Tujina

Jadranka Kosor je prva hrvaška premierka

Zagreb, 06. 07. 2009 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški sabor je po dolgotrajni seji za novo predsednico hrvaške vlade izvolil Jadranko Kosor in njeno novo vlado. Za je glasovalo 83 poslancev, proti pa 45. Nova vlada je tudi že prisegla.

Po celodnevnem poskušanju hrvaške opozicije, da bi spodkopala legitimnost predlagane vlade, so poslanci vendarle svoje zaupanje podelili naslednici Iva Sanaderja, nekdanji podpredsednici vlade Jadranki Kosor in njeni vladi. Nova premierka, ki je na položaj prišla po nenednem odstopu Sanaderja, in njena vlada naj bi sedaj vladali do konca mandata, kar pomeni še dve leti in pol.

Nova hrvaška premierka Kosorjeva.
Nova hrvaška premierka Kosorjeva. FOTO: Reuters

Po glasovanju so premierka in ministri tudi že prisegli. Svečana predaja poslov med nekdanjim premierjem Sanaderjem in njegovo naslednico, ki ga je nasledila tudi na čelu HDZ, pa bo jutri ob 10. uri.

''V vsem kar bomo delali, bomo služili svojemu narodu, vsem državljanom in državljankam,'' je napovedala novopečena predsednica vlade.

Kosorjeva, ki bo doslej deveta oseba na čelu hrvaške vlade, je napovedala, da bosta prioriteti njenega kabineta rebalans državnega proračuna, ki ga načrtujejo do srede julija, ter umik slovenske blokade hrvaških pogajanj za vstop v Evropsko unijo.

Vodja opozicijskega SDP Zoran Milanović pa je novi vladi zaželel uspeh, saj ''ena država lahko ima samo eno vlado'', poročajo hrvaški mediji.

Kosorjeva zadržala večino Sanaderjeve vlade

V novi hrvaški vladi bo 16 ministrstev in in 17 ministrov, saj bo dosedanja državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Bianca Matković ministrica brez listnice.

Kosorjeva je pred glasovanjem v saboru predstavila člane svojega kabineta in program koalicijske vlade. Zadržala je večino članov vlade Iva Sanaderja, prioriteti v njenem programu pa bosta krepitev gospodarstva in vstop Hrvaške v Evropsko unijo.

Radikalne poteze oziroma protiukrepi proti Sloveniji ne pridejo v poštev. Še naprej je treba vleči mirne in hladne poteze, z vročim srcem, a s hladno glavo. Mi smo sosedi in slej ali prej se bo ta blokada razrešila in bomo končali pogajanja. / … / Vprašanje se bo rešilo do konca leta. Postali bomo članica Evropske unije, ostaja pa dejstvo, da bomo še naprej sosedi s Slovenci in menim, da ne smemo storiti ničesar, kar bi dodatno zaostrilo celotno situacijo. Slovenci so pri nas dobrodošli gosti, pričakujemo, da jih bo veliko prišlo počitnikovat na Hrvaško, želim si, da bi bili hrvaški državljani dobri gostitelji in da ne bo niti enega incidenta. Jadranka Kosor za Hrvaški radio

Predlagala je, da podpredsedniki vlade ostanejo Damir Polančec (HDZ), ki naj bil znova minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo, ter Đurđa Adlešič iz Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) in Slobodan Uzelac iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), medtem ko bo namesto nje četrti podpredsednik dosedanji kmetijski minister Božidar Pankretić iz Hrvaške kmečke stranke (HSS).

Namesto kmetijskega ministrstva bo vodil ministrstvo za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo. Gordan Jandroković bo še naprej vodil zunanje ministrstvo, dosedanja državna sekretarka na omenjenem ministrstvu Bianca Matković pa naj bi postala ministrica brez listnice. Kosorjeva je za novega ministra za znanost, izobraževanje in šport predlagala Radovana Fuchsa, namesto nje pa bo ministrstvo za družino, veterane in medgeneracijsko solidarnost vodil Tomislav Ivić. Novo bo ministrstvo za upravo, ki naj bi ga prevzel Davorin Mlakar. Petar Čobanković bo po vsej verjetnosti novi kmetijski minister, saj bo zamenjal položaj s Pankretićem.

