Tujina

Boj proti prebežnikom

Bruselj, 11. 08. 2006 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Patrulje Evropske unije so pripravljene na pomoč španskim oblastem pri nadzorovanju zahodne afriške obale.

Iz Afrike naj bi letos na Kanarske otoke prispelo že več kot 11.000 prebežnikov, kar je dvakrat več kot lani v celotnem letu. Na poti v Evropo naj bi umrlo več kot 1000 ljudi.

Zračne in obalne patrulje Evropske unije so pripravljene na pomoč španskim oblastem pri nadzorovanju zahodne afriške obale in omejevanju pritoka afriških prebežnikov na Kanarske otoke, je sporočil evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini. Nadzorne patrulje agencije EU za upravljanje zunanjih meja Frontex, v katerih sodelujejo finske, italijanske, portugalske in španske enote, bodo nalogo opravljale do devet tednov.

"To je zgodovinski trenutek v izvajanju migracijske politike EU in zelo oprijemljiv izraz solidarnosti med državami članicami," je dejal komisar. "Takšno 'solidarnost v akciji' sem obljubil španski vladi in državljanom, še posebej na Kanarskih otokih, in takšno podporo pri soočanju z migracijskimi pritiski že dobivajo tudi oblasti in državljani na Malti in v Italiji," je dodal.

Evropski komisar Frattini meni, da je tovrstno sodelovanje zgodovinski trenutek v izvajanju migracijske politike EU in zelo oprijemljiv izraz solidarnosti med državami članicami
Evropski komisar Frattini meni, da je tovrstno sodelovanje zgodovinski trenutek v izvajanju migracijske politike EU in zelo oprijemljiv izraz solidarnosti med državami članicami FOTO: Reuters

Na Lampeduso, italijanski otok v bližini Sicilije, ki se sooča z velikim valom ilegalnih prebežnikov, je konec minulega tedna prispela posebna skupina EU za hitro ukrepanje na zunanjih mejah povezave. Za pomoč Italiji pri soočanju z navalom priseljencev je EU zaprosil italijanski notranji minister Giuliano Amato.

Za nadzorovanje nezakonitega priseljevanja iz Afrike na Kanarske otoke, pri katerem sodelujejo finske in italijanske zračne enote, portugalski in italijanski čolni ter španska plovila in helikopterji, je Frontex v sodelovanju s španskimi oblastmi namenil 3,2 milijona evrov. Države članice bodo kmalu začele izvajati tudi drugo fazo operacije za nadzorovanje sredozemske obale, imenovano Jason, je dejal Frattini. Pri tej operaciji ne gre za gradnjo "trdnjave Evrope", temveč je pomemben humanitarni vidik: reševanje človeških življenj na morju, omejevanje nezakonitega priseljevanja in boj proti trgovini z ljudmi, je poudaril.

Za nadzorovanje nezakonitega priseljevanja iz Afrike na Kanarske otoke je namenjeno več kot 3 milijone evrov
Za nadzorovanje nezakonitega priseljevanja iz Afrike na Kanarske otoke je namenjeno več kot 3 milijone evrov FOTO: Reuters

Te operacije so del širše politike EU pri soočanju z migracijami, ki poleg ukrepov za omejevanje nezakonitega priseljevanja, predvsem iz Afrike, vključuje tudi urejanje zakonitega priseljevanja, pri čemer je poudarek na preprečevanju bega možganov in vključevanju morebitnih migrantov v razvojne procese njihove izvorne države ter na programih za pomoč beguncem pri pridobivanju ustrezne mednarodne zaščite, pojasnjujejo v Bruslju.

Delovanje enot EU vzdolž zahodne afriške obale je tudi v skladu z akcijskim načrtom, ki ga je minuli mesec v Rabatu sprejelo 56 evropskih ali afriških držav izvora, prehoda in cilja prebežnikov na konferenci o migracijah in razvoju, je dejal komisar in se sodelujočim državam zahvalil za pomoč. "Vladam držav, ki sodelujejo v tej operaciji, sem zelo hvaležen za pomoč, za ponujeno znanje in opremo. To je bistvo Evrope," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.