Tujina

Bin Laden in mula Omar na jugu Afganistana?

Teheran, 28. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja Al Kaide Osama bin Laden in nekdanji vodja afganistanskih talibanov mula Mohamed Omar se skrivata v odmaknjenih predelih na jugu države, je za iranski časnik Hamshahri dejal guverner kandaharske pokrajine Gul Agha. Kot je dejal, ima afganistanska vlada o tem "prepričljive dokaze".

Guverner kandaharske pokrajine Gul Agha pravi, da vlada v Kabulu ve, kje sta bin Laden in mula Omar
Guverner kandaharske pokrajine Gul Agha pravi, da vlada v Kabulu ve, kje sta bin Laden in mula Omar FOTO: Reuters

Obe osebi, katerih usodi od ameriškega napada na Afganistan oktobra 2001 ostaja neznanka, pa naj se ne bi nahajala na jugozahodu Afganistana, kjer je sicer na oblasti Agha. Guverner Agha še zatrjuje, da zaenkrat ne more razkriti nič več, saj naj bi bile njihove raziskave tajne, pri čemer bi bilo moč vsako informacijo izkoristiti v njihovo škodo.

Oba, bin Laden in mula Omar, sta po besedah guvernerja "zločinski teroristični vodji, vendar pa njun obstoj ne ogroža Afganistana, saj jima nihče ne bo pomagal". "Ljudje so spoznali njun resničen obraz in vedo, kaj sta počela v Afganistanu," je dodal Agha.

Washington Post: Al Kaida ima morda skladišče jedrskega orožja

Strokovnjaki menijo, da teroristična mreža Al Kaida Osame bin Ladna razpolaga z jedrskim programom, četudi v Afganistanu niso odkrili nobenega skladišča s tovrstnim orožjem, piše v današnji izdaji ameriški časnik Washington Post.

Kot še navaja časnik, so v nekem predoru blizu nekdanjega oporišča Al Kaide v Kandaharju na jugu Afganistana našli osiromašen uran 238. Količina najdenega urana po pisanju časnika zadostuje za izdelavo "umazane" radiološke bombe, v kateri so radioaktivne snovi kombinirane s konvencionalnim eksplozivom, kar omogoča kontaminacijo večje površine.

Strokovnjakinja ameriške fundacije Carnegie in nekdanja podsekretarka za energetiko v vladi nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona Rose Gottemoeller je za Washington Post dejala, da "je verjetno, da je Al Kaida pridobila jedrski material". Vendar pa je po njenih besedah bolj verjetno, da ima organizacija "preprost sistem oskrbovanja z uranom, kot pa material, ki se uporablja za izdelavo orožja, vendar pa tega ne moremo izključiti".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3