Kosorjeva je poudarila, da bosta prva strateška cilja njene vlade ustvarjanje pogojev za okrevanje gospodarstva ter sklenitev pogajanj z Evropsko unijo, ki naj bi jih po njenem prepričanju končali do konca leta. Med ostalim je napovedala, da bo vlada nadaljevala z nujnimi reformami v pravosodju in zdravstvu ter boj proti korupciji.

Opozicija zahtevala predčasne volitve

Ivo Sanader čestita Jadranki Kosor po izvolitvi na mesto predsednice HDZ. Kosorjeva zagotavlja, da ne bo delovala v Sanaderjevi senci. "Popolnoma bom samostojna. Vlado bom vodila s trdno, žensko roko."
Ivo Sanader čestita Jadranki Kosor po izvolitvi na mesto predsednice HDZ. Kosorjeva zagotavlja, da ne bo delovala v Sanaderjevi senci. "Popolnoma bom samostojna. Vlado bom vodila s trdno, žensko roko." FOTO: Reuters

V razpravi je opozicija vnovič zahtevala predčasne volitve kot edini način, da bi se Hrvaška izvlekla iz sedanjega težkega položaja, saj v programu nove vlade ne vidijo izhoda iz krize. Predsednik SDP Zoran Milanović je dejal, da so predčasne volitve "dobra rešitev", ker so se okoliščine v državi v letu in pol spremenile.

Nova vlada bo dvignila zapornico in na velika vrata bomo vstopili v EU. Vodja poslanske skupine HDZ Andrija Hebrang

