Tujina

Bolj izobraženi živijo dlje

Ljubljana, 21. 11. 2010 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pričakovano trajanje življenja se podaljšuje s stopnjo izobrazbe, a pri moških izraziteje. Najdaljše življenje se obeta višješolsko in visokošolsko izobraženim ženskam, pravijo statistični podatki.

Statistični urad Evropske unije (Eurostat) je letos pripravil izračune (za leti 2007 in 2008) za pričakovano trajanje življenja glede na izobrazbo. Raziskava je zajela Bolgarijo, Češko, Dansko, Estonijo, Italijo, Madžarsko, Malto, Poljsko, Romunijo, Slovenijo, Finsko, Švedsko in Norveško.

Visoko izobražene ženske lahko pričakujejo dolgo življenje.
Visoko izobražene ženske lahko pričakujejo dolgo življenje. FOTO: iStockphoto

Temeljna ugotovitev je, da se v večini držav pričakovano trajanje življenja povečuje s stopnjo izobrazbe: bolj izobraženi ljudje živijo dlje kot manj izobraženi, tako moški kot ženske.

Pričakovano trajanje življenja za ženske z določeno stopnjo izobrazbe je vedno daljše od pričakovanega trajanja življenja za moške z enako stopnjo izobrazbe. Vendar se razlike med spoloma vse bolj zmanjšujejo, čim bolj se povečuje izobrazba, kažejo podatki republiškega statističnega urada (Surs).

Po navedbah Eurostata je vpliv izobrazbe na pričakovano trajanje življenja najočitnejši za moške v državah Vzhodne Evrope (Bolgarija, Češka, Estonija, Madžarska, Poljska in Romunija).

Podatki prikazujejo pomembno "prednost" žensk pred moškimi, in sicer da je pričakovano trajanje življenja za moške z višje- in visokošolsko izobrazbo še vedno nižje od pričakovanega trajanja življenja za ženske z osnovnošolsko izobrazbo ali nižjo.

To je veljalo v letih 2007 in 2008 za prebivalce vseh starosti v Italiji, na Malti, na Poljskem, v Romuniji, v Sloveniji, na Finskem, na Švedskem in na Norveškem.

študentje
študentje FOTO: iStockphoto

V Sloveniji v letu 2008 "najbolje kaže" višje- in visokošolsko izobraženim ženskam, saj lahko pri 30 letih pričakujejo še nekaj več kot 54 let življenja, medtem ko lahko moški pri tej starosti in s tako izobrazbo pričakujejo malo več kot štiri leta manj kot ženske.

