Slovenija

Pomanjkanje zdravnikov: 'Izvajalci po celi Sloveniji kradejo zdravnike'

Maribor, 06. 12. 2022 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mojca Hanžič
Komentarji
49

V Malečniku se krajani bojijo, da bodo ostali brez zdravstvene ambulante. Edina družinska zdravnica namreč koncesijo vrača, mariborski zdravstveni dom, ki se tudi sam srečuje s pomanjkanjem zdravnikov, pa vseh 2000 pacientov, kolikor jih je zdravnica imela, ne more prevzeti. Mariborska občina odgovarja, da z razpisom že iščejo novega zdravnika. Kaj pa pravi zastopnica pacientovih pravic? Ali drži, da bo mariborski zdravstveni dom kot spodbudo študentom, bodočim družinskim zdravnikom, razpisal tudi kadrovske štipendije?

Družinska zdravnica v Malečniku, ki je vrnitev koncesije napovedala že avgusta, ostaja le še dober mesec. Na razpis za novega zdravnika, ki ga je občina medtem že razpisala, pa se doslej ni prijavil še nihče. "Da, zagotovo obstaja ta dvom, ali se bo sploh kdo prijavil, tudi zato, ker izvajanje družinske medicine ni tako mikavno, kot vidimo tudi po vpisu študentov na izbiro specializacij," opozarja Lilijana Zorko iz Mestne občine Maribor.

Jezni bolnik
Jezni bolnik FOTO: Shutterstock

Tega se zavedajo tudi v največjem mariborskem zdravstvenem domu. Da bi mlade spodbudili k študiju družinske medicine, že pripravljajo razpis za kadrovske štipendije: "To so razpisi, na katere se študenti prijavijo, in če nekdo oceni, da vidi svojo karierno pot znotraj zdravstvenega doma, lahko to tudi dobi. To je novost, s katero smo začeli letos. Potem je vse odvisno od tega, kako se bodo odločali zaposleni oziroma ti študentje," pojasnjuje Jernej Završnik, direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. 

So pa to srednjeročni načrti, krajani Malečnika pa zdravnika potrebujejo zdaj. Ker imajo, kot pojasni zastopnica pacientovih pravic, Adela Postružnik, po zakonu pravico tako do zdravstvene oskrbe kot do izbire zdravnika: "V zakonodaji piše, da imajo pravico do izbire zdravnika v svojem kraju, če pa to ni mogoče, pa v kraju najbližje bivališča."