Poudaril je, da socialdemokrati ne bodo podprli nove vlade niti ne bodo "destruktivni", od Kosorjeve pa pričakuje "politični pogum". Poslanec Istrske demokratske skupščine (IDS) Damir Kajin je Kosorjevi svetoval, naj okoli sebe ne zbira tistih, ki ji laskajo, ker bo v nasprotnem "bežala skozi klet", tako kot bivši premier Ivo Sanader. Dejal je še, da IDS ne bo podprla nove vlade ter ocenil, da bo prihodnje leto še težje.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne.me.jezkat.
07. 07. 2009 16.39
mene jezik še ne moti toliko... moti me predvsem, kakšne nebuloze in protislovja ter psovke in žaljivke pišejo, kako pljuvajo po naši domovini sLOVEniji, ki jim daje kruh, dom in varnost. moti me njihovo provociranje, hujskanje, predvsem pa pretvarjanje nekaterih, da so nekaj, kar niso in nikoli ne bodo. četudi poskušajo pisati v sLOVEnščini.
Patty17
07. 07. 2009 11.53
... Kosorjeva ne bo nič dobrega naredila... to kaj so naredili je noro in zarad tega podpiram slovensko blokado, ampak ta bo vlada uničila Hrvaško dokler ne stopimo v EU... vseeno da so imali željo našli bi rešitev... zdaj za vse krive Slovenijo... LoL... Hrvatica sem in mam puno prijatelja v Sloveniji, za nekatere bi dala vse =)... upam da HDZ ne bo dobil ni ene volitve v prihodnosti ker bi to bla katastrofa.. več je... .. strinjam se z Klasikom..
Milan Koleznik
07. 07. 2009 09.36
Naj Hrvati gledajo na vse pozitivno tako kot moramo Slovenci,vlada je pač vlada taka li pa taka,nič ne moremo.
Slovenc07
07. 07. 2009 07.30
Nič novega sanader bo itk iz ozadja vodil......papa kockasti.
djdj
07. 07. 2009 07.18
Skorumpirano vse. Sanader bo še naprej vodil iz ozadja. 46 jih je bilo le proti lahko bi jih bilo več. ...
Kofetar 1
07. 07. 2009 07.17
SEDAJ JIM JE OSTAL SAMO ŠE KUSOR
jer
07. 07. 2009 06.58
Jadranka Kosor je antipatična - takšna bo tudi njena aktivnost, jaz pa ima kosilnico z imenom kosor...
Uporabnik113189
07. 07. 2009 05.56
Ko razmišljam o nekaterih mnenjih, da bo Sanader imel vpliv na Jadranko oz ozadja, tega seveda ni mogoče izključiti. Je pa tudi res, da bo zlahka uveljavila svojo voljo, ker ima krmilo v rokah..Kot voznik, ki vozi avto, lahko uboga sopotnika, lahko pa tudi ne..V večini primerov v politiki se je izkazalo, da je vpliv sopotnika v kratkem času izginil. Jadranka bo prej ali slej uveljavila svojo voljo. ( žal kot kaže niti sama ni povsem na jasnem v katero smer naj gre).
Uporabnik113189
07. 07. 2009 05.49
Mislim, da je naša soseda v zelo resnih težavah, problem je največ v tem, da se tega še ne zavedajo, niti ni to jasno nam v Sloveniji. Nova vlada ki jo vodi Jadranka ni prinesla popolnoma nič novega. Dokumenti so ostali isti, pravzaprav prepisani iz prejšnje vlade in sicer celo tako slabo, da so ostale kot naloge vpisane stvari, ki so že realizirane.. NI JASNEGA ODGOVORA ZAKAJ je odstopil predsednik vlade, kar dovolj jasno nakazuje, da gre za mafijsko ozadje.. NI PROGRAMA ZA REŠEVANJE IZ KRIZE. Hrvaška je ena redkih držav na svetu, ki se sploh ne pripravlja na reševanje in sanacijo posledic svetovne krize. Pravzaprav njihova vlada deluje po istem sistemu, kot je na balkanu vedno bilo. "Bit če nekako". Mislijo da če se bodo izvlekli nemci, avstrijci slovenci italijani, potem se bodo zagotovo tudi hrvati, saj bodo prišli turisti iz teh dežel. Kaj pa če jih ne bo? Če bodo dobili mnogo bolj ugodne ponudbe iz drugih destinacij? Skratka, pri sosedih so brez načrtov, z vlado, ki že ves čas za svoje neuspehe kot krivca navaja svojo malo sosedo Slovenijo. To za nas nikakor ni dobro in vodi v konflikte, ki bodo trajali najmanj toliko časa kot bo na oblasti HDZ in njihova skrajno desna politika. Če ne bo izrednih volitev to pomeni najmanj poltretje leto. Nobene garancije ni, da bodo naslednje volitve izgubili. Mnogo preveč časa, kolikor si lahko privošči Slovenija, zato bo nujno preusmeriti gospodarske tokove v druge sosednje države. Kot vse kaže, se bo politična nestabilnost še poglobila, soseda pa je na najboljši poti v izredne razmere. Za Slovenijo, ki želi ostati v krogu razvitih, bi pomenil