Tujina

Biometrični potni listi

Berlin, 05. 11. 2005 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija je kot prva članica Evropske unije uvedla biometrične potne liste, ki so v skladu s strogimi zahtevami ZDA.

Slovenija mora nove potne liste uvesti do konca oktobra 2006
Slovenija mora nove potne liste uvesti do konca oktobra 2006 FOTO: POP TV

Novi potni listi so v Nemčiji v uporabi od 1. novembra naprej, države, katerih državljani za vstop v ZDA ne potrebujejo vizumov, med njimi tudi Slovenija, pa morajo potne liste z biometričnimi čipi uvesti do konca oktobra leta 2006, poroča bruseljski spletni bilten EUobserver

Novi nemški potni listi so opremljeni s posebnim čipom, ki hrani osebne podatke lastnika potnega lista, kot so ime in datum rojstva, na čipu pa je shranjena tudi digitalna podoba obraza lastnika. 

Posebni čitalci za nove dokumente 

Ob prestopu meje bo kontrola potnih listov potekla s pomočjo posebnih čitalcev, ki bodo spoznali posamezne elemente obraza in jih primerjali s podatki shranjenimi na čipu, obmejni organi pa bodo tako lažje preverjali, ali je oseba, ki želi prestopiti mejo tudi dejansko lastnica potnega lista. 

Od marca leta 2007 bodo na čipu shranjeni tudi prstni odtisi, po načrtih pa naj bi bili v prihodnosti na čipu shranjeni tudi podatki o šarenici.

V programu visa vaiwer sodelujejo: Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Danska, Finska, Francija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Nemčija, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

ZDA so sicer junija podaljšale rok za uresničitev zahteve po novih standardih za potne liste državljanov 27 držav, ki sodelujejo v programu visa waiver (VWP). Omenjene države bi morale potne liste, opremljene z biometričnimi čipi, uvesti do 26. oktobra letos, vendar je Washington rok podaljšal za leto dni. 

Prošnjo za podaljšanje roka za uvedbo biometričnih potnih listov je na ZDA aprila naslovila EU, saj vse članice povezave niso bile pripravljene na pravočasno uvedbo biometričnih potnih listov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni