Tujina

Boljša gospodarska klima na Japonskem

Tokio, 06. 04. 1999 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gospodarska klima na Japonskem se je po skoraj dveh letih rahlo izboljšala. Kot v zadnjem četrtletnem poročilu piše centralna banka, so tako velike družbe kot manjša podjetja v ocenah svojega položaja v marcu manj pesimistični kot pred tremi meseci. Po mnenju analitikov pa to samo po sebi še ne kaže na ponovni gospodarski razcvet. Tokijska borza se je sprva odzvala z občutno rastjo tečajev, ki pa so kasneje spet močneje upadli. Poročilo japonske centralne banke, ki ga upoštevajo po vsem svetu, analizira vrsto ekonomskih podatkov približno 10.000 podjetij in je kombinacija konjunkturne analize in poročila o gospodarski klimi. Poročilo kaže, da se je kazalec poslovne klime velikih industrijskih družb, ki odraža konjunkturna pričakovanja, od decembra do marca povzpel z minus 49 na minus 47. To pomeni, da na 100 podjetij s pozitivnimi poslovnimi pričakovanji pride le še 147 podjetji, ki računa na poslabšanje položaja. Bolj optimistični so tudi direktorji majhnih in srednje velikih gospodarskih podjetij. Ta indeks se je povzpel z minus 56 na minus 53. Klima pa je nekoliko bolj rožnata tudi v negospodarskem sektorju.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.