Tujina

Bodo Gadafija privedli pred haaško sodišče?

Tripoli/Haag/Pariz, 04. 05. 2011 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V obstreljevanju Misrate so Gadafijeve sile ubile najmanj pet ljudi. Tožilec mednarodnega sodišča za vojne zločine v Haagu pa je izjavil, da bi Gadafijeve sile lahko obtožili zločinov proti človečnosti.

Glavni tožilec mednarodnega sodišča za vojne zločine v Haagu je izjavil, da obstajajo utemeljeni razlogi, da bi sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, obtožili zločinov proti človečnosti.

Luis Moreno-Ocampo je v današnjem poročilu dejal, da bi lahko obtožnica vključevala kazniva dejanja, kot so umor, nezakonito pridržanje, mučenje in preganjanje. Streljanje varnostnih sil na miroljubne protestnike v Libiji poteka sistematično. Gadafi se z nasprotniki spopada že dva meseca.

Libijci množično zapuščajo državo. Veliko družin je pred nasiljem v državi pobegnilo v sosednjo Tunizijo.
Libijci množično zapuščajo državo. Veliko družin je pred nasiljem v državi pobegnilo v sosednjo Tunizijo. FOTO: Reuters
Po besedah tožilca, ki preiskuje domnevne zlorabe in zločine v Libiji, obstajajo konkretni dokazi, da naj bi bilo februarja letos ubitih med 500 in 700 ljudi. V naslednjih nekaj tednih naj bi zato izdali prve zaporne naloge za tiste na vodilnih mestih, ki naj bi bili odgovorni za zločine zoper človeštvo, kdo naj bi bil aretiran, pa tožilec ni želel razkriti.

Ukaze za domnevne zločine zoper človeštvo naj bi izdajala le peščica oseb v samem vrhu Gadafijeve vlade, zaključuje poročilo tožilstva, zato obstaja utemeljen sum, da naj bi bil med aretiranimi tudi sam voditelj Gadafi.

Med domnevnimi vojnimi zločini so navedeni tudi oboroženi napadi na civilno prebivalstvo in prepovedana uporaba kasetnih bomb. Prav tako tožilstvo preiskuje resne obtožbe o posilstvih in poročila, da naj bi vojaška policija v mestu Bengazi ubila več deset Afričanov, za katere naj bi mislili, da so plačanci.

Humanitarna kriza v Misrati

Uporniki se dnevno spopadajo z vojsko voditelja Gadafija. Napis na tabli opozarja na ostrostrelce, ki prežijo na prebivalce.
Uporniki se dnevno spopadajo z vojsko voditelja Gadafija. Napis na tabli opozarja na ostrostrelce, ki prežijo na prebivalce. FOTO: Reuters

Gadafijeve sile so danes obstreljevale oskrbovalne poti upornikov in mesto Duejba, ki velja za trdnjavo upornikov. Nadaljujejo se tudi boji na obrobju mesta Misrata, ki ga Gadafijeve sile oblegajo že dva meseca. V današnjem obstreljevanju mesta je bilo po podatkih upornikov ubitih najmanj pet ljudi.

''Obstreljevanje je zahtevalo številne žrtve, tako med Libijci kot tudi med državljani tretjih držav, ki so v pristanišču čakali na evakuacijo,'' je povedal tiskovni predstavnik upornikov iz Misrate Gemal Salem. ''Doslej smo našteli pet mrtvih, reševalna vozila pa kar naprej prihajajo in odhajajo iz pristanišča.''

Med silovitim obstreljevanjem so se humanitarni delavci trudili na stotine prestrašenih Afričanov in Azijcev evakuirati iz pristanišča v Misrati.

Na ladjo, ki jo je najela Mednarodna organizacija za migracije (IOM), se je vkrcalo 800 delavcev migrantov in ljudi, ranjenih v libijski državljanski vojni, ki so več dni čakali na priložnost, da pobegnejo iz Misrate, kjer se humanitarne razmere slabšajo iz dneva v dan. Reševalna ladja s približno 800 migranti, novinarji in ranjenimi Libijci je popoldne izplula iz pristanišča v Misrati.

