Tujina

Biometrične osebne izkaznice

London, 26. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oblasti v Veliki Britaniji bodo prvič po več kot pol stoletja pričele izdajati osebne izkaznice, mnenja o tem pa so različna.

Po anketah sodeč 80 odstotkov Britancev podpira uvedbo obvezne osebne izkaznice - večina zaradi strahu pred nezakonitimi priseljevanjem. Osebne izkaznice z biometričnimi podatki naj bi po ocenah ministrstva stale 35 funtov.

Gre za pilotni projekt, s katerim želijo v Veliki Britaniji zmanjšati nevarnost terorističnih napadov, in v okviru katerega bo 10.000 prostovoljcev prejelo nove biometrične osebne izkaznice. Tiste države, katerih potni listi, vizumi in osebne izkaznice ne temeljijo na zaščiteni biometrični identiteti, bodo med teroristi znane kot najlažje tarče napadov, je ob tem izjavil britanski notranji minister David Blunkett. "Zato moramo biti pred ostalim razvitim svetom," je še dodal minister.

Po 50 letih spet do osebnih izkaznic

Zaščita pred terorizmom ali globok poseg v zasebnost?
Zaščita pred terorizmom ali globok poseg v zasebnost? FOTO: POP TV

V Veliki Britaniji osebne izkaznice niso obvezne že od leta 1952. Britansko notranje ministrstvo je načrt o njihovi ponovni uvedbi predstavilo novembra lani, v ponedeljek pa naj bi vlada razpravljala o podrobnostih načrta o državni bazi osebnih podatkov. Notranje ministrstvo upa, da bodo imeli čez deset let vsi Britanci osebne izkaznice z biometričnimi podatki. To naj bi državi pomagalo predvsem v boju proti terorizmu in nezakonitemu priseljevanju, zmanjšalo pa naj bi tudi število kraj in ponaredb osebnih dokumentov.

Kršenje pravice do zasebnosti

Skupine za zaščito človekovih svoboščin so že izrazile zaskrbljenost zaradi kršitev pravice do zasebnosti. Po njihovem mnenju bi namreč obvezne osebne izkaznice kršile zasebnost in človekove pravice, poleg tega pa so tudi neučinkovite. "Izkušnje iz drugih evropskih držav kažejo, da so osebne izkaznice drage in neučinkovite ter škodijo odnosom znotraj skupnosti," meni ena od omenjenih skupin.

Katera je najprimernejša identifikacija imetnika izkaznice?

Po uvedbi biometričnih dokumentov bodo uradniki o nas vedeli skorajda vse
Po uvedbi biometričnih dokumentov bodo uradniki o nas vedeli skorajda vse FOTO: POP TV

Program, v katerega bo vključenih 10.000 prostovoljcev, izvajajo pristojni uradi v Londonu in še treh britanskih mestih. Poskusne osebne izkaznice vsebujejo biometrične podatke, kot so prstni odtisi, poteze obraza, skeniran posnetek očesa in osnovni osebni podatki. V poskusnem obdobju 12 tednov bodo poskušali ugotoviti, kateri od omenjenih parametrov je najustreznejši za identificiranje imetnika izkaznice. Sicer pa namerava vlada v Londonu stroške oblikovanja državnega sistema osebnih izkaznic, ki naj bi dosegli 3,1 milijarde funtov, pokriti z zvišanjem cen potnih listov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1