Tujina

Boeing pod preiskavo ameriških ministrstev za pravosodje in promet

Washington, 18. 03. 2019 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
0

Ameriški proizvajalec letal Boeing je po dveh nesrečah letal 737 MAX 8 v petih mesecih pod preiskavo ministrstva za promet ZDA kot tudi ministrstva za pravosodje, poroča Wall Street Journal. Ni še jasno, ali sta preiskavi povezani ali potekata vsaka zase.

Ministrstvo za promet je preiskavo uvedlo že po tragični nesreči letala boeing 737 MAX 8 družbe Lion Air oktobra lani v Indoneziji, ko je umrlo vseh 189 ljudi na krovu. Ta preiskava sedaj vključuje tudi nesrečo boeinga 737 MAX 8 družbe Ethiopian Airlines 10. marca pri Adis Abebi.

Boeing preiskujeta tudi pravosodno in prometno ministrstvo ZDA.
Boeing preiskujeta tudi pravosodno in prometno ministrstvo ZDA. FOTO: AP
Poenostavljena zgodba, ki počasi nastaja po dveh nesrečah, je ta, da je Boeing v nova letala vgradil sistem, ki se lahko pokvari in med letom nos letala potisne navzdol, pilot pa ne more narediti praktično nič.

Wall Street Journal poroča, da je dan po nesreči v Etiopiji velika porota v Washingtonu potrdila preiskovalne naloge ministrstvu za pravosodje, ki od Boeinga zahtevajo dokumente, elektronska sporočila in podobno.

Ministrstvo za promet preiskuje sistem varnega letenja, ki ga sumijo, da je igral vlogo pri nesreči v Indoneziji in potem tudi v Etiopiji.

Da Boeing letalskih družb ni posvaril glede morebitnih nevarnosti, povezanih s tem novim, menda kompliciranim sistemom kontrole leta proti zastoju letala in izgubi višine, je že lani novembra poročal Wall Street Journal.

Kakšni so vzroki za nesrečo v Indoneziji?

Kmalu po oktobrski nesreči v Indoneziji so se pojavila ugibanja, da naj bi k nesreči pripomogla nova programska oprema (MCAS), ki lahko avtomatsko prestavlja višinsko krmilo letala oziroma sistem za trimanje.

Piloti naj bi to z drugim stikalom lahko izključili, a se to očitno pri ponesrečenem letalu ni zgodilo. Preiskovalci še niso končali preiskave nesreče boeinga 737 MAX-8, so pa na Lion Air priznali, da je isto letalo še pred usodnim letom imelo težavo s senzorji in da je bil senzor, ki nadzoruje vpadni kot (angle of attack - AOA), zamenjan. Tudi ameriška agencija, ki preiskuje letalske nesreče, sumi ravno programsko pomanjkljivost v tem sistemu, ki računalniku na letalu sporoča, ali leti normalno ali v prevlečenem letu.

Trimanje pomeni stalno vzdrževanje uravnoteženega kota krmila v letu, tako da pilotu ni treba krmila držati pod stalnih pritiskom, da lahko na primer letalo vzdržuje horizontalni let.

Boeing je v poročilu glede težave s sistemom za preprečevanje prevlečenega leta napisal, da "je sistem tako agresiven, da lahko povzroči praktično vertikalni padec letala oziroma nesrečo. To se lahko zgodi tudi, če piloti letijo manualno in ne pričakujejo, da se bo sistem nenadoma vklopil."  V osnovi deluje tako, da želi zmanjšati vpadni kot s trimanjem letala.

V primeru nesreče Lion Air je letalo samo trimalo naprej, ker je mislilo, da se približujejo oziroma so že v prevlečenem letu. Pilot se v tem primeru spopada z vse večjim pritiskom krmila, da lahko zadržuje želeni vpadni kot. V določenem trenutku se lahko zgodi, da postane pritisk prevelik in letalo je v tem primeru, zaradi trim sistema, nastavljeno tako, kot da bi pilot krmilo potisnil agresivno naprej. Boeing je pozneje izdal opozorilo vsem uporabnikom 737 MAX, kjer je opozarjal na to programsko pomanjkljivost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.