Tujina

Boeing bo predstavil nadgradnjo programske opreme za zloglasni 737 max

Washington, 19. 03. 2019 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
17

Letalski proizvajalec Boeing je napovedal, da bo kmalu predstavil nadgradnjo programske opreme za zloglasno novo letalo 737 max. Zaradi dveh nesreč omenjenih modelov letal v petih mesecih v ZDA potekajo številne preiskave, obetajo pa se tudi kongresna zaslišanja.

Preiskava letalskih nesreč v Indoneziji in Etiopiji še vedno poteka, iščejo vzporednice.
Preiskava letalskih nesreč v Indoneziji in Etiopiji še vedno poteka, iščejo vzporednice. FOTO: AP

Novo programsko opremo za boeing 737 max bodo predstavili 25. marca, je danes sporočil letalski proizvajalec, ki tudi zagotavlja dodatno usposabljanje pilotov po nadgradnji programske opreme. Ameriška Zvezna uprava za zračni promet (FAA) naj bi odobrila Boeingove načrte za nadgradnjo programske opreme, ki naj bi preprečila podobne nesreče v prihodnje. Vendar, to še ne pomeni nujno, da bo FAA umaknila priporočilo za prizemljitev vseh letal tega tipa. 

Razvoj letala boeing 737 max je pod drobnogled vzelo tudi ameriško državno tožilstvo in ministrstvo za promet. Po pisanju časnikov Washington Post in Wall Street Journal namreč zaradi nesreč potekata preiskavi na ministrstvu za promet in ministrstvu za pravosodje, kar napoveduje možnost kazenskih ovadb. FAA ni razkrila, ali so uvedli tudi svojo notranjo preiskavo, pač pa poudarja, da se trenutno povsem osredotoča na preiskavo nesreč.

Preiskave in zaslišanja napovedujeta tudi odbora za promet v predstavniškem domu in senatu ameriškega kongresa. Vse manj pa je dvomov, za kaj je šlo, in tudi podatki iz črne skrinjice etiopskega letala naj bi kazali, da je bila nesreča na las podobna tisti v Indoneziji.

Ameriški regulator certifikacijo letal boeing 737 max prepustil podjetju

Zvezna uprava za zračni promet priznava, da so delo pri izdaji certifikata za letenje novih letal boeing 737 max opravljali uslužbenci podjetja, kar je standardna praksa.

"737 max je dobil certifikat v skladu z identičnimi zahtevami FAA in procesi, ki so vladali procesu certifikacije vseh prejšnjih novih letal in derivatov," je sporočil Boeing. Dodali so, da je FAA upoštevala končno konfiguracijo in operacijske parametre novega sistema proti zastoju oziroma izgubi višine – za katerega zdaj domnevajo, da je glavni krivec za nesreči v Indoneziji in Etiopiji – ter sklenila, da izpolnjuje vse zahteve.

Za letalski nesreči tega tipa letala, ki sta se zgodili v razmaku nekaj mesecev, naj bi bil kriv računalniški sistem. Novi dizajn je težišče rahlo premaknil nazaj, tudi zaradi večjih motorjev, zato je Boeing razvil sistem MCAS, ki s pomočjo sistema za trimanje letala, v primeru če bi se nos preveč usmeril navzgor (kar se je pogosto dogajalo pri vzletu), spremeni aerodinamični odklon višinskega krmila (naprej), kar bi pilotu pomagalo pri preprečevanju prevlečenega  leta. Večji in višje postavljeni motorji so pri polni moči nos letala "dvigovali", kar bi lahko, predvsem pri vzletu bilo nevarno. To tendenco naj bi MCAS omilil.

Ta sistem je bil osumljen kot krivec za padec letala Lion Air, saj naj bi, zaradi napake v senzorjih (angle of attack – AoA senzorjih) letalo 'mislilo', da je v prevlečenem letu, oziroma je nos previsoko. (Prevlečen let je točka/situacija, v kateri krilo izgubi vzgon - letalo prične "padati" op.a.) Sistem, ki bi moral pomagati, je bil takrat najverjetneje krivec za nesrečo letala, saj sta pilota bila prenizko, da bi lahko popravila napako in preprečila tragedijo. 

Letala so po nesreči v Etiopiji prizemljili.
Letala so po nesreči v Etiopiji prizemljili. FOTO: AP

Satelitski posnetki letala družbe Lion Air, ki se je konec oktobra lani zrušilo v Indoneziji, in letala Ethiopian Airlines, ki je padlo pred tednom dni pri Adis Abebi, kažejo, da sta se letali nekajkrat hitro dvignili in spustili, dokler se nista zrušili. Preiskava Lion Air je pokazala, da lahko novi sistem zaradi okvare senzorja po nepotrebnem popravlja višino letala med vzletom.

