Tujina

Bližnjevzhodna četverica za državo Palestino

New York, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V New Yorku so se predstavniki ZN, EU, Rusije in ZDA izrekli za ustanovitev neodvisne in demokratične države Palestine. Začetek srečanja je zasenčil napad na izraelski avtobus na Zahodnem bregu, v katerem je umrlo sedem ljudi.

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

V izjavi, ki jo je prebral generalni sekretar ZN Kofi Annan, so predstavniki podprli palestinski reformni proces na varnostnem, humanitarnem in političnem področju. Ustanovitev neodvisne, demokratične in uspešne države Palestine pa pričakujejo v naslednjih treh letih. Predstavnik EU Javier Solana, Kofi Annan v imenu ZN in ruski zunanji minister Igor Ivanov pa so nasprotovali zahtevi ameriškega predsednika Georgea Busha o zamenjavi palestinskega voditelja Arafata, saj menijo, da je ta legitimni voditelj Palestincev. Tudi ameriški državni sekretar Colin Powell pa se je s trojico strinjal, da je potrebno najti način za še večjo pomoč Palestincem. Hkrati so se izrekli za usklajeno mednarodno podporo palestinskim prizadevanjem pri političnih in gospodarskih reformah ter Izrael pozvali, naj odpravi omejitve pri gibanju Palestincev in umakne svoje sile s palestinskih območij.

Četverica je še obsodila današnji palestinski napad na izraelski avtobus na Zahodnem bregu.

Govorili naj bi tudi o pripravah na palestinske volitve, ki naj bi potekale januarja prihodnje leto. S predstavniki četverice se bosta predvidoma srečala tudi zunanja ministra Egipta in Jordanije ter predstavnik savdskega zunanjega ministrstva. Slednji trije naj bi se nato v Washingtonu srečali še z Bushem.

Ariel Šaron
Ariel Šaron FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron je pred srečanjem na visoke predstavnike ZDA, EU, Rusije in ZN naslovil pismo, v katerem jih je opozoril, da se z denarjem, ki ga EU namenja palestinskim oblastem, še naprej "financira terorizem". Šaron je v pismu poudaril, da "je del denarja EU namenjen financiranju terorističnih akcij, del pa gre v žepe nekaterih vodilnih palestinskih predstavnikov".

Izraelski premier je obenem potrdil podporo Izraela nedavnim predlogom ameriškega predsednika Busha za rešitev bližnjevzhodne krize, v katerih se je Bush med drugim zavzel za spremembo palestinskega vodstva. Glede torkovega srečanja v New Yorku pa je bil Šaron precej skeptičen. Po njegovem mnenju je malo možnosti, da bi na teh pogovorih dosegli kaj konkretnega.

Palestinske oblasti pa so pozvale ZDA, EU, ZN in Rusijo, naj pritisnejo na Izrael, da umakne svojo vojsko s palestinskih območij in konča obkoljevanje teh območij. Svetovalec palestinskega vodje Jaserja Arafata, Abu Rudejna, je opozoril, da bi vsakršno neupoštevanje zakonitega palestinskega vodstva spodbudilo nemire na območju.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA