Tujina

FOTO: Bo protestov kmalu konec?

Bangkok, 28. 03. 2010 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajski premier je pripravljen na pogovore s protestniki, saj želi, da se v državo po dveh tednih protestov, tudi nasilnih, vrne mir. Premier je doslej sicer zatrjeval, da se ultimatom protestnikov ne bo uklonil.

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je pristal na neposredne pogovore s protestniki, lojalnimi nekdanjemu premierju Thaksinu Shinawatri, ki zahtevajo njegov odstop in razpis novih volitev.

Premier Abhisit je sicer doslej vztrajno zatrjeval, da se ne bo uklonil ultimatom protestnikov, ki že dva tedna vztrajajo na ulicah Bangkoka in zahtevajo njegov odstop. Današnji pristanek na pogovore naj bi bil znak, da je končno pripravljen na kompromis.

Premier je pripravljen na kompromis.
Premier je pripravljen na kompromis. FOTO: Reuters

Pogovori, ki naj bi končali dva tedna množičnih in v zadnjih dneh nasilnih protestov, medtem že potekajo, in sicer v prostorih izobraževalnega inštituta v Bangkoku. Ta lokacija je bila zaradi svoje nevtralnosti sprejemljiva za obe strani. Prihod premiera, ki je na inštitut prispel v družbi dveh tesnih sodelavcev, je v živo prenašala državna televizija.

Abhisit je pristal na zahtevo protestnikov, da televizija v živo prenaša celotne pogovore. Vsi so si lahko tako ogledali, kako so se najvišji predstavniki protestnikov na eni in vlade na drugi strani rokovali, nato pa sedli za konferenčno mizo. Protestniki so nato ponovili svoje zahteve - odstop premiera, razpustitev parlamenta in razpis volitev - Abhisit pa je odvrnil, da mora delovati v dobro celotne države, in mora premisliti, ali bi to res rešilo njene težave.

Pred najavo pogovorov so bili sicer danes ranjeni štirje tajski vojaki, ko so granate zadele močno zastraženo vojašnico na obrobju Bangkoka, kamor se je v luči protestov zatekel Abhisit. Kdo je vrgel granate, zaenkrat ni znano, a Thaksinu lojalni protestniki so za danes napovedovali pohod proti vojašnici.

Protesti so bili tudi nasilni.
Protesti so bili tudi nasilni. FOTO: Reuters

Abhisit je nato davi nastopil na državni televiziji in sporočil, da je pripravljen na pogajanja. Obenem je poudaril, da bo zapustil omenjeno vojašnico, če se bodo protestniki odpravili proti njej. "V tako napetih okoliščinah pogajanja ne bodo mogoča," je dejal in ponovil, da so pogovori mogoči le brez "groženj, sovražnosti in pritiskov".

Vodja protestnikov, t. i. rdečesrajčnikov, Nattawut Saikua je kmalu zatem odpovedal napovedani shod proti vojašnici. Kot je pojasnil, želi dati vladi čas za razmislek o njihovi ponudbi za neposredna pogajanja, na katerih bi sodelovali manjši delegaciji.

Sledilo je sporočilo Abhisitovega predstavnika, da je bil dosežen dogovor o pogovorih, ki bodo potekali na nevtralnem terenu - izobraževalnem inštitutu v Bangkoku - in na katerih bodo sodelovali po štirje predstavniki obeh strani.

Do pogovorov bo prišlo dan po tem, ko je več deset tisoč protestnikov uspelo vojake prisiliti, da se umaknejo z več ključnih lokacij v Bangkoku. Vojake je ob razglasitvi izrednih varnostnih ukrepov v prestolnici namestila vlada.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abeceda123
28. 03. 2010 23.07
postal sem bednik, ter na to tudi ponosen..........................svaka ti čast, si res edini.