Slovenija

Na 16. Strateškem forumu Bled pričakujejo rekordno število politikov

Bled, 31. 08. 2021 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaja Kobetič, Nika Kunaver
Komentarji
5

Na Bledu se bo v prihodnjih dveh dneh mudilo rekordno število političnih težkokategornikov – med njimi številni premierji iz cele Evrope, pa tudi sam vrh Evropske unije. Potekal bo namreč – že tradicionalni – 16. Blejski strateški forum. Ta bo še vedno v znamenju pandemije, a se ga bodo tako rekoč vsi politični voditelji udeležili v živo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: BSF
    02:25
    Iz 24UR: BSF
  • Iz SVETA: Blejski strateški forum
    03:09
    Iz SVETA: Blejski strateški forum

10 predsednikov vlad, dva predsednika države, predsednika Evropskega parlamenta in Evropskega sveta, pa tudi dva člana predsedstva BiH. To bo garnitura tujih političnih voditeljev na letošnjem, že 16. Blejskem strateškem forumu. "Odziv je nad pričakovanji. K velikosti in odmevnosti foruma prispeva dejstvo, da Slovenija ta hip predseduje Svetu Evropske unije in to je vidno tudi na udeležbi visokih gostov iz tujine, predvsem iz Evropske unije," pravi generalni sekretar foruma BSF Peter Grk. Forum bo potekal v pomembnem trenutku tako za Evropsko unijo kot tudi za širšo mednarodno skupnost.  

Vse skupaj se bo začelo jutri zjutraj z uvodnima nagovoroma predsednika Evropskega sveta Charelsa Michela in slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo.  

Na Bled prihajajo predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, pa premieri. Iz Češke prihaja Andrej Babiš, Slovaške - Eduard Heger, Madžarske - Viktor Orban, Hrvaške - Andrej Plenkovič in Grčije -  Kyriakos Mitsotakis. Poleg njih pa še srbski predsednik Aleksander Vučić, pa državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietra Parolina. Tudi posebni gosti bodo - na primer vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.  

Danes potekajo še zadnje priprave, jutri pa jih bo poleg okoli 200 članov ekipe Blejskega strateškega foruma pričakala tudi rdeča preproga. "V bistvu zadnje priprave potekajo že zadnja dva meseca. To je zadnji korak preden bo zjutraj postavljena rdeča preproga in se bodo po njej sprehodili visoki državniki," dodaja Grk.

Za varnost bo skrbelo okoli 1000 policistov

A gibanje bo omejeno - dvorana bo ograjena, popolnoma zaprte za promet bodo tudi okoliške ceste. Ne le z ograjo, območje bo skrbno varovano tudi s policisti. "Sodelovale bodo vse strukture slovenske policije. Govorimo o številki od 500 do 1000 policistov. Sodelovala bo kriminalistična policija, uniformirana policija, letalska enota, operativni center," našteva Bojan Oman iz Centra za varovanje in zaščito GPU.

Vsi udeleženci pa bodo za vstop morali izpolnjevati pogoj PCT. Osrednji dogodek foruma bo konferenca o prihodnosti Evrope, a bo ta ponudil tudi priložnost za številne bilaterale, pogovore ena na ena. Blejski strateški forum bo letos gostil okoli 1000 ljudi, kar pa je kar približno polovica manj, kot v časih pred pandemijo. A se to - glede na zasedenost v hotelih - tako rekoč ne občuti, pojasnjuje Mojca Krašovec iz Sava hotelov: "Trije naši največji hoteli so praktično polno zasedeni z udeleženci foruma."

Nekateri pa bodo na Bled prišli šele jutri - zato se, če na cesti srečate vozilo s spremstvom, ki ima prižgano modro ali rdečo rotacijsko luč, umaknite na rob vozišča in počakajte, da  se kolona odpelje mimo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
31. 08. 2021 21.52
+1
Ojej kero sramoto bosta Hojs pa Janez spet spohala!?
jodr
31. 08. 2021 21.18
+0
Tole pa levakom ne bo prav nič všeč. V času, ko je komedijant vladal, je bil na Strateškem forumu na Bledu samo en' državnik- komedijant.
Fifi 24
31. 08. 2021 20.41
+0
Kako pompozen naslov skoraj bi s stola padel, no potem se spomnim, da je to samo del ekipe sicer dobro plačanih hlapčkov oz izvajalcev nalog šefa čez lužo in na srečo ne padem s stola
kamu
31. 08. 2021 19.11
+0
Orban,Morawiecki,Vučić,Babiš,Plenković,Janša. Smetana evropske in svetovne politike. Kot bi se v tridesetih srečali Hitler, Mussolini,Horthy,Pavelić,Antonescu...
jodr
31. 08. 2021 21.19
+2