Tujina

Sodnik odobril izročitev Assangea

London, 24. 02. 2011 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
54

Ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea lahko izročimo Švedski, kjer je obtožen spolnega napada, je odločil londonski sodnik. Assange se bo pritožil, s čimer lahko izročitev zavleče za več tednov.

Julian Assange pred današnjim zaslišanjem na londonskem sodišču
Julian Assange pred današnjim zaslišanjem na londonskem sodišču FOTO: Reuters
Ena od domnevnih žrtev trdi, da je Assange zavrnil njeno prošnjo za uporabo kondoma, druga pa, da je imel z njo spolne odnose, ko je spala. Prav tako naj ne bi nosil kondoma. Na Švedskem mu grozi do štiriletna zaporna kazen.

Londonsko sodišče je odločilo, da bodo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea izročili Švedski. Po besedah sodnika Howarda Riddla je sum posilstva in spolnega nadlegovanja zadosten razlog za izročitev, švedski nalog za izročitev pa je bil upravičeno izdan. "Odrediti moram izročitev gospoda Assangea Švedski," je dejal. Zavrnil je trditve, da bi domneve švedskih tožilcev in politikov proti Assangeu presegle pravne okvire. "Preprosto ni razloga, da bi verjeli, da je bila kje napaka," je poudaril glede naloga za izročitev.

Pritožil se bo

39-letni Avstralec, osumljen spolnega napada na dve ženski, se bo pritožil, s čimer bi se proces lahko zavlekel še za dodatnih nekaj tednov. Pritožbo mora vložiti v sedmih dneh, če ne ga bodo v 10 dneh izročili Švedski. Prepričan je, da na Švedskem ne bo deležem pravičnega sojenja.

Sodba v celoti (besedilo je v angleščini)!

Assange je ob razsodbi nepremično obsedel na klopi. Na sodišču se je v njegovo podporo poleg slavne borke za človekove pravice Biance Jagger zbralo tudi okoli 100 novinarjev s celega sveta.

Claes Borgstrom, švedski odvetnik žensk, ki sta Assangea obtožili spolnega napada, je poudaril, da je bila razsodba pričakovana. "Slabo je le to, da je preteklo toliko časa," je poudaril in dodal, "da se bo Assange najverjetneje pritožil zaradi razlogov, ki jih je težko razumeti. Trdi, da ni zagrešil zločina, torej bi moral samo priti sem in to rešiti." Pričakuje, da bo Assange Švedski izročen pred poletjem.

Assangeev švedski odvetnik Bjorn Hurtig pa je dejal: "Če pride na Švedsko, mislim, da ima velike možnosti, da bo izpuščen." Pred sodiščem se je sicer danes zbralo okoli deset podpornikov WikiLeaksa in Assangea. S sabo so nosili plakate in znake z napisi "osvobodite Juliana Assangea in Bradleya Manninga". Slednji je mladi ameriški vojak, osumljen, da je Assangeu posredoval zaupne podatke v okoli 250.000 diplomatskih depešah. Assangeevi podporniki trdijo, da je žrtev političnega procesa zaradi razkritij zaupnih dokumentov na WikiLeaksu, ki so razburili svetovno javnost, v zadrego pa spravili ameriško diplomacijo.

Zanika obtožbe

Assange sicer vztrajno zanika obtožbe spolnega napada in se bori proti poskusu, da bi ga Velika Britanija izročila Švedski, ki ga želi zaslišati v zvezi z omenjenim primerom. Obenem trdi, da so obtožbe izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga pozneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš na WikiLeaksu predali ZDA.

Assangeevi odvetniki so sicer zaskrbljeni, da bi švedska navada zasliševanj za zaprtimi vrati v primerih posilstev pomenila, da Assange ne bo deležen poštenega sojenja. Assange se je 7. decembra lani predal policiji v Londonu, ki ga je nato aretirala zaradi obtožb posilstva na Švedskem, vendar je bil po plačilu 240.000 funtov varščine izpuščen na prostost.

Oglejte si, kako je izgledala njegova podeželska "ječa“.

Sodba londonskega sodišča (besedilo je v angleščini)

