Tujina

Bolgarska pomilostitev

Sofija, 24. 07. 2007 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bolgarski predsednik je pomilostil pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, ki so bili obsojeni na dosmrtno kazen.

Pomilostitev je po pristanku na letališču v Sofiji napovedal zunanji minister Ivajlo Kalfin, ki je obsojene pričakal skupaj s predsednikom in pojasnil: "Z zaupanjem v nedolžnost zdravstvenih delavcev in v skladu s predsedniškimi pristojnostmi je predsednik izdal dekret o pomilostitvi."

Bolgarske medicinske sestre in zdravnik so pomiloščeni.
Bolgarske medicinske sestre in zdravnik so pomiloščeni. FOTO: Reuters
Bolgarske medicinske sestre so ob prihodu na letališče pričakali tudi sorodniki. "Tako dolgo sem čakala na ta trenutek," je povedala ena od sester, Snežana Dimitrova.

Bolgarski premier Sergej Stanišev je ob tem poudaril, da je bila izpustitev zdravstvenih delavcev rezultat bolgarskega članstva v Evropski uniji in solidarnosti unije, ki jo je ta pokazala Bolgariji. Evropska komisarka za zunanje zadeve Benita Ferrero-Waldner je pozdravila odločitev Tripolija in poudarila, da z družinami in prijatelji medicinskih delavcev ter z bolgarskim narodom deli veselje ob izpustitvi. Meni, da je izpustitev rezultat skupnih prizadevanj EU in bolgarskih oblasti, dodala pa je, da bo odločitev Tripolija pripomogla k novim in okrepljenim odnosom z EU.

Izročitev bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika je medtem pozdravil tudi Svet Evrope: "Bolgarski zdravstveni delavci lahko zdaj vidijo svetlobo na koncu predora," je dejal predsednik parlamentarne skupščine Rene van der Linden. Odločitev Tripolija je pozdravil tudi generalni sekretar SE Terry Davis, ki pa je obenem izrazil upanje, da bodo imeli od dogovora koristi tudi otroci, okuženi z virusom HIV.
Sestre in zdravnik so bili na smrt obsojeni, ker naj bi z virusom HIV v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili 438 libijskih otrok, od katerih jih je 56 medtem že umrlo.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je v skupni izjavi s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem pozdravil to humanitarno potezo, je v Bruslju nakazal možnost za normalizacijo odnosov z Libijo.
"V dolgem in prisrčnem telefonskem pogovoru sem predsedniku Moamerju Gadafiju potrdil našo željo po nadaljnji normalizaciji odnosov med EU in Libijo, če bo vprašanje zdravstvenih delavcev razrešeno. Dejal sem mu, da si bomo prizadevali za normalizacijo odnosov, v interesu Evrope, Libije in Afrike," je Barroso pojasnil novinarjem v Bruslju.

Barroso in Sarkozy sta se tudi zavezala, da bosta storila vse, kar je v njuni moči, za pomoč otrokom, obolelih za aidsom. Libijskim voditeljem sta izrazila globoko hvaležnost ter se zavzela za vzpostavitev boljših pogojev za zdravljenje otrok, obolelih za aidsom v Libiji. Sarkozy je še zatrdil, da niti Francija niti EU nista plačali za izpustitev obsojenih.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rewritable@email.si
26. 07. 2007 14.36
matejat: strokovnjaki, vključno s tistim, ki je HIV odkril, se ne strinjajo s tabo. Se pa Libija. Najbolje, da se preseliš tja, ker očitno ti je njihovo razmišljanje vključno z zakonodajo pisano na kožo. V evropi se (naj bi se) držimo dokazov, ne šikaniranj.
matejat
25. 07. 2007 22.54
Ne morem verjet! 400 otrok ni bilo okuženih po naključju. In te sestre, ki so pravzaprav (verjetno) nevarne morilke, zdaj svet jemlje kot žrtve. Namesto, da bi plačale za svoje napake, ne napake, ampak za svoja grozna dejanja, ki so enostavno nepojemljiva. Kako je lahko človek sposoben česa takega. In potem dovolimo, da takšni ljudje hodijo svobodni po svetu. Kdo pa bo plačal za vse tiste, ki so okuženi? Zaznamovani do konca svojega kratkega življenja že v rani mladosti... Sploh ne znam z besedami izrazit svojega ogorčenja in gnusa nad svetom v katerem živimo. In še vedno upamo na bolje... ah, bojim se da je to upanje zaman...
matejat
25. 07. 2007 22.45
Ne morem verjet. 400 okuženih otrok se ne zgodi po naključju. Te medicinske sestre, ki so po vsej verjetnosti nevarne zločinke, pa zdaj obravnavajo kot žrtve! Namesto da bi jih spravili s tega sveta (čeprav bi jaz izbrala še hujšo, bolj trpečo pot). 400 nedolžnih otrok je bilo obsojenih na smrt. In krivci... slavni. In potem res ni čudno, da se dogajajo takšne stvari... Najhuje pa je, da ne moreš popolnoma nič. In ja, da se trudiš pomagati preko dobrodelnih organizacij. Boljše da se ne vprašamo kam gre ta denar...
veljo@email.si
25. 07. 2007 11.30
eh...ta svet je zgresen na polna....denar,denar in samo denar....ttih 5 frajerckev bi morali zapred do konca zivljenja da ne vidijo vec svetlobe...zraven pa bulgarskega predsednika...mater da jim vidim js ko zasluzim 345 € na mesec sem pomagal za obolele otroke po svetu z nekaj drobizem oni kurci ko majo pa tok denarja pa ne dajo niti centa...mars da jih ni sram...naj nardijo zakon vsaka drzava toliko procentov letno mora podariti denar tem obolelim otrokom ce hocejo da bojo kaj nardili...ne pa da mi sirote jim poskusamo pomagati...nevem no...karkoli samo da si tti politiki nebojo vec denar tisali u zep kar je tesko verjetno da bodo nehali... politika smrdi lp veljo
theta
24. 07. 2007 12.41
Zanimivo kako se najde kr naenkrat skor milijon dolarjev za enga okuženga otroka iz Libije, za ostale okužene otroke v Afriki pa se ne najde niti tistih par sto dolarjev na let na otroka za osnovno zdravljene AIDSa z generiki. Torej, naj še ostali hitro ugrabijo kake državljane EU, jih obsodijo na smrt.... pa bodo pomagal lahk svojim otrokom...
lenchi@klepetulja.com
24. 07. 2007 11.12
DENAR.... sveta VLADAR !
xyz123
24. 07. 2007 08.19
Libija je po vsej verjetnosti namerno naprtila krivdo na humanitarne delavce, nato pa še izsiljuje za njihovo izpistitev. To je pa tako kot pravi pregovor: dobrota je sirota. Lahko bi se Evropa malo zamislila, ko pomaga takim državam... kot da ni že dovolj revščine na njenih tleh. Naj prvo poskrbi za svoje.