pojavi tak človek.
nightifly
20. 02. 2019 14.08
+2
Berni Sanders je cisto v redu clovek , dober ,posten, odkrit ,ki zagovarja predvsem pravice sirokih mnozic ljudi . Imel je samo to nesrreco , da se je nanj v zadnji predsedniski kampaniji spravil cel nac.demok .kongres , jasno s Hilarijo na celu , in ga odrezal na zelo podel nacin .To je bila prva napaka Clintonove carovnice . Enostavno je obstajala bojazen ,da bi Sanders ce ne premagal,odvzel Clintonovi precej glasov .In zato so se posluzili najbolj podlih prijemov in ga odstranili . Skoda . Vceraj je Trump v ovalni pisarni novinarjem rekel ,da iskreno ceni Bernija , dostojnega nasprotnika , ki pa so ga , no nadaljeval ni ,ker vemo vsi kako je bilo . Zal je Skrita drzava zadaj,ki podpira Clintonovo naredila vsaj eno pozitivno stvar . Veliko Sandersovih volilcev se je razkacenih odlocilo voliti Trumpa , to je pa pozitivno . Osebno sem preprican,da je to najboljsa poteza v tem casu .Koncalo se je obdobje neoliberal . nokolinalnega , globalisticnega osvajanja in ropanja ....to je zadnjih 25 do 30 let , torej zadnjih treh predsednikov in carovnice v senci Hilarije , Clintona , Busha in Abame husseina , ki so spet bipolarizirali svet , ga gospodarsko osiromasili in z-globalizirali ne na nacin quid pro que , tit fot tat ,ampak unilateralno - izcediti reveze do amena . Vcasih pa se zbombardirati na koncu ,ali pa na zacetku ,ce niso ubogljivi . . To je dejstvo. Jasno pa v Ameriki ,ki ja zasnovana na cisto drugacnih osnovah , cisti socializem ne more uspeti pod nobenim pogojem . Ni osnov ,ni podrasta ,ni mentalitete , ni infrastrukture in zavedanja ,da tak nobel sistem lahko uspe . Za socializem mora biti cel narod na zelo viski stopnji zavesti in altruizma . Se nismo nic naucili iz jugoslov .eksperimenta ? Tudi zato je v tem trenutku boljsi Trump ,ampak jasno brez bomb .
nikhrast
20. 02. 2019 16.37
-5
Pa kdo se briga za socializem, folk se briga za socialo, to pa lahko ponudiš samo če kapitalizem dela in nese računica. Skandinavija tudi nima socializma, isto Avstralija, Kanada... V Kanadi država ne sme imeti niti delnice kakšne banke, pa kje si videl da bi država imela kakšno delnico supermarketa, imamo pa polno sociale, brezplačno zdravstveno zavarovanje, podporo za brezposelnost, otroške dodatke, dva sklada za starejše ki so brez dohodkov, okoli 20 tisoč eurov letno...
Devilz Pff
19. 02. 2019 19.29
+0
prodana duša bo najbrž prej v nebesih kot bojo volitve saj že po zemlji diši.
Krainerland
19. 02. 2019 17.23
+4
Bernie kolk ste pa vi bli žalostni, ko je Trump zagotovil d amerika nikol en bo socialistična ..čist bogi :))
nikhrast
19. 02. 2019 22.56
+0
Pa kje si videl ocialista v Ameriki, nobeden ni za nacionalizacijo kakšnega podjetja, folk se bolj zanima za socialo, tako kot v Skandinaviji.
MojsterSplinter
19. 02. 2019 16.58
+10
Sanders si je zame umazal ime, ko je odstopil od kandidature v korist Clintonove. Kaj imajo Američani tako slab spomin?
Viejo cabron
19. 02. 2019 16.52
+13
Ko boš lahko v ZDA kandidiral za predsednika brez milijonov USD s strani različnih lobijev, potem bo tam demokracija! Sedaj pa imajo vodene volitv s strani kapitala!
nikhrast
19. 02. 2019 19.59
-3
Samo v Sloveniji je folk srečen če je brez kapitala, v resnici so pa hinavci, ne vem zakaj štrajkajo ponekod za višje plače, pa penzionisti hočejo višje penzione.
puspan
19. 02. 2019 16.49
+2
Koliko dni je do naslednjih volitev v ZDA?
nikhrast
19. 02. 2019 20.03
-2
puspan
20. 02. 2019 08.03
-1
No ja, čas hitro mineva, bomo zdržali. A Trampa na koncu njegovega cirkusovanja tudi kakšna odpravnina čaka? Mislim pod pogojem, da se njegov fris ne sme več pokazati v javnosti.
mitschke00
19. 02. 2019 16.10
+4
Kva bi ta rad.Saj ma samo še ene par let pred sabo za živet.Naj si raje išče dom za upokojence😄
Bojan-F
19. 02. 2019 16.03
+4
Statistika ne laze ... ZDA so imele cvetoco rast BDP in realnega blagostanja v povojnih letih nekje do leta 1970 ... top obdavcitev prihodkov je bila recimo do leta 1964 nad 100.000 USD 75% in nad 500.000 90% ... potem pa je to Reagan Ronad dokoncno porihtal in spustil gornjo letvico na 28% (1988) ...
Bojan-F
19. 02. 2019 16.14
+3
... kaj je zanimiva evidentna 100% dokazljiva in hrati ne samo moja domneva ... tik pred Veliko krizo leta 1929 je bila top obdavcitev (Income Tax) 25% ... poznamo tezo, da se je ZDA izvlekla iz krize z New Deal Keynes M. John-a ... le redko se omenja, da so ZDA ze v letu 1930 dvignile top letvico na 63%, leta 1936 na 79%, leta 1941 na 91% in to drzle do leta 1964 ...
