Tujina

'Dober dan za Afganistan!'

Kabul, 20. 08. 2009 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je po zaključku predsedniških in pokrajinskih volitev pohvalil volivce, da so se uprli grožnjam talibanov in se udeležili volitev.

V Afganistanu so danes potekale druge predsedniške volitve v zgodovini države, ključne za njeno prihodnost. Ob 17. uri po lokalnem času (ob 14.30 po srednjeevropskem času) so se zaprla vsa volišča in začelo se je štetje glasov.

Volitve naj bi potekale na 7000 voliščih, vendar jih je najmanj 312 ostalo zaprtih, razlog bi lahko bile grožnje talibanov.

Volitve so sicer potekale v znamenju relativno nizke udeležbe, kar bi po mnenju nekaterih opazovalcev lahko pomenilo težave za legitimnost volitev. Toda afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki se mu obeta nov petletni mandat, je prepričan, da nizka volilna udeležba ne bi smela biti težava. "Afganistanci so se uprli raketam, bombam in grožnjam ter prišli na volitve. Videli bomo, kakšna je bila udeležba. Toda prišli so na volitve in to je odlično," je dejal po zaprtju volišč. Volivce je pohvalil, da so se uprli grožnjam talibanov in se udeležili volitev.To je bil "dober dan" za Afganistan, je še dejal in pojasnil, da je bilo danes v vsej državi 73 napadov upornikov.

Volilni dan potekal relativno mirno

Skrajneži so 73 incidentov izvedli v 15 od skupno 34 afganistanskih pokrajinah, je povedal Karzaj. Pri tem je bilo ubitih več ljudi, med njimi policisti, vojaki in civilisti, je dodal, natančnejših številk pa ni povedal.

Volitve v Afganistanu
Volitve v Afganistanu FOTO: Reuters

Eden večjih incidentov je bil v pokrajini Baghlan na severu države, ko so skrajneži napadli istoimenski kraj in preprečili, da bi se volišča odprla. V spopadih, ki so izbruhnili, naj bi bilo ubitih več ljudi.

V zahodni pokrajini Herat so talibanski uporniki napadli tri volišča in zažgali vse volilne skrinjice z glasovnicami vred, je povedal lokalni guverner. Napadi naj ne bi zahtevali žrtev.

V Helmandu na jugu države pa je moral zasilno pristati britanski helikopter, ki naj bi ga sestrelili talibani. Posadka se je k sreči rešila brez poškodb, vojska pa že preiskuje, kaj je bil vzrok nenadnega "ognja v motorju".

Poročila o kršitvah

Poleg predsedniških so potekale tudi volitve v pokrajinske svete v 34 pokrajinah. Za skupno 420 sedežev se poteguje 3196 kandidatov, vključno s 328 ženskami, ki imajo sicer v svetih zagotovljenih najmanj četrtino sedežev.

Afganistanska volilna komisija je prejela tudi več pritožb o kršitvah na volitvah. Nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah je v izjavi za javnost izpostavil približno 40 kršitev, večinoma na račun uradnikov na voliščih, ki naj bi pozivali volivce, da volijo za sedanjega predsednika.

Ena od kršitev se je nanašala tudi na črnilo, s katerim so označili prste volivcev, da so že volili. Toda kot je opozoril vodja volilne komisije Azizullah Lodin, so dobili poročila, da naj bi se to črnilo dalo izbrisati in so potem nekateri lahko volili znova.

Javljenih je bilo še več pritožb na račun poteka volitev, ki pa so jih veliko odpravili že med samim procesom, je še povedal Lodin.

Bo zmagovalec združil narod?

Če bo zmagovalcu uspelo združiti številna sprta plemena in frakcije, potem ima stabilizacija države še možnosti, v nasprotnem primeru pa bo Afganistan še dolgo problem mednarodne skupnosti.

