Tujina

Bolsonaro v Amazonijo napotil vojsko, do pragozda čuti 'globoko ljubezen in spoštovanje'

Brasilia, 24. 08. 2019 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Brazilski predsednik Bolsonaro je izdal ukaz, da mora vojska priskočiti na pomoč pri zajezitvi rekordnega števila gozdnih požarov v Amazoniji. Vojsko bo poslal v naravne rezervate, na območja, kjer živijo domorodci, in na obrobje amazonskega gozda. Za to potezo se je odločil, potem ko so evropski voditelji opozorili, da so požari v amazonskem deževnem gozdu mednarodna kriza. 

V televizijskem nagovoru po številnih pritiskih – tako mednarodne skupnosti kot tudi domačih protestnikov – je brazilski predsednik Jair Bolsonaro sporočil, da je v Amazonijo napotil vojsko, s katero bodo poskušali ustaviti gozdne požare. "Kot pripadnik vojske sem vzljubil amazonski gozd in želim pomagati, da ga zaščitimo," je dejal. Napovedal je, da bo že danes v naravne rezervate, na območja, kjer živijo domorodci, in na obrobje amazonskega gozda napotil vojsko.

Regionalni guvernerji bodo lahko od vojske zahtevali "preventivno akcijo proti okoljskemu kriminalu" ter "nadzor in boj proti izbruhom požarov", je dejal Bolsonaro. Nad izvajanjem predsednikovega ukaza bo bdel obrambni minister Fernando Azevedo e Silva. Ukrep je za zdaj veljaven en mesec – do 24. septembra. 

Politične odločitve se zdaj mešajo v naravoslovne probleme, opozarja klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Obseg požarov je, kot pravi, jasen signal, da bi morala Brazilija narediti več, ampak vprašanje je, ali Brazilija to zmore. Bi morali ustanoviti mednarodno gozdno policijo?

Bolsonaro je v nasprotju z izjavami v preteklosti tokrat obrnil ploščo in izpostavil svojo naklonjenost okolju. Dejal je, da čuti "globoko ljubezen in spoštovanje" do Amazonije in dodal, da je Brazilija primer trajnosti. "Naša dolžnost je, da zaščitimo gozd. Zavedamo se tega in borimo se proti nezakonitem krčenju gozdov in drugim vrstam kriminalnih aktivnosti, ki ogrožajo našo Amazonijo," je poudaril. "Naša vlada ima ničelno toleranco do kriminala in to se ne bo spremenilo, ko govorimo o okolju," je še dejal. 

Bolsonaro podlegel pritiskom? 

Glede na to, da je Bolsonaro v minulih dneh skušal zmanjšati pomen gozdnih požarov in jih pripisal sušnemu obdobju, je po vse večjem pritisku, zdaj nekoliko spremenil svojo retoriko. Zagotovo so temu botrovali številni pozivi k bojkotu brazilskih izdelkov ter napoved o umiku financiranja skladov, ki skrbijo za ohranjanje amazonskega gozda. 

Med drugim je finski finančni minister pozval Evropsko unijo, naj razmisli o bojkotu brazilske govedine. Francija in Irska sta dejali, da ne bosta ratificirali velikega trgovinskega dogovora z državami Južne Amerike, če Brazilija ne bo storila več za ustavitev požarov v Amazoniji. To je ob prihodu na vrh skupine najrazvitejših držav G7 poudaril tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Dejal je, da si težko predstavlja, da bi države Evropske unije ratificirale trgovinski sporazum med EU in Mercosurjem, dokler bo Brazilija dopuščala uničevanje amazonskega pragozda. 

Bolsonaro se je že v petkovem večernem televizijskem nagovoru obregnil ob takšne grožnje. Dejal je, da se gozdni požari dogajajo po vsem svetu in da ti ne morejo biti povod za morebitne mednarodne sankcije. 

