Tujina

Boj za preživele

Tallahassee/Džakarta, 03. 02. 2007 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tornado je v Floridi poškodoval več sto hiš in prizadel več kot 10.000 ljudi, umrlo je tudi 19 oseb.

Posledice tornada
Posledice tornada FOTO: Reuters

Guverner zvezne države Florida Charlie Crist je poudaril, da je glavna naloga oblasti na Floridi prav iskanje in reševanje preživelih. Christ je zatrdil, da so v prizadetih področjih zvezne države razglasili izredno stanje.

Uničenih je več sto hiš, avtomobilov in cest
Uničenih je več sto hiš, avtomobilov in cest FOTO: Reuters

Tornado je poškodoval več sto hiš in prizadel več kot 10.000 ljudi, ki so morali zapustiti domove. Večino smrtnih žrtev so reševalci našli prav v bližini območja Lake County, kjer je tornado najhuje divjal.

Prebivalci so potrdili, da je tornado udaril sredi noči, ko so spali
Prebivalci so potrdili, da je tornado udaril sredi noči, ko so spali FOTO: POP TV

Predstavnik reševalnih enot za območju Lake Couunty Jerry Smith je dejal, da bodo reševalci preiskovali vsako hišo posebej, vendar bodo potrebovali več dni, da ugotovijo natančno število žrtev. Žrtvam tornada so že ponudili nastanitev in najnujnejše življenjske potrebščine. Prebivalci so potrdili, da je tornado udaril sredi noči, ko so spali.

Predstavniki lokalnih oblasti so potrdili, da je tornado uničil domove in različne družbene in religiozne ustanove. Leta 1998 so tornadi na Floridi povzročili smrt 42 ljudi.

V Džakarti 100.000 ljudi ostalo brez doma

V poplavah, ki so zaradi močnega deževja prizadele indonezijsko prestolnico Džakarta, je izgubilo življenje pet ljudi, več kot 100.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, so sporočile indonezijske oblasti. Ob tem so posvarile, da najhujše šele prihaja.

Zaradi najhujših poplav v zadnjih petih letih je zaprtih več glavnih cest do Džakarte, železniški promet pa je ohromljen.
Zaradi najhujših poplav v zadnjih petih letih je zaprtih več glavnih cest do Džakarte, železniški promet pa je ohromljen. FOTO: POP TV

V Džakarti je neprenehoma deževalo dva dni, zaradi česar so reke prestopile bregove in poplavile najmanj 20.000 zgradb. Razmere v središču mesta se sicer umirjajo, so pa vedno slabše na obrobju prestolnice. Zaradi najhujših poplav v zadnjih petih letih je zaprtih več glavnih cest do Džakarte, železniški promet pa je ohromljen.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

desnaleva@email.si
03. 02. 2007 16.23
A ima naš Drnovšek prav ali ne? Vsaka mu čast, da ima jajca in se tako postavi v bran naravi, materi Zemlji. Čeprav ve, da se mu vsi posmehujejo, on vztraja. A zdaj, ko so pa neki znanstveniki dali alarmantne podatke, se bodo pa svetovni politiki zganil (z izjemo Američanov). Saj človek ne rabi biti ne vem kako pameten, da vidi, kako se je narava, podnebje in vreme v samo dvajsetih letih spremenilo. Samo oči je potrebno odpreti. Ampak kljub opozorilom, verjemite, se ne bo nič spremenilo. Denar je sveta vladar in to čedalje bolj. Zato bo šlo vse v maloro. Ko vidim v vozičkih dojenčke, pa zraven brezskrbne mamice, me prav pri srcu stisne. V kakšen svet ste rodile? Čeprav je človek ob rojstvu zapisan smrti pa nikakor ni smisel življenja v trpeljenju od zibelke naprej. Premislek !!!!!
bnam 2707
03. 02. 2007 13.02
Narava ne pozna meja.niti časa.Ona udari,ko neodvisno od volje ljudi! Nauk: čas je ,da spoznamo,da moramo z naravo živeti v sožitju sicer bo davek še večji.Čimprejšnja streznitev prebivalcev in spoznanje,da morajo nekaj ukreniti,lahko prepreči še hujše katastrofe.To pot je prizadela tiste,ki se ne držijo kjotskega sporazuma-Ameriko in to ne le enkrat.Torej...... Žal mi je ljudi,ki so to plačali z življenjem in z vsem svojim imetjem.Vendarle pa je to samo opomin,da je potrebno nekaj storiti.
mit.ya@email.si
03. 02. 2007 12.24
Božja kazen. Sicer pa... God bless America, a ne...?
Denis Mlakar 1
03. 02. 2007 11.42
Tak ja.Po američanih naj vdari, ki so glavni uničevalci našega podnebja!