Ladji, na kateri je bilo tudi 180 ton pomoči, je v Misrato uspelo vpluti šele po treh dneh čakanja na morju, in sicer s pomočjo vlačilca, saj so Gadafijeve sile pred pristaniščem namestile mine.

Ladja, imenovana Rdeča zvezda , je v oblegano Misrato pripeljala humanitarno pomoč in v naglici med obstreljevanjem na krov naložila potnike za Bengazi,  je sporočila IOM. ''Vodja ekipe na plovilu je sporočil, da se je več sto libijskih državljanov poskušalo vkrcati na plovilo v obupanem poskusu, da pridejo iz Misrate. A zaradi omejenih kapacitet plovila je osebje dvignilo most in varno izplulo iz pristanišča,'' je v izjavi popoldne sporočila Mednarodna organizacija za migrante.

Deček čaka na kruh v obleganem mestu Ajdabijah.
Deček čaka na kruh v obleganem mestu Ajdabijah. FOTO: Reuters

V Misrati, ki leži na poti v Tripoli, po dveh mesecih obleganj s strani Gadafijevih sil in spopadov z uporniki sicer primanjkuje tudi zdravil in zalog hrane. Od začetka spopadov za Misrato naj bi življenje izgubilo več kot tisoč ljudi.

Libijska državna televizija je danes poročala, da so sile zveze Nato bombardirale območje Al Hajraha zahodno od prestolnice Tripoli. ''Kolonialistična križarska zveza je z obstreljevanjem Al Hajraha povzročila izgube življenj in poškodbe na infrastrukturi,'' je poročala libijska televizija.

Katar in Združene arabske emirate, edini arabski državi, ki sodelujeta v operacijah zveze Nato v Libiji, pa je libijska državna televizija obtožila financiranja vojaške operacije, usmerjene proti Moamerju Gadafiju. ''Agenti šejkov iz Katarja in Združenih emiratov plačujejo za vsako bombo, ki jo odvržejo križarji, saj vsak raketni izstrelek stane 2 milijona ameriških dolarjev,'' so zatrdili na televiziji.

Nato: Ni čutiti utrujenosti

Oficirji zveze Nato, ki so se v sredo sestali v Bruslju, so zavrnili ocene, da se kljub zračnim napadom operacija v Libiji ne premika nikamor.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je na vprašanje, ali zveza Nato dejansko pritiska na Gadafijev režim, odgovoril, da ''ni čutiti nobene utrujenosti. Nasprotno, pravkar smo imeli srečanje, kjer smo ponovno potrdili našo skupno in trdno zavezo operaciji.''

Ukaze za domnevne zločine zoper človeštvo naj bi po podatkih tožilstva haaškega sodišča izdajala le peščica oseb v samem vrhu Gadafijeve vlade.
Ukaze za domnevne zločine zoper človeštvo naj bi po podatkih tožilstva haaškega sodišča izdajala le peščica oseb v samem vrhu Gadafijeve vlade. FOTO: Reuters

Po besedah Rasmussena so danes Gadafijeve sile mnogo šibkejše kot ob začetku posredovanja. V četrtek se bodo sicer svetovni voditelji v Rimu pogovarjali o financiranju upornikov.

Francija: Cilj ni ubiti Gadafija, ampak ga oslabiti

Mednarodne sile, ki sodelujejo v vojaškem posredovanju v Libiji, želijo oslabiti Gadafija, ne pa ga ubiti, je danes v pogovoru za televizijo France 24 poudaril francoski zunanji minister Alain Juppe. Smrt Gadafijevega najmlajšega sina in vnukov v sobotnem napadu sil zveze Nato pa je označil za "kolateralno škodo".

"Napade izvajamo, da bi destabilizirali Gadafijeve vojaške zmogljivosti, obenem pa iščemo način za dosego politične rešitve," je poudaril Juppe. Kot je dodal, bodo Natove sile napade nadaljevale, dokler ne bodo oslabile njegovih zmogljivosti.

