Tujina

Izgubili zaupanje: indonezijska družba preklicala nakup boeingov 737

Seattle, 22. 03. 2019 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po letalski nesreči v Etiopiji in prizemljitvi letal boeing 737 max prihaja na dan vse več podrobnosti. Ameriški proizvajalec letal naj bi nekatere varnostne instrumente naročnikom prodajal posebej, za doplačilo je ponujal tudi indikator za napake v senzorjih, ki nadzorujejo vpadni kot kril, in kupcem ni razložil pomena senzorjev za sistem MCAS.

Ameriški proizvajalec letal Boeing je naročnikom novih potniških letal 737 max, ki so po nesreči v Etiopiji prizemljena po vsem svetu, določene dodatne varnostne instrumente prodajal posebej. Nekatere družbe se zato za njih niso odločale, saj tudi niso bili del obvezne varnostne opreme.

Pilota vmes brskala po priročniku, ker nista razumela, kaj se dogaja

Boeing je na primer posebej za doplačilo prodajal ključni sistem za opozarjanje pilotov, da dobivajo napačne informacije od sistema za avtomatično preprečevanje prevlečenega leta, ki je bil zajet s programom MCAS. Indikator za nedelujoč ali napačno delujoč senzor za merjenje vpadnega kota krila bi najverjetneje pilota opozoril, da različni senzorji med seboj niso usklajeni (npr. kontrolnik leta in indikator za hitrost, ki sta v pomoč pri prepoznavanju prevlečenega leta), in bi po določenih, prej dogovorjenih postopkih, najverjetneje morali zaklopiti sistem za avtomatsko trimanje letala in s tem tudi MCAS.

Preiskava nesreče Lion Aira, v kateri je umrlo 189 ljudi, je ugotovila, da sta se pilota borila z lastnim letalom, ki je več kot 20-krat spustilo nos proti zemlji, pilota pa sta ga popravila nazaj in vmes brskala po priročniku za nujne postopke s 737 max 8, ker nista razumela, kaj se dogaja.

Pilotska kabina letala boeing 737 max.
Pilotska kabina letala boeing 737 max. FOTO: AP

Program MCAS je v letalu dobival napačne informacije od senzorja, kam je usmerjen sprednji del letala. Računalnik je dobil informacijo, da letijo s previsokim vpadnim kotom, in ocenil, da lahko pride do prevlečenega leta, zato je nos letala potiskal navzdol. Pilota sta ga medtem skušala obrniti navzgor.

Boeing 737 ima že od nekdaj sistem za izklop elektronskega 'trim sistema', ki ga uporablja sistem MCAS za preprečevanje prevlečenega leta. Preiskovalci preučujejo razloge, zakaj v primeru obeh nesreč letal piloti najverjetneje niso izklopili tega sistema. Boeing je sicer šele po nesreči Lion Aira obvestil vse letalske družbe, da lahko MCAS-sistem izklopijo s pomočjo stikal za izklop pobeglega trim sistema. 

Indonezijska letalska družba Garuda je preklicala nakup teh letal

Indonezijski nacionalni prevoznik Garuda se je medtem odločil za preklic naročila 49 boeingov 737 max 8, kar je po uradnih podatkih prvi preklic naročila tega modela. Kot so pojasnili v družbi, so izgubili zaupanje v ta model letala.

Boeing bo sistem za opozarjanje na napačne informacije od zdaj vgrajeval v vsa letala.
Boeing bo sistem za opozarjanje na napačne informacije od zdaj vgrajeval v vsa letala. FOTO: AP

Eno takšno letalo je Garuda že prejela, še 49 pa jih je na poti. Skupna kataloška vrednost posla, sklenjenega leta 2014, je 4,9 milijarde dolarjev oziroma 4,25 milijarde evrov. Boeing bo v Indonezijo prihodnji teden poslal svoje predstavnike, ki naj bi Garudo skušali prepričati, da si ne premisli.

Sistem za opozarjanje bodo odslej vgrajevali v vsa letala 

Boeing je v četrtek sicer sporočil, da bo sistem za opozarjanje na napačne informacije od zdaj vgrajeval v vsa letala. Preiskava nesreče Ethiopian Airlinesa, v kateri je 10. marca umrlo 157 ljudi, še poteka, vendar vse kaže na podobno težavo kot pri Lion Airu.

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 03. 2019 16.18
-3
Zakaj niso vse airline kompanije kupile avione ki imajo inštalirane vse te aparature za varnost? Poglej kompanije kjer so najprej poskrbeli za varnost.
deratizacija
22. 03. 2019 16.11
+10
Najbolje, da vodstvo Boeinga naložijo na eno takšno letalo s pomanjkljivo opremo in poletijo za šest minut.
andro69
22. 03. 2019 16.10
+13
Kritiziramo Ruska letala...pa drugi strani pa dol padajo samo zahodna letala...in to nova..
Neutrino
22. 03. 2019 14.36
+3
Problem je logika boingovega mcas sistema, saj je do sedaj upoštevala le podatke aoa senzorja in samodejno prevzela spust nosu navzdol. Napako naj bi Boeing odpravil v zadnjem firmwaru decembra lani, vendar nadgradnja ni bila odobrena s strani FAA, ker je FAA ter ostali javni uslužbenci bila na prisilnem dopustu zaradi Trumpove trme in zamrznitve izplačevanja plač. Sistem je Boeing talo posodobil da bo mcas upošteval podatke za stall istočasno poleg senzorja aoa še od višinometra, hitrosti (Pitotova cev), realnega GPS premika itd. Abtomstiks MCAS bo lahko vedno preklicana s strani pilota, razen v primeru zadostne višine in neodziva pilota po opozorilu, pa še takrat bo bila aktivieana največ dvakrat.
Neutrino
22. 03. 2019 14.41
+3
Oravtako se Boeig istočasno dooča z največjim preklicom oz. zamrznitvijo naročil za ameriško vojsko in sicer za KC46 tanker. V izdobavljenih letalih so namreč ugotovili velike pomanjkljivosti od pozabljenih orodij ter krp v rezervoarjih za gorivo do rje na ventilih. Boeing bo moral zelo povečati QOS.
setisfekšn
22. 03. 2019 14.35
+20
Letalo ki je ponujeno kupcu mora biti povsem varno z vsemi navodili za uporabo in prosim vas lepo prodajati neke varnostne sklope kot doplačilo k ceni letala in da pilota v agoniji v zadnjih sekundah brskata za tehnična navodila naprav ki jima niso bila obrazlozena prej in da nista vedela izklopit tega smrtonosnega sistema z par stikali na nadzorni plošči!tega si proizvajalec letala ne bi smel dovoliti!
Zmaga Ukrajini ..
22. 03. 2019 16.12
+7
Presenečen bi bil, ko bi izvedel kako pogosto piloti in (zlasti) kopiloti brskajo po priročnikih. Seveda, če jim ostane še dovolj časa (oz. imajo dovolj višine). Sta pa to samo še dva strahovito tragična padca letal v nizu tistih, ki so padli zaradi skrajno banalne (tehnične oz. programske) napake. Bil je še bolj banalen (če je to sploh možno) primer padca letala v Grčiji – zaradi padca pritiska v kabini so vsi padli v komo brez povratka, letalo pa je na avtopilotu letelo do izrabe goriva, dokler ni strmoglavilo. Skratka pilot bi moral za sedežem samo obrniti stikalo na »auto«, ki so ga mehaniki na tleh preklopili na »manual«, ker so morali odpraviti napako na vratih, ki niso tesnila. Mehaniki po servisu stikala niso nastavili nazaj, prav tako sta pilota to spregledala. Zaradi tako neumne napake, s katero se večina pilotov ne sreča nikoli v življenju, so vsi umrli.
Andree
22. 03. 2019 13.32
+2
Za pravo ceno bodo naročilo takoj obnovili
IS58
22. 03. 2019 14.22
+7
Andree, pa še indikator za napake na senzorju bo vgrajen!!!!!!!!!!Davek vsega tega pa je toliko mrtvih.
Andree
22. 03. 2019 14.54
TistoPravo
22. 03. 2019 13.29
+0
Človek se samo vpraša, če zavarovalniški posli preprosto "ne zantevajo"...da vsake toliko časa kako letalo zgrmi v prafaktorje na tla vključno z vsemi pristnimi...pa saj zavarovalnicam konec koncev niti ni v reklamo, če je na cestah vse okej...pa tud kaka goljufija se mora vsaj probat spelat, tak je ta svet...zavarovalnice, banke, elektro in telekomunikacijska podjetja...tem ni za življenja, tem se gre samo za denar
Sputnik
22. 03. 2019 13.14
+28