Občina, ki koncesije podeljuje, zdaj upa, da se bo na razpis, ki se čez dva tedna izteče, vendarle kdo prijavil. A tudi če se bo, bi to pomenilo, da bo zelo verjetno zapustil dosedanje delovno mesto. In namesto te luknje bo luknja drugje. "Vemo, da si v bistvu po celi Sloveniji izvajalci kradejo zdravnike, ker jim drugega sploh ne preostane," še opozarja Zorkova. "Občine niti ne morejo ponujati rešitev niti kreirati državne politike. To so bolj vprašanja za ministra kot pa za recimo uradnika na občinski upravi."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
07. 12. 2022 11.44
+1
V privat zdravstvu ne bo čakalnih vrst, ker si ljudje preprosto ne bodo zmogli privoščit zdravnika. Tisti z minimalcem in tudi tisti nekaj nad minimalcem se boste zdravili kakor veste in znate. To nam bo prineslo zasebno zdravstvo.
nebanebo
06. 12. 2022 21.45
-1
saj res... pokličeš po telefonu za zaključek bolniške in ti pošljejo račun za "kratek obisk". fino, a ne?
sh4dyl4dy
06. 12. 2022 21.40
+1
Danes dobila pošto, da sem ostala osebne zdravnice, da si naj poiščem novega zdravnika. V Ljubljani! Kjer jih ni? Komu na čast plačujem zavarovanje???? Bom pa šla na urgenco! Samo čakam, d akomu poči v glavi! A smo Afrika?
sh4dyl4dy
06. 12. 2022 21.41
-1
SDS_je_poden
07. 12. 2022 11.42
+1
Plačevanje zavarovanja nima nobene veze s kadrovsko stisko po ZD.
slovenka62
06. 12. 2022 21.35
+0
Začnimo kampanjo da ne plačujemo več dop.zavarovanja brez Nike.Kdo je za???
Rafael Kramar
07. 12. 2022 09.09
-1
Saj "dop.zavarovanje" ni obvezno. Ne rabiš Nike...
ZeeZee80
06. 12. 2022 21.32
+2
A še kdo ne razume ,da gre za privatizacijo zdravstva?
KOCOBO
06. 12. 2022 21.21
+4
Sam da zavarovalnice kasirajo,komu mar za ljudi
slovenc59
06. 12. 2022 21.12
-2
Prvo kot prvo bi moral kazensko preganjati in zapret dr koštruna ! To kr on dela je kaznivo dejanje ! Ukinit koncesije in privat dvoživke zdravnike in jih nagnati iz vseh ordinacij, ki niso njihova osebna last ! Si privatnik pozidi si ambulanto dej oglas na bolho pa da vidimo kako vam bo šlo ! Naslednje , ukiniti razne zemljariče pa dimnike in kar je še takih specialcov ! Uvesti centralno vodeno nabavo zdravil ! Bo zadosti GOLOB IN LOREDAN ,ali rabita še kaj ?? To naredita, bosta videla da bo takoj dovolj denarja za javno zdravstvo, da jim boste lahko trikrat več plačal kot sedaj ! Pa glejte, da ne bosta na onga Bitenca pozabila......
asdfghjklč
06. 12. 2022 21.09
-2
Bogi dohtarji... Tako malo delajo, da imajo že preveliko plačo...
Omas1313
06. 12. 2022 20.48
+8
Dobri naši solidarni zdravniki🤭… pred enim letom so bili še solidarni🤷‍♂️. Aja cepite se mogoče bojo zopet solidarni…
ZIPPO
06. 12. 2022 20.32
+4
In nihče tega ne ustavi? Se ne da? Ni interesa? Ni denarja? Pa kaj če je še 2000 Slovencev brez os. zdravnika, na 130 000 tisoč, a ne Loredan? Po mizi pa ne znate udariti??? Vas bo roka bolela pa boste morali obiskati SVOJEGA osebnega zdravnika.
c00kies
06. 12. 2022 20.26
+8
PRIVATIZACIJA, kaj točno od te besede ni jasno?
Maiike
06. 12. 2022 20.22
+7
Dokler bodo na FDV ju delili diplome kot opicam, banane in bodo ti rezali kruh ostalim, bo Slovenija še naprej drvela v propad. Slovenija je do Slovencev sovražna, do zdravnikov pa zaradi levih do konca neprijazna. Ker Slovenija ni več domovina pameti, razuma, Slovencev vsi odhajajo. Še malo pa bo stal samo Javni sektor z Štrudljem in par Albancev da bodo čistili za njimi.
daiči
06. 12. 2022 20.18
+8
Ja ljte če se bo pa tkole nadaljeval, pol bo pa treba mal bl drastične ukrepe potegnt na državni ravni. Recimo, mogl bi prepovedat obratovanje kakršnihkoli zasebnih zdravstvenih ordinacij, ambulant in bolnc. Razen zobozdravstva. Pa bi pol vidl kam bi še šli dohtarji ven iz javnih ambulant in bolnic. Če smo se odločil da zdravstvo pripada vsakmu u državi k plačuje zavarovanje ja pol ga pač more dobit. To je višek kr se zdej dogaja in pol še pravjo da u lublan zidajo privat bolnco. Pa kam smo pršli.
Kdorkoli
06. 12. 2022 20.24
+5
Ti kr, dr.iz obale gredo v Italijo, jih cakajo odprtih rok. Ob Avstriji v Avstrijo, od drugod pa...cela EU je odprta. Vi pa kar omejit in prepovedat. Me glih zanima kdo bo ostal in kdo bo sploh sel v zdravstvo...glede na situacijo in mentaluteto ljudi v slo, mojih otrok v zdravstvo ne pustim...vsaj ne v slo...v EU JA. Lp