Protesti v Braziliji in po svetu

Številni okoljevarstveniki opozarjajo, da je Bolsonaro posredno odgovoren za rekordno število požarov zaradi svoje politike, ki se ne ozira preveč na okoljske težave. Predsednik Bolsonaro je namreč v preteklosti izrazil podporo krčenju amazonskega gozda za pridobivanje novih obdelovalnih zemljišč in za rudarjenje, s čimer želi okrepiti brazilsko gospodarstvo. S tem je dal zeleno luč za uničevanje pragozda, ki je pomemben za celoten planet, pravijo okoljevarstveniki. Številne požare naj bi podtaknili kmetje, ki naj bi tako pridobili nove obdelovalne površine.

Okoljevarstvene skupine so v več mestih po Braziliji v petek organizirale proteste, na katerih so zahtevali takojšnje ukrepanje za ustavitev požarov. Prav tako pa so se protestniki zbirali pred brazilskim veleposlaništvom v številnih državah po svetu. 

Tudi aktivisti iz skupine Mladi za podnebno pravičnost v ponedeljek pripravljajo protest v Ljubljani.

Macron: Bolsonaro očitno lagal glede okoljevarstvenih zavez

"Gre za mednarodno krizo," je požare v amazonskem deževnem gozdu včeraj komentiral francoski predsednik Emmanuel Macron. Kolegom sedmih najrazvitejših držav na svetu, ki se sestajajo na vrhu G7, je dejal, da mora biti to glavna tema njihovih pogovorov. Nemčija in EU sta predlog podprli, iz Pariza pa so sporočili, da G7 pripravlja "konkretne ukrepe". Brazilski predsednik Bolsonaro je zavrnil tuje vmešavanje.

Iz Macronovega urada so v petek sporočili, da francoski predsednik dvomi v iskrenost Bolsonarovih okoljevarstvenih zavez. "Glede na odnos Brazilije v preteklih dneh lahko predsednik sklepa le, da mu je predsednik Bolsonaro na junijskem vrhu G20 v Osaki lagal," so zapisali. Bolsonaro je namreč takrat izrazil po mnenju analitikov presenetljive okoljske ambicije glede na to, da je večkrat izkazal dvom v trditve o podnebnih spremembah in med drugim napovedal spodbujanje kmetijstva na račun izčrpavanja okolja.

Del amazonskega gozda po požaru.
Del amazonskega gozda po požaru. FOTO: AP

Pozivom k ohranitvi amazonskega deževnega gozda se je pridružil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je zapisal: "Sredi globalne podnebne krize si ne moremo privoščiti še več škode na našem velikem viru kisika in biotične raznolikosti. Amazonijo moramo zaščititi."

