Tujina

Bodo sirske protestnike dejansko uslišali?

Damask, 16. 04. 2011 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski predsednik je napovedal, da bo odpravil sporni zakon o izrednih razmerah. To je ena od temeljnih zahtev protestnikov, saj zakon omogoča aretacije in zasliševanja brez obtožnic.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes izrazil obžalovanje zaradi smrti približno 200 ljudi, ki so bili ubiti v protestih za več svobode v državi. Hkrati pa je napovedal, da bo izpolnil eno glavnih zahtev protestnikov in predvidoma v prihodnjem tednu odpravil drakonski zakon o izrednih razmerah, ki je v državi v veljavi že od leta 1963.

Zakon o izrednih razmerah prepoveduje javna zborovanja, oblastem pa omogoča pridržanje in zasliševanje kogar koli, tudi brez kakršnih koli razlogov. Prav tako oblastem omogoča nadzor vseh, tudi zasebnih komunikacij, predvideva pa tudi strogo cenzuro v medijih.

Zdaj naj bi ga spremenila posebna sodna komisija, je napovedal Asad v današnjem nagovoru novi sirski vladi. Komisija je po njegovih besedah že pripravila več predlogov za nov zakon, predloge pa bodo predstavili novi vladi, ki ga bo objavila najpozneje v enem tednu.

V protestih je doslej umrlo okoli 200 ljudi.
V protestih je doslej umrlo okoli 200 ljudi. FOTO: Reuters

"Sirsko ljudstvo je spoštovano. Ljubijo vlado in zavračajo kaos," je še dejal Asad. Pri tem naj bi pozval k iskanju dialoga, v katerem bi našli najboljši model vladavine za prihodnost države.

Sirijo sicer že vse od 15. marca pretresajo protesti, okoli 200 protestnikov pa je bilo doslej ubitih. Protestniki zahtevajo predvsem politične reforme v državi in ukinitev izrednih razmer, ki v državi veljajo že skoraj 50 let.

Tukaj preberite, zakaj ne gre pričakovati, da bi se mednarodna skupnost vpletla v dogajanje v Siriji, četudi al Asad izvaja nasilje nad svojim narodom.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bashar al assad je car, ne nasedajte američanom in izraelu..