velik delež gospodarske menjave s takšno sosedo utež, ki bi nas povlekla v blato. Zmanjšanje menjave bo nujno in preusmeritev za nadomeščanje tega izpada prva naloga. Dobre želje so eno, realnost pa je druga zgodba. Realnost pač kaže, da bodo nerešena vprašanja in balkanska politika HDZ-ja vodila v splošno ohlajanje vseh vrst sodelovanja, tako gospodarskega kot tudi vseh drugih oblik. Bilo bi veliko presenečenje, če bi novo (stara) vlada iste parlamentarne večine v sedaj skrajno desni obliki prinesla kakršnokoli spremembo. S tem predvsem mislim na prevaljevanje krivde za svoje neuspehe na Slovenijo. Bojim se, da se bodo problemi s prihajajočo krizo še poglobili in da je vlada Jadranke le prehodnega značaja v še slabši režim..
fartek
07. 07. 2009 05.17
fartek
07. 07. 2009 05.05
Seveda se postavlja vprašanje ali je ona tudi iz te sredine izbrana ali je samo ena nova u igri konjenikov. Če ni potem je sigurno optimizirala postopke približevanja k boljšim gospodarskim procesom v smislu karakteristik vzhodnega dela države še posebej v železniškem prometu. A se strinjamo ?
SERAPHIN
07. 07. 2009 05.00
deadea 07.07.2009, 04:04 -1 komu bolj odgovarja hrvatski nek pise hrvatski. saj je slovenija vendarle multi etnicna in kulturna drzava, pa naj vsak pise v svojem domacem jeziku************************ *******************... ENAKO....PA MI NE DOVOLIJO V SLOVENSKEM JEZIKU NAPISATI KOMENTARJA NA HRVASKEM SITE-u!!
SERAPHIN
07. 07. 2009 04.57
deadea 07.07.2009, 04:04 -1 komu bolj odgovarja hrvatski nek pise hrvatski. saj je slovenija vendarle multi etnicna in kulturna drzava, pa naj vsak pise v svojem domacem jeziku URADNI JEZIK JE ???
deadea
07. 07. 2009 04.04
komu bolj odgovarja hrvatski nek pise hrvatski. saj je slovenija vendarle multi etnicna in kulturna drzava, pa naj vsak pise v svojem domacem jeziku
deadea
07. 07. 2009 03.59
ajcula20 najprej se nauci pisati slovensko pa potem pametuj.
Lee Lewis
07. 07. 2009 01.22
moj e -mail in ostale podatke imate ze na urednistvu.
Pirhster
07. 07. 2009 01.12
Na hrvaških forumih sploh ne moreš pisati v slovenskem jeziku, sploh ti ne objavijo posta, mi smo pa izgleda klečeplazci, tukaj lahko vsakdo piše v hrvaščini.
Lahka konjenica
07. 07. 2009 00.43
Lahko noč in malo pokomentirajte moj prvi post, ki je bil napisan ob 00.19. Toliko.
zupancicevajama@email.si
07. 07. 2009 00.41
Saj si vsi zelimo enako..Upajmo,da tvoje fantazije postanejo realnost! beli_mantl 07.07.2009, 00:35 0 Se strinjam z gospo Kosorjevo, da bodo do konca leta vstopili v EU oz zaključili pogajanja Moja prognoza: ta vlada bo vzdržala nekaj mesecev socialnega miru, ki so si ga kupili z 700 mio € kredita in z borim izkupičkom turistične sezone. Nato se bo začel socialni nemir ki bo privedel do padca vlade in zmage SDPja. Takrat bodo prisiljeni se pogledati v ogledalo in dejansko začeti z reformami, med katerimi bo tudi rešitev mejnega vprašanja. Na koncu bodo sprejeli sporazum Drnovšek-Račan z nekaj spremembami v niansah, le poimenovali ga bodo drugače zaradi hrvaških nacionalistov. Hrvaški in njenim državljanom želim veliko sreče na njihovi poti in upam da jim bo uspelo, da se ne bomo več kregali po raznih forumih ampak raje pozimi skupaj smučali, poleti pa pili pivo na morju :)
beli_mantl
07. 07. 2009 00.35
Se strinjam z gospo Kosorjevo, da bodo do konca leta vstopili v EU oz zaključili pogajanja Moja prognoza: ta vlada bo vzdržala nekaj mesecev socialnega miru, ki so si ga kupili z 700 mio € kredita in z borim izkupičkom turistične sezone. Nato se bo začel socialni nemir ki bo privedel do padca vlade in zmage SDPja. Takrat bodo prisiljeni se pogledati v ogledalo in dejansko začeti z reformami, med katerimi bo tudi rešitev mejnega vprašanja. Na koncu bodo sprejeli sporazum Drnovšek-Račan z nekaj spremembami v niansah, le poimenovali ga bodo drugače zaradi hrvaških nacionalistov. Hrvaški in njenim državljanom želim veliko sreče na njihovi poti in upam da jim bo uspelo, da se ne bomo več kregali po raznih forumih ampak raje pozimi skupaj smučali, poleti pa pili pivo na morju :)