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo več kot 73.000 gozdnih požarov, kar je največje število po letu 2013 oziroma kar 83 odstotkov več kot lani. Večina oziroma več kot polovica jih je zagorela v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa dejstvo, da je gost dim v preteklih dneh pokril več mest, vključno z več kot 3000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
25. 08. 2019 13.02
-2
OK veliko gre za pretiravanje ali neresnične novice . NYT je jasno pokazal da je bilo 2013 hujše. prav tako 2003 do 2009. tudi zakaj takrat niso nič strašili. veliko požarov je na kmetiskih zemliščih in ne gozd. prav tako podtaknjeno . napišite v angleščini ker pop ne dovoli ang. kaj satalitske slike nam povedo o amazonskem gosdnem šožaru Članek NYTA. verjetno delajo paniko zato ker je bolsenaro predsednik.
Rafael Kramar
25. 08. 2019 10.01
-4
Toliko ste ga pljuvali, na koncu bo pa izpadlo, da je prav fejst dec.
Kollerik
24. 08. 2019 21.17
+4
Tale skrajno desni odpadek od človeka je očitno postavil neko najbolj banalno stvar na skupni imenovalec ideologije. Zanj je škoda enega samega para papig.
nevtroalko
24. 08. 2019 20.04
-1
nevem kje je tu problem. Drevesa so iz ogljika. Če zgori se kuri kisik in oglik ter proizvaja CO2. več CO2 pomeni da bodo rastiline bolj uspevale. Bilanca drevesa je 0. pomeni ,da toliko kisika kot proizvede toliko ogljika spravi vase. Če to drevo zgori dobimo začetno stanje. edino kar dodaja CO2 v ozračje so fosilna goriva. Ki pa dolgoročno spet povečujejo rast rastlin.
sieg4881
24. 08. 2019 19.48
+10
Kokšna bedarija... "pljuča zemlje"... Pa kaj še. Skoraj ves kisik, ki ga vegetacija tam proizvede, ga čez noč porabi. Sedimente in hranilne snovi, ki ga reke odplaknejo, to je pa druga stvar... Ta povzroča pa idealne pogoje za razvoj planktona v oceanih. Fitoplankton so "pljuča zemlje"! Glede na to, da bo teh hranilnih snovi sedaj ogromno odneslo, bo proizvodnja kisika kvečjem narasla, ali pač...🤔🤔🤔
sieg4881
24. 08. 2019 19.53
+16
Zanimivo je pa predvsem to, da Amazonka na fotkah ocitno po parcelah gori...🤣🤣🤣🙃
DeBill
24. 08. 2019 19.20
-9
upam, da se bodo tele protestniki čez 20 let počutili dovolj bedno in neumno, glede na to kaj počnejo in kake ven mečejo. ker ko flozajo, da biomasa je pa ogljično nevtralna, so sami sebi kontradiktorni sedaj. in ker vemo, da amazonski gozd ni ne pragozd ne deževni ne vidim resnega problema. To se je dogajalo skozi zgodovino gozda, preden pa je bil ta gozd nasajen in je znorel pa na tem mestu ni bilo pragozda ampak vse kaj drugega. To jasno kaže, da ta gozd potrebuje NEGO. Pa ne da bi nam koristil za pridobivanje kisika. To je nepomembno. Gozd blaži razlike in ustvarja ugodno mikroklimo ter veča biotsko pestrost. Pa mogoče bi državeEU še mal si gozda nasadile, da bi imele enaka razmerja, kot so v Braziliji, pa naj potem modrujejo. In zakaj Kongu ne sikajo.
DeBill
24. 08. 2019 19.21
-4
In za razmišljat je, da s na teh mestih uvede mešan gozd s sadnim drevjem, ki v teh delih sveta raste. Da ne bo monokultur ala nasadi palm Cavendish banan.
Kollerik
25. 08. 2019 08.09
+8
daj ne kompliciri, gozd ni samo gozd, je tudi vse, kar je notri, od živalskih vrst do različnih plemen
kurva2
24. 08. 2019 18.21
-2
Vsak desni pravi da čuti "globoko ljubezen in spoštovanje" do vsega in vsakega. Seveda vemo kaj v resnici želijo povedati. Desni so rak rana planeta.
Adminjef
24. 08. 2019 19.07
-1
DeBill
24. 08. 2019 19.27
+4
rak rana planeta so komunisti, socialisti, socialni demokrati in vsi podobni ter vsi desnjakarji. vsi našteti živijo v pravljicah izpred 170 let in več, liberalci pa lažejo da sami sebi verjamejo in so še slabš k rak. žal kakšnih pragmatičnih vodji ni. samo politiki, ki v bistvu flozajo, kar folk hoče slišat, delajo pa nekaj tretjega
Kollerik
25. 08. 2019 08.10
+1
bundy crocodile
24. 08. 2019 18.15
+13
