Tujina

Bi lahko redno uživanje jajc zmanjšalo tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni?

London, 22. 05. 2018 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/L.Š.
Komentarji
3

Nedavna kitajsko-britanska študija je pokazala, da naj bi redno uživanje jajc, ki je desetletja veljalo za škodljivo, zmanjševalo tveganja za nastanek srčno-žilne bolezni, zaradi katerih vsako leto na svetu umre 17,7 milijona ljudi.

Medtem ko so strokovnjaki v zadnjih desetletjih opozarjali na škodljive učinke pogostega uživanja jajc, pa nova študija, nedavno objavljena v reviji Heart, ugotavlja ravno nasprotno. Kitajsko-britanska znanstvena ekipa je prepričana, da bi lahko jajce na dan dejansko zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni in kap. Omenjeno živilo namreč ni samo bogato s holesterolom, temveč vsebujejo tudi ključne beljakovine in vitamine.

Kitajsko-britanska ekipa znanstvenikov je prepričana, da bi lahko redno uživanje jajc zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni.
Kitajsko-britanska ekipa znanstvenikov je prepričana, da bi lahko redno uživanje jajc zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni. FOTO: Thinkstock

V raziskavi so skoraj devet let preučevali pol milijona zdravih odraslih, starih od 30 do 79 let. Izkazalo se je, da je bilo pri tistih, ki so dnevno uživali jajca, tveganje za hemoragično možgansko kap manjše za kar 26 odstotkov. Redno dnevno uživanje jajc pa je bilo povezano tudi z 18 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28 odstotkov manjšim tveganjem za smrt zaradi hemoragične možganske kapi.

Trinajst odstotkov sodelujočih v raziskavi je povedalo, da jajca jedo vsak dan, medtem ko jih devet odstotkov nikoli ali zgolj redko. Znanstveniki so ob koncu raziskave zabeležili skoraj 84.000 primerov srčno-žilnih bolezni in 10.000 smrti zaradi srčno-žilnih bolezni. "Študija ugotavlja, da obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc (do jajce dnevno) in nižjo stopnjo srčno-žilnega dogodka," so sklenili njeni avtorji.

Nekateri zunanji strokovnjaki, ki niso sodelovali v študiji, pa so že ocenili, da ugotovitve kitajsko-britanske študije ne dokazujejo, da uživanje jajc aktivno zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni. "Pomembna omejitev te študije namreč je, da so bili ljudje, ki so redno uživali jajca, veliko premožnejši od tistih, ki so se jim izogibali," je izsledke komentiral strokovnjak za prehrano z londonskega univerzitetnega kolidža Tom Sanders. "Ravni kapi na Japonskem, v Avstraliji, Severni Ameriki in Evropi že desetletja dejansko upadajo, razlog za to pa ostaja nejasen, a bi lahko bil povezan s povečevanjem obilja," je dodal. Strokovnjak za kardiologijo Gavin Sandercock z univerze v Essexu pa je ocenil, da bi bilo na podlagi takšne študije nespametno trditi, da so jajca dobra ali slaba, saj je način prehranjevanja nekaj veliko bolj zapletena stvar kot zgolj izpostavljanje enega vira hrane. "Študija ugotavlja, da obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc (do jajce dnevno) in nižjo stopnjo srčno-žilnega dogodka," so sklenili njeni avtorji.

Ljudje, ki hodijo peš v službo, imajo za 11 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni

Revija Heart pa je ob tem objavila tudi študijo, iz katere izhaja, da imajo ljudje, ki na delo hodijo peš oz. se vozijo s kolesom, za 11 odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in kap, kot tisti, ki se vozijo z avtomobilom. Tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni pa je bilo med prvimi skoraj za tretjino manjše, še izhaja iz študije, ki so jo sedem let izvajali med več kot 350.000 Britanci.

Srčno-žilne bolezni so sicer vodilni vzrok smrti in invalidnosti v svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija vsako leto zaradi srčno-žilnih bolezni umre okoli 17,7 milijona ljudi, kar je skoraj tretjina vseh smrti na svetu. Osemdeset odstotkov smrti zaradi srčno-žilnih bolezni povzročijo srčni infarkti in možganske kapi, tveganje zanje pa povečujejo kajenje, nezadostna telesna dejavnost in nezdrava prehrana z visoko vsebnostjo soli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
22. 05. 2018 21.59
A paradajz še povzroča raka , ali ga je že nehal ??
kolo1982
22. 05. 2018 15.29
+13
Pred letom ali dvemi je bilo to eno od najnevarnejših jedi...Vse je dobro, če je v mejah normale...
MKII
22. 05. 2018 15.28
+12
V raziskavi so skoraj devet let preučevali pol milijona zdravih odraslih, starih od 30 do 79 let. Se pravi so raziskavo naredili v eni sami samcati Kitajski vasi. Prepričljivo.