za doplačilo je ponujal tudi indikator za napake v senzorjih. ok grozno kaj se tu grejo. napake enostavno pri letalu ne sme bit ne pa da za doplačilo lahko kupiš senzor ki ti bo javil napake. obup obup obup
bebo3
22. 03. 2019 13.14
-40
Tukaj je problem pilotov, da nista vedela kako ukrepati. Zato pa imajo priročnik, ki bi se ga morali naučiti na pamet! Boeing ni čisto nič kriv če piloti ne znajo upravljati letal!
LightningBolt
22. 03. 2019 13.58
+3
bebo3
22. 03. 2019 13.14
-30
Tukaj je problem pilotov, da nista vedela kako ukrepati. Zato pa imajo priročnik, ki bi se ga morali naučiti na pamet! Boing ni čisto nič kriv če piloti ne znajo upravljati letal!
IS58
22. 03. 2019 12.56
-12
Pri avtomobilih je enako. Kupiš novi avto, če želiš več varnostne opreme pač moraš doplačati. Veliko jih tega ne naredi zaradi previsoke cene.
Rde?iAlarm
22. 03. 2019 13.03
+30
po tvoji logiki kupiš avto brez zavor.....če hočeš da se varno voziš pać dokupiš zavore........
Sputnik
22. 03. 2019 13.17
+20
ne ga srat ki pojma nimaš. avto in dodatna oprema ima nekaj smisla pri avionu ti pa 100+ ljudi umre zaradi "opreme" in tu ni hecov
IS58
22. 03. 2019 14.15
-3
Moja logika niso zavore, veliko je druge opreme za varnost, ki jo v osnovno ceno avta ne vgradijo. To moras doplačati. Imam avto, ki ima veliko dodatne opreme za varnost , seveda pa je bila cena tega vozila neprimerno večja od osnovnega modela. Tudi na pešce ob cesti in kolesarje posebno ob mraku te opozori in prične sam zavirati. Na to sem mislil, ne pa na zavore!!!!!! Če si dobro prebral članek, tudi na tem letalu bi morali dokupiti opremo za dodatna opozorila. Pa se letalske družbe niso odločile, zaradi denarja, takrat niso razmišljale o varnosti potnikov . Gledale so samo na dobiček, ki ga bodo dosegli z prevozi!!!!
Mali medo
22. 03. 2019 12.50
+20
ko gre iz avta malo preveč izpusta cela panika,če pa avioni made in usa dol padajo je pa vse ok
TistoPravo
22. 03. 2019 12.12
+3
Zanimivo je, da se v letalstvu na novih letalih še lahko zgodi napaka, ked katero človek po učbeniku brska..človek pilot. Dejansko bi zadostovalo za te tako tehnološko napredne čase, da bi bil pilot lahko samo edn od potnikov...ki pa nadzira vso tehniko ki oddela z varnostnimi sistemi vse sama. Verjetno mora vsak avion v zraku imet vsaj dvoje zavore, če se prve ne odzivajo..,in tko z vsemi sistemi...in dva pilota nadzornika...vsekakor bi morali tudi za človeka ustvariti sistem, ki mu neomogoča kakšnih zavestnih in nezavestnih igric ked letom. A se da, vse se da ko veš kaj hočeš...a hočejo, nočejo dokler ne nardijo tega
LightningBolt
22. 03. 2019 13.01
+14
kaslc 1
22. 03. 2019 12.02
+13
ruske naj noročijo
jan.k94
22. 03. 2019 12.14
-6
vertex
22. 03. 2019 12.23
+17
kot kaže ne ...samo ameriška jajca dol padajo
Kliko7
22. 03. 2019 12.28
-3
Blue Dream
22. 03. 2019 12.49
+0
Rusija je precej zanan po velikem številu letalskih nesreč in "rednem vzdrževanju letal".Spomnimo se da je nekoč cela hokejska ekipa strmoglavila.mislim da ni nihče preživel
User1538643
22. 03. 2019 13.54
User1538643
22. 03. 2019 12.00
+22
Garuda je preklicala naročilo. Zakaj? Najbrž se želijo pogajati o popustu, saj Boeingova pogajalska ekipa že pri njih. Počakajmo pa bomo videli. Biznis je Igra. Vložek je Denar in za Denar se tudi igra. Igra se po določenih Pravilih obračanja denarja. Mrtvi niso pomembni, živi enako ne, pomembne so številke, plusi in minusi.
Acidic
22. 03. 2019 11.56
-3
Tahograf se je zaradi prevelikih obremenitev vžgal :)
Zmaga Ukrajini ..
22. 03. 2019 11.52
+19
Pričakovano - kriva je programska oprema. Boeing očitno postavlja zaslužek pred varnost ljudi. Indonezijci naj se zato za nakup flote raje obrnejo na Airbus. Če bo Boeing prepričal Indonezijce za nakup, bo to kvečjemu posledica korupcije, kar pa je pri takih varnostnih tveganjih manj verjetno.
Zmaga Ukrajini ..