Težava je v tem, da naj bi Boeing šele novembra lani letalske družbe obvestil, kako naj resetirajo stabilizator, če se začne obnašati po svoje.

Kritike: je FAA sploh še potrebna?

Prepuščanje dela okrog certifikacije podjetju samemu odpravlja potrebo za obstoj regulativne agencije, kot je FAA. Ta naj bi tako postopala zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev, s čimer se v ZDA ubadajo vsa ministrstva razen obrambnega. Ob vsem tem pa naj bi izboljšave po nesreči v Indoneziji zavrlo tudi zaprtje vlade konec lanskega leta.

Boeingova letala 737 max 8 in 9 so prizemljena povsod po svetu, čeprav so se v ZDA za tak ukrep odločili z zamudo. Delnice Boeinga počasi drsijo navzdol. Boeing je nazadnje pred leti prizemljil nova letala 787 dreamliner zaradi napak v akumulatorjih, kar je potem trajalo tri mesece. Za zdaj še ni mogoče napovedati, koliko časa bodo na zemlji letala 737 max 8 in 9, vendar pa jih Boeing proizvaja še naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
20. 03. 2019 09.59
+5
veliko časa bo potrebno, da so bo Boeing pridobil nazaj zaupanje.
Covid 19
20. 03. 2019 09.24
+3
Moj bratranec ima licenco za737 in 320 tko airbus in pravi,da je 737kot kraljevski traktor,baje enostavnejši in udobnejši za pilotirat,320ka,pa kompliciranejša a težiščno in varnostno boljše nastavljena,predvsem elektronika..ta prevlečen let,ali po domače stol,pa je vse zaman popravljat na prenizkih letih,zato bi se moralo dati ta sistem povsem izklopiti in ga tudi avtomatika nebi smela upoštevati do določene višine,kajti ta sistem zazna previsok nos ali pa mrtvo jadranje oz.prenizko hitrost in letalo enostavno;napiči;da dobi hitrost,oz potisk in srk preko kril,če pa to stori prenizko,jasno,ga zabije v tla in,če koleba in nagaja popravkom pilota,ki ga ne more resetirat je končana..
profesor m
20. 03. 2019 07.05
+1
ne vedo kaj je bol vzrok dveh strmoglavljen,....pa pr-ovsko resujejo zadevo s softversko nadgradnjo...medtem dejanski vzrok ostaja skrivnost
Covid 19
20. 03. 2019 09.34
+1
Ni skrivnost,sistem senzorjev čez računalnik,ki potem komandira hidravlično flape in trime ni izveden pravilno,se napačno odziva,najhujše je pa,da se vtika v delo pilota,ki ga ne more izključit..
LightningBolt
19. 03. 2019 22.57
+4
No, jest se ziher ne grem z njimi peljat.
KungFuPanda
20. 03. 2019 08.46
+1
Jaz sem se en dan pred nesrečo z Etiopian peljal z istim modelom letala...
proofreader
19. 03. 2019 22.20
+8
Samo da se ne bo nadgradnja sprožila med poletom.
proofreader
19. 03. 2019 22.19
+13
Direktorje Boeinga na letalo pa naj naredijo testni polet.
24UBRISAN
19. 03. 2019 22.10
+2
Do naslednjega strmoglavljenja bo v redu....
Wahl
19. 03. 2019 22.09
+9
N krstem poletu z novo nadgradnjo pričakujem predsednika uprave Boeinga Dennis A. Muilenburga in kompleten štab. Če si bodo upali leteti tudi v drugo, tretje... pedeseto, potem jim pogojno verjamemem, do takrat pa en kup nakladanja.
abc123def456
19. 03. 2019 22.31
+4
itak da bodo leteli. imeli bodo testnega pilota - z zgodovino letenja v vojaskem letalu, naspidiran bo z manuali - skratka bo kot vettel proti tajnici_z_dioptrijo - semi poprecnemu pilotu. testni pilot tako letalo namensko zna spraviti v stall in nazaj v letenje.
Mladi? Plasto
19. 03. 2019 21.48
+11
če so dal v uporabo smrtonosen avion z ne dovolj testirano programsko opremo , bi jih bilo potrebno kaznovati s kakšnim triljonom kazni ,da se bodo zavedali , da tudi , če so američani tega ne smejo početi ....
Manandi
19. 03. 2019 21.41
+3
Naj montira še WI -FI za nadgradnjo pa bo..?? Dnevni UPDATE..??
Kliko7
19. 03. 2019 21.18
+6
Sistem je očitno nevaren, zato je smotrno razmisliti o odstranitvi le tega
Mladi? Plasto
19. 03. 2019 21.15
+0
kdo upa stavit lajf na popravek :D .... i*****zem
RamzesII
19. 03. 2019 21.42
+0
Mladi? Plasto
19. 03. 2019 21.47
+0
mene bolj skrbi , da bo tako kot pri windozah .... popravek vsake 10 min ...