Francoski zunanji minister je ob tem zavrnil prekinitev ognja, ki jo je predlagal Gadafi, češ da predstavlja tveganje za delitev države na vzhod in zahod. Dejal je še, da bi se morale Gadafijeve sile umakniti iz mest, ki so jih zasedle.

 

 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ppetrov5
08. 05. 2011 11.35
disaster capitalism
Aven
05. 05. 2011 09.31
Bush, Blair, ... , Sarkozy, Cameron, ... Potem ko sodišče sodi tem kriminalcem -> ŠELE POTEM lahko napiše novo obtožnico ... Kaj tukaj ni jasno? Bush je kriminalec na prostosti.
tarzi
05. 05. 2011 08.46
Gadafi in njegova klika je zrela za Goli otok. EU mora zravnati z zemljo njegov fanatizem, ne pa, da se ta kriminalec skriva za nedolžnimi ljudmi. EU je prepočasna reševati krivice, ki se dogajajo v njeni bližini. EU naj udari še s kopensko silo in naj reši zatirano prebivalstvo. Prav tako naj posreduje še v Siriji, kjer njihov tiran pobija lastno prebivalstvo. Vprašanje vesti pa je, kako lahko vojska ene države lahko pobija lastno prebivalstvo: Libija, Sirija
wizeman
04. 05. 2011 22.02
Pa kaj res ni pri nas nobene instance, ki bi obsodila invazijo na suvereno državo Libijo? Gadafi počne samo to, kar bi počel vsak normalen vodja države, ki ima kaj avtoritete - zatreti hoče hujskaške skupine teroristov, ki terorizirajo civile in povzročajo nemire v državi. In to ob izdatni podpori zahoda, ki legalnim in regularnim vladnim silam preprečuje vzpostavitev miru in zaščito prebivalstva pred skrajneži. To postaja že preveč očitno - zahod oborožuje in šola pučiste in teroriste za zrušitev suverene države, ki nikomur nič noče. Sramota. Enkrat so se pri tem že opekli. Z enakimi razlogi je CIA izšolala Osamo...
Super1337
04. 05. 2011 21.44
Gadafi bo končal tak kot Husein, al pa kot Bin Laden...
Odpri.oci
04. 05. 2011 21.29
"Luis Moreno-Ocampo je v današnjem poročilu dejal, da bi lahko obtožnica vključevala kazniva dejanja, kot so umor, nezakonito pridržanje, mučenje in preganjanje." . Ko sem prebral ta stavek, sem bil prepričan, da govorijo o nobelovem nagrajencu za mir.... Obami !!!! Kakšna dvojna merila imajo nekateri .....
ekskluziv.scena
04. 05. 2011 19.36
ZDA se gredo fašizem brez primere.
tinetone
04. 05. 2011 17.38
hah spet natolcevanja
klopek20
04. 05. 2011 17.38
Ali nas niso učili da smo pred zakonom vsi enaki ?Če je tako naj bodo vsi pošteni in naj pravica in zakon velja za vse .
Platon23
04. 05. 2011 17.25
kakšnih zločinov pa??? a take da so zda in zahod oboroževali UPORNIKE kar ni enako kot PROTESTNIKI
upornik007
04. 05. 2011 16.43
zda in nato pred haag
Adam Novakovic
04. 05. 2011 16.37
haha kaj pa nato pa ameriko!!!!
andrejek007
04. 05. 2011 16.01
abndbn se strinjam
nikhrast
04. 05. 2011 15.36
Slovenci pa, ves zahodni svet v Haag. Če živiš v svobodi in demokraciji, pa s polno ritjo, potem lahko svobodno zagovarjaš diktatorje in zločince kot Gadhafi.
Madyy
04. 05. 2011 14.03
Prej bi tam morale sedeti skoraj vse Ameriške Administracije, Angleške, Ruske..Nekaj Španskih in Francoskih.. Ameriško sodišče kadija tuži in sudi nima več nobene verodostojnosti.. Postali so ravno to proti čemu so se borili 5. let v drugi svetovni voji..
abndbn
04. 05. 2011 12.44
kdaj pa bodo pred haaško sodišče privedli Busha, ki je pobil več civilistov kot vsi Arabci v zgodovini skupaj?