tutp
06. 12. 2022 19.53
+0
KOKI 91....hehe. Sicer se ne smem z nobenim pogovarjati. Bil kregan.....fant hvala za loto želje..Hehe. Izobrazba je magisterij Fakulteta za upravo. BS3, nasproti FDV. Vojkova cesta. Kaj si pa ti končal druže moj??? Pa kaj pomeni AMG?? Pa srečno ,fant.....🚘
koki91
06. 12. 2022 20.00
+0
Potem pa izkoristi izobrazbo in boš imel tega AMG-ja, ki ga sanjaš. S tem, ko lepiš pod vsakem člankom nonstop eno in isto, ti ne bo niti cent kapnil na TRR, ne boš nikomur pomagal, niti sebi. Jokanje ne pomaga, treba delat, živimo v kapitalizmu. Lahko imaš polno rit vsega, je treba pa migat.
baldahin
06. 12. 2022 19.53
+4
Nedostojna plača - odhod delavcev. Pa se praskajte po glavi kolikor vam volja, to je edina in otroško enostavna logika.
St. Gallen
06. 12. 2022 19.48
-2
samske medicinke vabljene tudi v Luzern , ortopedi se lahko ustavijo ze v Innsbrucku...je blize :-)
tutp
06. 12. 2022 19.46
+3
Zakaj imamo pri nas še vedno obvezne maske v zdravstvu? Zakaj še vedno testiranja? Rečeno je bilo, da bomo to bolezen od sedaj dalje obravnavali kot gripo. Smo se zaradi gripe kdaj testirali, ter nosili maske po ZD?
Kdorkoli
06. 12. 2022 20.30
+3
Smesen komentar...verjetno ce gres k zdravniku nisi glih zdrav al gres zdrav k zdravniku? Pa ne pozabiti, da ce okuzis zdravnika al sestro in tej gredo na bolnisko za 2 tedna, koliko pacientov bo brez terapije, ze tako je pomanjkanje, pa dajmo jih okuziti, saj ne obstaja samo covid...vi in vas covid in zgodbe in ponavljanje o njemu...in bla bla bla covid...kao drugih virusnih obolenj ni in maska je brezveze...svasta...
tutp
06. 12. 2022 19.46
+0
Pri nas v EU je virus čudežno izginil le nekaj dni pred izbruhom vojne. Skupaj z skoraj vsemi ukrepi. Čudežno so izginili tudi večina ukrepov, cepljenje, zapiranje, maske in testiranje naenkrat ni bilo več obvezno. Tudi politiki so se že 1 mesec prej "slučajno" premislili.
tutp
06. 12. 2022 19.45
+1
Če povzamem na kratko zadnji dve leti. Saj je samo maska. Saj je samo 1,5 metra. Saj je samo naslednjih štirinajst dni. Saj so samo nenujne panoge. Saj so samo nenujni delavci. Saj so samo nenujne operacije. Saj so samo gostilne. Saj samo dekler se ne uredijo zadeve. Saj so samo frizerskei saloni. Saj samo fitnesi. Saj samo šole. Saj so samo označbe na tleh. Saj se lahko učijo od doma. Saj je samo, da zaščitimo starejše. Saj je samo malo vrtanja po nosu. Saj samo dokler ne padejo okužbe. Saj samo, da poravnamo krivuljo. Saj samo, da zaščitimo tiste, ki jih je strah. Saj so samo stari starši. Saj je samo tri tedne. Saj samo dokler ne razbremenimo zdravstvenega sistema. Saj je samo poroka. Saj je samo rojstvo vašega otroka. Saj je samo pogreb. Saj so samo potovanja. Saj je samo tri mesece lock down-a. Saj je samo začasno. Saj je samo dokler ne dobimo cepiva. Saj je samo za sledenje okuženih. Saj je samo, da drugi vej s kom ste bili v stikih. Saj je samo v določenih "občinah". Saj so samo vladna priporočila. Saj je samo za vaše dobro. Saj so samo dejstva in ne teorije zarot. Saj so samo znanstveni dokazi. Saj je samo še en lock down. Saj je samo poživitveni odmerek. Saj je samo še štiri tedne. Saj je samo božič. Saj je samo, da lahko obdržite službo. Saj je samo, da lahko potujete. Saj je samo za covid potrdilo. Saj je samo, da lahko pošljete otroke nazaj v šolo. Saj je samo, da zaščitimo otroke. Saj je samo, da lahko greste na koncert. Saj je samo, da lahko volite. Saj je samo ustanova, da se zaščiti cepljene pred vami necepljenimi. Saj je samo zaradi nove variante seva. Saj je samo za "tiste" ljudi. Saj samo zato ker smo mi rekli tako. Saj samo še nekaj let. SAJ JE SAMO VAŠA SVOBODA!!!
koki91
06. 12. 2022 19.48
+3
Da ne bo miška pregorela od copy/paste komentarjev.
medvescak
06. 12. 2022 19.40
+6
Najbolj smešno pri vsej tej noriji pa je, da so dali razpis za novo zaposlitev. In oni so svoje naredili? Za koga razpis, če ni nikogar? Pa niso to kelnarji al pa sobarce, da jih lahko iz filipinov privlečeš!