Tujina

Bo Todorić izročen Hrvaški?

London, 15. 10. 2018 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bodo nekdanjega prvega moža Agrokorja, Ivico Todorića, ki se je pred hrvaškimi pravosodnimi organi zatekel v Veliko Britanijo, izročili Hrvaški? O tem bo po napovedih do konca tedna odločalo londonsko sodišče, Todorić pa se medtem brani, da so obtožbe proti njemu o finančnih malverzacijah politične narave.

Do konca tedna naj bi bila znana usoda nekdanjega predsednika uprave Agrokorja, Ivice Todorića, ki je trenutno v Veliki Britaniji. Londonsko sodišče bo namreč obravnavalo njegovo izročitev Hrvaški. Obravnava bi sicer morala biti že pred mesecem dni, a je bila nato prestavljena, s tem pa je bil Todoriću omogočen dodaten čas za pripravo obrambe. Za to je najel nekdanjo ženo nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira, Cherie Blair. 6. septembra je tako obramba zahtevala dodaten čas za priprave, ker je primer prevzela le nekaj dni prej. Sodnik je zahtevi ugodil in obrambi naložil, naj priskrbi nove dokaze za svoje trditve o političnem pregonu nekoč najmočnejšega hrvaškega podjetnika. Predstaviti bo moral nove dokaze o domnevnem vplivu hrvaške politike na postopek proti Todoriću, ker je sodišče aprila zavrnilo takratne navedbe Todorićevih odvetnikov, da je nekdanji šef Agrokorja žrtev političnega pregona.

Po predvidevanjih naj bi Todorić skušal dobiti pravico do pritožbe na prvostopenjsko odločitev, potem ko je britansko sodišče julija to možnost že zavrnilo. V nasprotnem primeru bo sodišče po vsej verjetnosti odločalo o pravnomočnosti odločitve westminstrskega sodišča iz aprila, ki je odločilo, da ovir za izročitev Todorića naši južni sosedi ni.

Ivica Todorić na sodišču v Londonu
Ivica Todorić na sodišču v Londonu FOTO: dnevnik.hr

Izročitev pričakuje hrvaško pravosodje, a se zaveda, da obstaja tudi možnost zavlačevanja postopka, če bi se Todorić skliceval na zdravstvene težave.

Todorić: To je politični pregon

Spomnimo, da so nekdanjega najbogatejšega Hrvata prijeli v Londonu novembra lani na temelju evropskega pripornega naloga, potem ko je na Hrvaškem izbruhnila afera Agrokor. Todorića in več njegovih sodelavcev sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada. Hrvaški mediji so med drugim poročali, da naj bi kar pet milijonov evrov nakazal na račun Agrokorjeve družbe v Švici, denar pa nato prenakazal v Dubaj. Ta denar bi lahko pojasnil, kako Todoriću uspe preživeti v britanski prestolnici in plačevati drage odvetnike, čeprav so njegovi računi blokirani. Še zdaleč pa ne gre za edino sumljivo transakcijo. V pogovoru za POP TV je Todorić sicer zatrdil, da živi od 'pomoči prijateljev in družine'. 

Nekdanji prvi obraz Agrokorja vseskozi trdi, da gre za politični pregon, da nikoli ni iz Agrokorja odtujil niti evra, za obtožbe pa krivi predvsem hrvaško vlado in izredno upravo Agrokorja. Trdi, da so mu podjetje 'mafijsko ukradli' in da je Agrokor v težave pahnila zarota. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
15. 10. 2018 19.24
+1
Balkanske navade in dela bodo predstavljena javnosti na hrvaških sodiščih ,dnar je itak v Angliji zapravil za razkošno življenje sedaj je na vrsti ,Velika gradiška ali Remetinec soba 4x4 ,pisuar ,in trije obroki ,,
aristotel
15. 10. 2018 14.39
+3
Dober izgovor za vse je kriva politika,če si se zadolžil pa ne moreš kredite vrniti je kriva politika - priročno,če si zaprt je kriva politika sedi pet !
Karlo
15. 10. 2018 10.32
+4
Najprej mu bodo porabili vse promoženje, ki ga skriva v tujih bankah, potem pa ga vrnili na Hrvaško.
Christi Miles
15. 10. 2018 10.27
+11
Za odvetnico je najel bivšo ženo britanskega premierja Blair-ja. Ta tip ni kar tako in se očitno še valja v kešu. Dokler lahko plačuje drage odvetnike, je varen pred izročitvijo
severnik
15. 10. 2018 09.53
+5
Zanimivo kako je vedno politično naravnano :) Če pa slučajno je, pa itak ni panike, ker je bil očitno tudi s pomočjo politike tja postavljen.