Največ možnosti za zmago ima dosedanji predsednik Hamid Karzaj, ki je svoj glas že oddal.
Največ možnosti za zmago ima dosedanji predsednik Hamid Karzaj, ki je svoj glas že oddal. FOTO: Reuters
Volišča so bila odprta od 7. do 17. ure po lokalnem času oziroma od 4.30 do 14.30 po srednjeevropskem. Nanje je bilo pozvanih okoli 17 milijonov volivcev, kar je za pet milijonov več kot leta 2005, ko se je volitev lahko udeležilo okoli 12 milijonov Afganistancev.

Afganistan se namreč sooča z vse večjim nasiljem, hkrati pa notranji politični boji in korupcija še dodatno slabijo moč administracije predsednika Karzaja, da bi lahko Afganistan prevzel odgovornost za lastno usodo.

Trije kandidati

Izmed 41 predsedniških kandidatov so glavni favoriti le trije – sedanji predsednik Karzaj, nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji finančni minister Ašraf Gani. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bi Karzaj dobil 36 odstotkov glasov, Abdulah 20, Gani pa sedem. Vsi drugi skupaj pa bi prejeli okoli 13 odstotkov glasov. Poznavalci napovedujejo še drugi krog volitev, saj je za zmago je potrebnih najmanj 50 odstotkov glasov. Razpisan naj bi bil oktobra.

300.000 vojakov skrbelo za varnost

Za varnost je na dan volitev skrbelo okoli 300.000 vojakov; 200.000 afganistanskih in 100.000 vojakov Isafa, ki jih vodi Nato. Slovenski vojaki, ki so v okviru sil Isaf nameščeni na zahodu države v Heratu, za varnost volišč niso skrbeli, so pa sodelovali v predvolilnem procesu pri obveščanju volivcev.

Za varnost volivcev skrbi 300 tisoč vojakov.
Za varnost volivcev skrbi 300 tisoč vojakov. FOTO: Reuters