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wc15
25. 02. 2011 00.29
shame on a ni99a, who tried to run game on a ni99a..
yarrick
25. 02. 2011 00.27
A sedaj pa ni več tako javno odmevnih depeš? Zgleda da je WL za nekaj časa odstopila prednost dogajanju na bližnjem vzhodu...Vsekakor pa je vse skupaj malce sumljivo.če je kriv... naj odsedi, vendar naj mu to NAJPREJ DOKAŽEJO.Nepa da se gredo takole medijsko gonjo.Vsi vemo do se je najtežje izkopati iz spolnih deliktov, in tole vse skupaj je bilo lepo inscinirano.Ali to, ali pa je provladni provokator.Vse je možno.Zaenkrat bom vseeno spremljal razplet vsega skupaj. Pa za vse, ki mislite da živimo v "demokratični svobodi": In a world of universal Deceit,telling the truth is a revolutionary act (George Orwell, 1984) Preberite njegovo knjigo(1984) ali si oglejte cel film na Utube, pa potem povejte koliko se tisto razlikuje od danes. pa potem še KRASNI NOVI SVET od huxley-a.Ne bo škode če vidite kako nam lepo kažejo demokracijo skozi zamreženo steklo, da ne moremo priti do nje...
makajjezvami
24. 02. 2011 23.37
Za koliko so se pa Britanci prodali
lolipoly
24. 02. 2011 23.34
Saj je pa depese ze prodal New York Timesu in eni Britanski agenciji za veliko denarja. Sedaj je ze vse skupaj prepozno .
Millena
24. 02. 2011 20.47
zakaj njega ne pošlejo k nam namest Gvatamalca. Sej on bo tut politični zapornik in zakaj nebi že takoj prestajal milejšo kazen kar u Sloveniji. K bomo mel 2M€ za gvatamalca za tega lepotca bi delal 1 dan na mesec zastonj če bi bilo treba. Pa ne zato ker bi me privlačiu sexualno ampak kot pogumni človek ki se je upal postaviti usem hinaucem in politikom po celem svetu. Julio je car.
mjolnir
24. 02. 2011 20.12
nada88 Seveda so Zemljani....to je tud tisto kar najbolj straši!
korintos1
24. 02. 2011 20.03
A si se opekel a?
nada88
24. 02. 2011 19.40
celi svet komandira ena skupina ljudi samo ne vemo kdo so.možno je da so zemljani ali oni drugi nezemljani samo da mi tega ne bomo nikoli izvedeli..
472683
24. 02. 2011 19.35
Sramota. Sedaj se vidi, kako je politika pokvarjena in kako vsem nam laže, pa še smeji se ob laganju.
prouhudababa
24. 02. 2011 19.30
Spolni odnosi brez zaščite tudi ubijajo - vprašajte Assanga...
osolinko
24. 02. 2011 19.25
glich
24. 02. 2011 19.17
Resnica boli, laž pa ubija...
ochi
24. 02. 2011 18.45
razmišljam dvoje. ali ga hočejo zavarovat, kajti v zaporu boš menda najbolj varen (vprašajte miloševiča), ali pa ga hočejo onesposobit (ker ga pač ubiti ne morejo, preveč očitno) za toliko let, kolikor rabi elita, da izvede svoj svetovni plan
prouhudababa
24. 02. 2011 18.44
Meni se pa zdi, da si je težave, ki jih ima, več kot zaslužil! Kaj vraga ga je teralo, da razmišlja s spodnjo glavo in skače v posteljo z okorelimi feministkami! Pri njegovih letih, bi mu lahko bilo že zdavnaj jasno, da se je potrebno določenih žensk ogibati. Še bolj jasno pa bi mu moralo biti, da bodo posledice, če po feministki naskoči še njeno najboljšo prijateljico. Če revež nima svojih hormonov pod kontrolo, potem naj ne jamra in se sprijazni z dejstvom, da je * stvar na celi črti. Če se greš nekaj kot Wikileaks, moraš biti brezmadežen in živeti kot menih. Če se pa greš ženskarja, ki svoje pohote ne zna brzdati, s tem tudi uničuješ svoje 'poslanstvo'. Malo se pozanimajte zakaj so mu sodelavci pobegnili in ustanovili alternativni OpenLeaks.org...
BALIENCRIP
24. 02. 2011 18.07
a tle ste mi tud zbrisal,ma jok nimate smisla za humor.
alterego
24. 02. 2011 17.39
striček Sam ima dolgo roko!
jurimuri1
24. 02. 2011 16.25
mogoče pa bo leta 2050 na piedestalu mučenikov
PirateCerealGuy
24. 02. 2011 16.14
Mislim, da je to dokaz, da nikakor ne živimo v demokraciji. Kot pa tud, da je dejansko najhujša teroristična skupina na svetu ZDA. Zame je Assange legenda, in vreden spoštovanja, ker je nardil to kaj je prav in zdaj zarad tega trpi. Njemu se tud imamo za zahvalit, da smo videli še dodatno, kak je Pahor.
Majda Božnar
24. 02. 2011 16.08
V takih primerih človek mora verjeti v teorijo zarote, ne glede v katero!!
Srpska4ever
24. 02. 2011 15.15
SRAMOTA!!! Mislim ZDA so ga označile za terorista Kanada je predlagala antentat na njega,le kaj bi mu želeli albanci s pokrajine kosova nardit ker je raskril resnico o klanju Srpskih in Romskih civilstov in prodajanja njihovih organov