22. 03. 2019 11.55
+19
... in naj Boeing mastno plača tole ultra kapitalistično sr..., ki ga je zakuhal. Pa četudi bo v bodoče lahko izdeloval samo še modelčke.
User1538643
22. 03. 2019 12.12
+9
Kar nekaj je tega, programska oprema, manjkajoči in polizpravni senzorji, minimalistično došolanje pilotov za pososodobitve na samoučilni par urni način, brez simulatorja, prikrivanje obstoja določenih funkcij in opreme...
Zmaga Ukrajini ..
22. 03. 2019 12.24
+9
hoco
22. 03. 2019 12.51
-3
Uporabnik1152447
22. 03. 2019 15.46
-1
Kapitalizem pa res nima veliko veze, če informatiki niso sposobni naredit varnega sistema. Neverjetno, ampak nesreče se dogajajo tudi v nekapitalističnih državah.
Uporabnik1152447
22. 03. 2019 15.48
-1
Drugače pa, Comanchee, mirne volje odpri trgovino, kjer boš izdelke prodajal ceneje, kot jih boš kupil pri dobavitelju. Na ta način boš dokazal, da je kapitalizem res slaba stvar. Samo škoda, ker ti bo kmalu zmanjkala denarja.
Zmaga Ukrajini ..
22. 03. 2019 20.14
+3
... Bravo. A naj ti še zaploskam. Če bi vsi tako razmišljali kot ti, bi vsak dan padel kakšen avion. Upoštevaj namreč, da se gre za prodajo letal, kjer veljajo zelo visoki in zelo ostri varnostni standardi. Te fore z "dodatno" opremo so butaste. Namreč pri vseh stvareh se "dodatna" oprema nanaša na "nekaj dodatnega", torej večje udobje, boljša izkušnja uporabe, lepši design tega ali onega, NIKAKOR PA NE OSNOVNEGA, torej VARNOSTI. Če se boš potrudil pogledati posnetek na yt od enega starejšega upokojenega možakarja - pilota, ti bo hitro jasno, v čem je problem. KRIVA JE PROGRAMSKA OPREMA. Torej novejša različica programske opreme, ki deluje drugače kot so delovale prejšnje (tako zelo na hitro povedano). In brihten (in ja - kapitalističen) Boeing je to prodajal posebej. Meni zvonijo vsi alarmi, ti si pa očitno blazno navdušen nad tem stanjem in jih celo zagovarjaš. In mimogrede - Boeing letala izdeluje, in ne glede na to, da krila izdelajo v Italiji, motorje v Ameriki, krmila v Nemčiji, itd., Boeing za vse odgovarja, da je atestirano, z vsemi certifikati, licencami, itd. Dribler očitno pozna problem, saj je zgoraj navedel stvari, ki so ljudem v teh krogih znane. Zato ne primerjaj bicikla in aviona. In če tu ne vidiš zgolj šlamparije, ki je posledica prevelike požrešnosti (torej kapitalizma), ti ni pomoči.
User1538643
22. 03. 2019 11.45
+13
Tole igračkanje z dodatno opremo za drobtinice zaslužka bi bilo smešno, če bi ne bilo tragično. Boeing je že v preteklem stoletju, na letalu tipa 727, imel nesreče in težave pa so se izvlekli. Ne bi me čudilo, da se spet vsi izvlečejo z zajetnimi zavarovalninami in odškodninami, le da mrtvi ostanejo...
detect
22. 03. 2019 11.38
+36
za doplačilo bi preživeli.groza ,kam nas je pripeljal kapitalizem.
AufbiksMB
22. 03. 2019 12.03
+2
Tole nima nic s kapitalizmom, temvec samo s pohlepom!
Kliko7
22. 03. 2019 12.29
+12
detect
22. 03. 2019 12.59
+5
Arabo Hest
22. 03. 2019 13.56
+1
detect: Zgodovina nas uči, da so tudi socialisti pa komunisti pohlepni... neposredno torej: socializem/komunizem je pohlep (seveda ne za navadno rajo, ampak to velja tudi za kapitalizem). Pohlep je vprašanje moralnih vrednot ne pa ekonomskega sistema..
detect
22. 03. 2019 14.16
Rains
22. 03. 2019 15.49
-1
Sej greš lahko v komunizem na Kitajsko al pa Rusijo. Tam se baje nič ne kvari. LOL!
Uporabnik1152447
22. 03. 2019 15.51
-1
Pohlep in kapitalizem sta dve različni stvari. Boeing bi z veseljem zdaj zastonj vlagal denar v ta sistem, ker bi tako (kapitalistično) poskrbel, da bi kupci tudi v prihodnje kupovali pri njem. Pohlepni so pa seveda lahko vsi, kapitalisti, komunisti, socialisti, anarhisti, pa tudi živali so lahko pohlepne in fovšljive.
Borec21
22. 03. 2019 11.35
+2
Čudno da se Krump nic n