Ženske s srednješolsko izobrazbo lahko pri starosti 30 let pričakujejo še nekaj manj kot 54 let življenja, moški pa še natanko 47 let. Najslabše "kaže" tistim z osnovnošolsko izobrazbo ali nižjo od te, pri čemer lahko ženske, stare 30 let, pričakujejo še 52 let življenja, medtem ko lahko moški pri tej starosti in s tako izobrazbo pričakujejo še nekaj manj kot 43 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
22. 11. 2010 17.23
Hja neizobraženi ljudje so takšni ostali, ker so zaradi družinskih vzrokov prekmalu začeli delati (predvsem fizično),si zgodaj ustvarili družino, prenekateri pa segli po alkoholu,tobaku itd... Te zadnje komponente so glavni vzrok za razliko v življenjski dobi....
mjolnir
22. 11. 2010 16.33
Od vsega v življenju mi je najbolj pomebna in sem najbolj ponosen na izobrazbo! Ampak, take "statistike" so OSLARIJA!!!
Zekic
22. 11. 2010 13.37
kaj je zdej spet to? A je to spet kasna varka alias ce si bol izobrazen dle zivis in bos moral dle delat? Spet ene buce da nam usem perejo mozgane. Se un k je raziskavo opravu tej bedariji verjame...
naivna
21. 11. 2010 18.41
To je pa res bedast clanek....moja stara mam je zivela 93 leta, celo zivljenje fizicno delala in ni vedno bilo hrane za vse. Tisti , ki cele dneve sedijo v pisarnah za racunalnikih, brez gibanja nikoli nebodo dosegli visoke starosti, pa ceprav imajo doktorat v zepu.
beton
21. 11. 2010 16.06
dFREAK "Vedi, da so izobraženi sigurno bolj vzgojeni in se znajo boljše obnašat od neizobraženih!" s tole tvojo trditvijo si povedel vse in s tem dokazal,da si globoko v temi in s tabo res nima smisla debatirati in izgubljati besed. amen
robba
21. 11. 2010 15.54
variolog 21.11.2010, 14:48 točno tako, variolog, in ne vem, si opazil, tvoji stari starši so živel razmeroma precej dlje od tvojih staršev, oz. svojih otrok. pr men podobno, stari starši in prastarši tja čez osemdest do devetdeset, starši pa od 60-70. pa pravijo da se življenjska doba daljša, ne. in po tej statistiki, morajo bit najbolj izobraženi ljudje tam okol kavkaza, jaoj, statistike, pa kam gre dnar..
tocno.to
21. 11. 2010 15.35
Glede na tele raziskave in upoštevanje, da pri nas lahko diplomira vsak,ne glede na sposobnost, lahko v Sloveniji v kratkem pričakujemo povprečno življensko dobo tam okrog 115let. Za oba spola.
variolog
21. 11. 2010 14.48
Večje bedarije že dolgo nisem bral. Kaj hudiča ima izobrazba z življensko dobo. Moja stara mama je dočakala zavidanja vrednih 95 let, pa je imela samo 4 razrede OŠ.Stari oče je umrl pri 86 letih -imel je tudi samo 4 razrede OŠ-ga je kap ali po domače-ga je božji žlak vudra. Tudi moja starša sta doživela lepo starost 78 in 74 vendar ju je vzela bolezen.Ni vse v izobrazbi.Največ je v genih in načinu življenja in kaj človek dela.Kaj če bi po tej statistiki vsem ženskam podaljšali delovno dobo ki so tako izobražene in živijo dlje.Ljudje moji bi videli kakšen rompompom bi bil.Sicer pa poglejmo naš parlament.Vsi sami magistri, doktoji,politologi in en šlosar,in kako jim pravmo--bedaki --ki se ne morjo nič zment--pa tako šolani.Zraven tega nam bodo tile šolani uničli državo in sam Slovenski narod.
yokerxdinterfan
21. 11. 2010 14.47
Albert Einstein Imagination is more important than knowledge pomoje ste mi zaradi tega dal minuse ker bedaki nimate domišlije....gadn vm je lohk
Dragon_13
21. 11. 2010 14.38
Če bi imel kake take sošolke kot je na prvi sliki in bi se potem po faxu skupaj učili študijske in izvenštudijske teme, bi tudi jaz kaj več doštudiral ...
Feels_good_man
21. 11. 2010 14.33
kaj je to novega? sej ne more en ki celo življenje premetava težke stvari živet tko dolgo kot nekdo ki na šihtu cel dan ležerno sedi, tipka in klika.
Himself
21. 11. 2010 14.32
Nekaj je, da človeka neki zanima in se s tega nekaj nauči in uživa pri temu. Drugo pa je piflanje in učenje pod pritiskom in potem človek nekaj zna. Hočem povedat, da bistvo življenja ni odvisno kako dolgo živiš ampak kako živiš in da ob tem kar delaš uživaš. Pa je to biti varnostnik ali biti mizar, če v tem uživaš je to potem tvoja sanjska služba.
Zehek
21. 11. 2010 14.25
2 leti gor al dol... Pol pa te rak pobere pri 50ih... ali pa še prej...-.-' Jaz bom lahko srečna, če bom dočakala50 let (ne 50 na 30 osnove), pa imam univerzitetno izobrazbo... Natolcevanje na kvadrat.
vodja
21. 11. 2010 14.23
Še posebej pa to dokazjejo ljudje v javnem sektorju, ki se imajo ponvadi za nekaj več, kot vsi ostali!
vodja
21. 11. 2010 14.22
dFREAK, tvoja teorija ne bo čisto držala! Predvsem višnja stopnja pomeni, da se ponavadi izogneš fizičnemu delu, in bolje "razmišljaš" z glavo, medtem ko ljudje z nižjo izobrazbo delajo nizko plačana težka dela, ki največ škode naredijo... poleg tega, če si izobražen, še ne pomeni, da se znaš lepo obnašati, to več kot dovolj dokazujejo politiki in gospodarstveniki...
niresto
21. 11. 2010 14.19
a je res izobrazbla direkten razlog, da se dlje zivi? ne bi rekel..prej to,da izobrazeni lazje pridejo do dobrega posla in ker imajo vec denarjka si privoscijo tudi boljsega zdravnika oz zdravila itd...torej dlje zivijo tisti z vec denarja..
dFREAK
21. 11. 2010 14.08
BETON, kaj pa pomeni biti pameten? biti neizobražen in imeti na pol narejeno OŠ? To pomeni biti pameten in imeti ževljenjske vrednote? Vedi, da so izobraženi sigurno bolj vzgojeni in se znajo boljše obnašat od neizobraženih! Ker izobraženi so ponavadi tisti, ki imajo izobražene starše, ki jim znajo pomagat in svetovatz, kateri pa imajo neizobražene starše pa največkrat tudi sami niso izobraženi. Pa malo preberi okrog pa se malo ozri-gdo so kriminalci, ki se okrog strejlajo in kradejo(razen tistih parih tajkunov) izobraženi ali neizobraženi?? Razlika je le v tem, da se za izobražene ljudi vse zve, neizobraženi pa so medijem itak nezanimivi.
mare31
21. 11. 2010 13.54
tooo ženskam kramp u roke pa da jih vidmo :)))))
yokerxdinterfan
21. 11. 2010 13.52
take raziskava je falirana tako kot naša vlada....starost je odvisna od genov pa načian življenja....nikakor pa ne od zobrazbe
yokerxdinterfan
21. 11. 2010 13.51
Albert Einstein Imagination is more important than knowledge torej loh maš končane čist vse možne šole lahko si napiflan vso terijo samo je bol pomebno kako to znaš iskoristiti npr. angleščina lahko ti vse kontre spraševanja dobiš 5 sam ka pa ko se boš moral pogovarjati bo šlo pa lahko enmu bolj k ma anglo 2-3