Tujina

Bolezen norih krav tudi v ZDA

Washington, 24. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi ZDA je doletela bolezen, ki ima lahko uničujoče posledice za eno najpomembnejših kmetijskih panog v državi. Uvoz govedine iz ZDA je kmalu prepovedalo več držav.

Prve začasne prepovedi uvoza

Po objavi novice je vrednost delnic McDonaldsa padla za pet odstotkov

Le nekaj ur po ameriški objavi novice so uvoz govedi iz ZDA začasno prepovedali Japonska in Južna Koreja, največji uvoznici govejega mesa iz ZDA. Za začasno prepoved uvoza govedine iz ZDA so se odločile tudi Rusija, Čile in azijske države Singapur, Tajska, Malezija, Avstralija in Tajvan.

Evropska unija zaenkrat preučuje položaj, vendar pa zaenkrat ne predvideva uvedbe novih omejitev že tako zmanjšanega uvoza ameriške govedine. Tudi Kitajska še ni sprejela omejitve uvoza govedine in preučuje položaj.

Washington zagotavlja, da ni razloga za preplah

Ameriška kmetijska ministrica Ann Veneman
Ameriška kmetijska ministrica Ann Veneman FOTO: Reuters

Ameriška kmetijska ministrica Ann Veneman je sporočila, da so v klavnici zvezne države Washington našli kravo, okuženo z boleznijo BSE, bolj znano kot bolezen norih krav. Krava naj bi prišla s farme južno od mesta Yakima. Ameriška zvezna država Washington sicer meji na Kanado, kjer so letos maja odkrili prvi in doslej edini primer bolezni norih krav. ZDA so takoj po dogodku prepovedale uvoz govedine iz Kanade, podobno pa je veljalo tudi za druge, predvsem evropske države, kjer so odkrili to bolezen.

Ministrica Venemanova je zagotovila, da nikakor ne gre za terorizem. Poudarila je tudi, da primer ene same krave še ne predstavlja nevarnosti za uživalce govedine ter napovedala, da bo na božični večer zagotovo imela na mizi tudi goveje zrezke. Bolezen naj bi bila manj nevarna od slinavke in parkljevke, ker se ne širi s takšno hitrostjo.

Farma, kjer so odkrili prvi primer BSE v ZDA (Foto: Reuters)
Farma, kjer so odkrili prvi primer BSE v ZDA (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Bolno kravo so odkrili že 9. decembra v okviru redne kontrole ministrstva za kmetijstvo. Vzorce so dvakrat testirali in, po besedah Venemanove, prišli do sklepa, da je vzorec verjetno pozitiven. Da bi bili povsem prepričani, so ga še poslali na testiranje v Veliko Britanijo, ki velja za izvirno državo bolezni, ki pri ljudeh povzroča Creutzfeldt-Jakobovo bolezen smrtonosno možgansko obolenje.

Britanski strokovnjaki svetujejo ZDA, naj čim prej izvedejo ustrezne ukrepe in s tem obnovijo zaupanje potrošnikov v varnost ameriškega govejega mesa.

Znanstveniki domnevajo, da BSE povzroča živalska krma oziroma hranjenje rastlinojedega goveda s krmo, ki vsebuje snovi živalskega izvora. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je takšno krmo prepovedala šele leta 1997. Odkritje obolele krave je po besedah Venemanove znak, da njihov sistem nadzora, ki je v uporabi že od leta 1990, deluje. Venemanova je sporočila tudi, da obstaja možnost, da je bilo meso iz klavnice, kjer so našli obolelo kravo, poslano v dve tovarni v zvezni državi Washington, vendar pa so tja poslali le tiste kose govejega mesa, pri katerih ni nevarnosti okužbe z BSE. Na koncu je izrazila prepričanje, da so ameriške zaloge hrane povsem varne.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1