Isaf bo med volitvami prekinil vojaške operacije in bo izvajal zgolj operacije, namenjene zaščiti ljudi. Karzaj se je zavzel za prekinitev ognja, afganistanska vlada pa je domače in tuje medije pozvala, naj na dan volitev ne poročajo o nasilnih incidentih, da ne bi prestrašili volivcev. Novinarji so to že zavrnili kot nesprejemljivo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
21. 08. 2009 08.09
pri nas pa 32% udeležbe na volitvah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a ni to sramota? tam riskirajo , dobesedno, življenje, tu pa........!
Abacus
21. 08. 2009 00.59
"Skrajneži so 73 incidentov izvedli v 15 od skupno 34 afganistanskih pokrajinah, je povedal Karzaj. Pri tem je bilo ubitih več ljudi, med njimi policisti, vojaki in civilisti, je dodal, natančnejših številk pa ni povedal." a se še niste vprašali zakaj pa sile ISAFA niso napadale ljudi ,ki niso šli voliti?
Abacus
21. 08. 2009 00.57
ninja.subversion 20.08.2009, 10:17 -2 dreko123 pojma nimas, alah jim prepoveduje drogiranje. da nisi le ti kaj vlekel ------------ mudel povej ,ali vsi "oklicani" islamisti dejansko delajo po zapovedih allaha ? ali alah zapoveduje kamenjanje deklet in žena če se pregrešijo ,kje piše da mora ženska za dovoljenje za izhod iz hiše prosit moža? v koranu? Tudi mnogi kristjani hodjo v cerkev pa se sploh ne držijo vseh načel in naukov biblije in jezusa ,pač religija je postala stvar običajev ,šeg in navad ter zgodovinske kulturnosti. spet en k lapa
Abacus
21. 08. 2009 00.53
mr.T 20.08.2009, 15:19 5 Avganistan je pač kakršn je, je pa pomenljivo da ko so v iranu goljufal ,so na zahodu imel polna usta o prevari ,to pa se že nekaj dni ve da so kupovali in prodajali glasovne lističe kar na kile ,pa ni firke ,ve doklej je na oblasto 'naftar' Karzai ----------------- kje pa ima Karzai nafto ??? si jo mogoče sposoja pri Irancih in jo potem da amerikancem???? dej mal misl z bučo k jo maš ,predvidevam da jo maš!? ker drugače nebi mogel niti neumnosti govort
SLOVENIASTAN
20. 08. 2009 21.48
ja ninja subversion ti nimas pojma dreko 123 ma prav kr sm bral statistike da ma iran najvec odvisnikov na svetu avganistan pa tud pol hitro sledi procentualno gledano
chemtrail
20. 08. 2009 15.47
A ste zihe, da ješe vedno mirno? Dejte malo preverit....
mr.T
20. 08. 2009 15.19
Avganistan je pač kakršn je, je pa pomenljivo da ko so v iranu goljufal ,so na zahodu imel polna usta o prevari ,to pa se že nekaj dni ve da so kupovali in prodajali glasovne lističe kar na kile ,pa ni firke ,ve doklej je na oblasto 'naftar' Karzai
jack.the.ripper
20. 08. 2009 12.09
Zakaj pa ta uslužbenka na volišču ni zavita v tiste cunje? Da jo ne bodo slučajno obglavili :O =)
jack.the.ripper
20. 08. 2009 12.07
ninja.subversion neumnosti govoriš
Black_Panter@mailinator.com
20. 08. 2009 10.35
talibani so telebani
ninja.subversion
20. 08. 2009 10.17
dreko123 pojma nimas, alah jim prepoveduje drogiranje. da nisi le ti kaj vlekel
dreko123
20. 08. 2009 10.06
janez novak že vse prav samo glede opiatov in opija heroina ne vem kaj ti ni jasno, vsi talibani so zadrogirani do konca, vsi samomorilci, afganistan je navečji proizvajalec maka - opija - sestavina za heroin itd... s tem si služijo tudi za svoje krvave pohode itd... ne prbijaj nekaj o čemer nimaš pojma... ravno talibani so vsi navlećeni na opij!
JanezNovakJohn
20. 08. 2009 10.01
KAJ SLOVENCI DELAMO V AVGANISTANU ? *Zahod vsiljuje avganistancem svojo kulturo. Prepričani smo da je za njih najboljši McDonald's, da bi Avganistanske ženske morale plesati ob štangi in da je rimokatoliška cerkev edina. * nas motijo mamila. Islam opiatov ne dovoljuje. Talibani bi hitro z mamili pospravili, če bi jim to zahod dovolil. * Ali jim lahko pomagamo. Lahko. Odkupimo vso pšenico, ki jo pridelajopo ceni kateri dodamo delček stroškov , ki jih imamo z vojsko v Avganistanu. Nas moti zatiranje žensk. Če bodo z njimi grdo ravnali bodo kmalu brez njih. Ostali bojo le moški. Homoseksualce pa islam pobija, al ne! Kar se tiče mamil bi evropa morala uvesti drogilnice, kjer bi brezplačno delili drogo in po potrebi odvisnikom nudili pomoč, če bi to želeli. Odpadel bi ves smisel dilanja in zavajanja mladine v drogo.
CezDrnInStrn
20. 08. 2009 09.28
prince1, takoj za tabo!Bodi nam vzgled!
JozaFric
20. 08. 2009 08.59
Daj ne bluzi. Bi te rad videl tam kot prebivalca, katerega neprestano ustrahujejo Talibani. Prebivalci ne smejo niti poslušat glasbe ali se ukvarjat s športom.
Alexander Petrina
20. 08. 2009 08.14
jako so koristni slovencki tam. raj naj nazaj pridejo pa slovencem pomagajo, starim ljudjem, ceste pomagat popravljat, ker darsu ne uspeva. bo vec koristi od njih, ko pa tam sam prah dvigujejo