CestniKolesar370Wattov
19. 02. 2019 16.23
+2
Buzzfeed logika a ne. Ne moreš vzet statistike, je treba mal globlje pogledat v situacijo kakršna je bila. Prav tako dolar danes nima vrednosti dolarja iz leta 1950.
CestniKolesar370Wattov
19. 02. 2019 16.25
+4
Cvetočo rast po 2. svetovni vojni pa gre pripisat temu, da se je en velik del Evrope obnavljal, prav tako Kitajska še ni bila velik igralec v svetovni ekonomiji. Pojdi nazaj za knjige in pridi nazaj, ko ti bojo stvari bolj jasne.
Bojan-F
19. 02. 2019 17.19
-2
... upsss! ... da nisi zapisal nebi vedel ...
nikhrast
19. 02. 2019 20.05
-2
Zdaj pa naštejte koliko kriz in recesij smo imeli po vojni.
antilevi?ar
19. 02. 2019 15.59
+7
Hahaha, kar nekaj,.najbolje, da Simpson vstopi v tekmo,.imel bi več možnosti za izvolitev. Predlagam, da se kar Barbika in Ken javita.
misko5lin
19. 02. 2019 15.56
+9
Ko sem enkrat samo citiral eno od današnjih Sandersovih označb, ki jih pripisuje Trumpu, me je moderator takoj izbrisal!!! Zakaj potem ne izbrišejo Sandersovega članka? On mu je pripisal tri hude označbe. Ki še kako držijo! Dragi moderator, samo vprašam te.... Kje je tu enakost???
nikhrast
19. 02. 2019 15.52
+2
Če nima kongresa za sabo ne bo nič, poglej Trumpa kakšne probleme ima. Pa Medicare, večino folka ga noče, bogati plačajo, revni imajo Medicaid, sindikati imajo zavarovanje preko pogodbe, problem imajo samo samozaposleni v kakšni majši kompaniji. Kakkšne resne spremembe tako ne bo. Dva ducat kandidatov, pot do nominacije bo težka.
CestniKolesar370Wattov
19. 02. 2019 15.42
+3
Utopija Sandersa in Alexandre Ocasio Cortez: Prevzet predsedniški stol. Uvesti reparacije temnopoltim. Če si temnopolt, ti je Amerika nekaj dolžna in vsakemu je treba naprintat par 100k$, da bojo vsi Čikaški temnopolti bogati. Sanje: Vse bo cvetelo, v zraku bo ljubezen. Realnost: V Chicagu si bo večina kupila orožje, dope in postrelili se bojo do konca. Obdavčit bogate z 90%. Ampak ne vseh. Najprej bojo pogledali koliko imajo oni sami plače (150k$). To se bo smatralo za revščino, vse kar bo več, bo obdavčeno z 90%. Naslednji korak je poglobitev "affirmative action". To zdaj pomeni tole. Harvard ima recimo 200 prostih mest za nove študente. Recimo, da se prijavi 10 nekih manjšin in 2000 belopoltih. Če bi gledali po nekem znanju in kriteriju, ki nima veze z raso, bi sprejeli 198 belopoltih in 2 pripadnika manjšin. Ker pa se grejo affirmative action, bojo sprejeli vseh 10 pripadnikov manjšin (kot so Elizabeth Warren, ki je vnovčila 1/1000 svoje Indijanske krvi), ne glede na to kako slabe šolske uspehe so imeli prej, ostalo pa belce po učnemu uspehu. No v Sandersovi utopiji bi ta affirmative action morali razširiti na zaposlovanje v privatnih podjetjih, itd. Rabiš 10 novih inženirjev? Obvezno mora biti največ 20% razlike med zaposlenimi moškimi in ženskami ter vsaj 40% mora biti manjšin. Se pravi, da se ti bo za 10 prostih delovnih mest prijavilo 50 ultra sposobnih in učenih belcev, ampak ti jih boš lahko zaposlil zgolj 6, ostale 4 boš moral iskati kot iglo v kopici sena. Ne vem no. Meni bi se utrgalo, da moj otrok izvisi pri vpisu v neko srednjo šolo ali pa fakulteto, obenem pa ta ista ustanova sprejme nekoga z veliko slabšimi uspehi zgolj zato, ker je pripadnik neke manjšine. Največja utopija pa je Cortezin "Green New Deal". Ženska pravi, da če ne ukrepamo, bo v 12 letih konec sveta. Joj prejoj.
yvinega
19. 02. 2019 15.38
+7
Prav privoščim mu eno revolucijo, da se bo v živo prepričal, kako je to fajn. Lahko je s polno r. srat.
Viejo cabron
19. 02. 2019 15.37
+9
Ata pojdite že penzijo, imate že vonj po cimpresah!
biggbrader
19. 02. 2019 15.34
-7
Trumpu, usekani demokrati najbolj zamerijo, da se je sposoben pogovarjati z vsemi voditelji sveta in da je do sedaj "ogrel" kar nekaj "ohlajenih" svetovnih žarišč; od S.Koreje, do Sirije, Turčije,...v red mora spraviti še Iran in je na konju. Prav tako je ameriško gospodarstvo po dolgih letih v močnem vzponu.
nikhrast
19. 02. 2019 15.45
-4
Misliš nesposoben, saj se v biznisu tudi ni mogel pogovoriti, stalno na sodišču, pa kolikokrat je bankrotiral?
biggbrader
19. 02. 2019 15.30
+0
A toti atej bi rad, da ga zbrca Klobučarjeva ali ponovno naša Mely !?
Ka pa mislis
19. 02. 2019 15.20
-9
Ta bi pometel s klumpom...
supergigi
19. 02. 2019 15.14
+15
Da tega izvolijo, dobijo v 4 letih 20. mio novih državljanov iz srednje Amerike.