Če ga manjšina brazilske elite želi met, naj ga ima ampak ne na položaju, ko ogroža cel svet in kakor vem, ga tudi večina Brazilije ne podpira. Staroselci iz deževnega gozda nimajo niti pravo glasanja so pa srečo in njegovo nesrečo uspeli prit v svet preko mreže in medija. Ta osebek, nima pojma kaj ljubezen in spoštovanje. Države, ki mu zapirajo nadaljno pot, je vsak dan več, Ravno danes, je Norveška blokirala preko 33 milijonov nakazila, dokler bo pajac na oblasti. Podpisnikov na peticijah presega 10 milijonov in to je šele začetek. Ulica stoji je pred vrati. Ko bo vsekala socialna bomba, ne bo noben politik več obstal. Narod bo vzel pravico v svoje roke.
DeBill
24. 08. 2019 19.23
-2
Da se ne bodo na koncu vsi usrali pred skupino BRICS. Naj nasadijo gozdove, ki so jih posekali do sedaj nazaj, da bo recimo 70% Nemčije gozd. A ne? Potem pa grobna tišina pri pametovanju drugim. Aja, pa zakaj Norvežani ne serjejo Kitajcem? A prpa?
DeBill
24. 08. 2019 19.29
-3
In tudi Norveško še čaka bič razvoja. Ko bo nafta out bodo mel ribe pa konc oziroma zaradi izlova še teh ne več. Na istem bodo k arabci.
jung
24. 08. 2019 17.50
+4
To je tako kot v EU. Vojsko pošiljamo v Avganistan..itd, mej EU pa nima kdo nadzirat.Ni teorija zarote,ma že vsaka m—a ve da tu nekaj ne klapa.
Rade 74
24. 08. 2019 17.49
+12
Bil sem v Braziliji, točno na severovzhodni obali, kjer se velika Amazonka izliva v Atlantik. Pogovarjal sem se z kapitanom ladje, ki črpa morski obalni pesek, ga prefiltrira in natovori na "čezoceanko". 660 takih ladij so odpeljali v Dubai in z tem peskom zgradili palmo Jumaraiah. Arabci kupujejo vse kar se da. Brazilijo ropajo do fundamenta vsi, ki imajo denar. Od lesa, rudnin, živali...
Fulano in Beltrano
24. 08. 2019 18.03
-1
Von_Clausewitz
24. 08. 2019 19.25
-1
slovenc59
24. 08. 2019 17.17
+16
Rešitve pri teh zadevah ni ! Ne bo prej "miru" dokler bo še zadnji člouk teptal ta planet, ki smo ga dobili v uporabo ! In potem bo vse tiho !! Ne bo več milijarderjev, ne bo več BDP za vsako ceno večji vsako leto nič več ne bo bedastih predsednikov, ki mislijo, da so božji, ki ne znajo povedati več kot tri brezvezne stavke, ki nimajo nobene zveze ! Eden takih je tudi brazilc in takih je nešteto.....In ko nas več ne bo bo na Zemlji vladal mir ! Zemlji si bo opomogla, kot si je že velikokrat prej, ko nas še nikjer ni bilo ! Škoda, pa tako lepo bi nam lahko bilo !
DeBill
24. 08. 2019 19.24
-3
ne pametuj, družba bo šla naprej tudi brez gozdov in živali, na koncu bomo celo kisik tehnično delali.
Redžepi
24. 08. 2019 17.13
-9
ne tako črno gledat...drugo leto bo na pogorišču še bolj bujna vegetacija in zemlja bo dobila dušik....vse je za nekaj dobro...
Adminjef
24. 08. 2019 17.18
+10
Za to so dovolj naravni požari zaradi strel itd. Te požare pa so zakurli kmeti ob podpori vlade..
Adminjef
24. 08. 2019 17.10
+7
Prase brazilsko..
reakcionar
24. 08. 2019 17.05
+8
Ni problem človek kot človek. Problem je civilizacija, ki živi od prekomernega izkoriščanja in uničevanja dobrin, ki bi drugače več kot zadostovale za vse ljudi na Zemlji. Vzemite za primer ta plemena, ki živijo v Amazonskih pragozdovih. Nekateri bi rekli, da so necivilizirani. Ampak izkoristijo le toliko gozda kot ga resnično potrebujejo. Za življenje jim je potrebno malo in živijo v sožitju z naravo in živalmi. Največji barbari so ravno takšni kot so Bolsonaro, Trump in podobni, ki njim govorijo da so barbari.
blackwizard
24. 08. 2019 15.57
+23
koliko nedolžnih živali je zgorelo,človek je najhujša pošat na planetu zemlja
Uporabnik1735100
24. 08. 2019 15.37
+14
To pa je sarkazem. Bolsonaro je glavni krivec in potlej on pošlje "pomoč".
flojdi
24. 08. 2019 16.14
-1
.. pa na radiu mi je uspelo slišat, da bo ta Pomoč šele čez en teden
trabakula
24. 08. 2019 15.09
+12
pošlješ dva vojaka v pragozd in problem je rešen?? važno, da se zapre usta tistim, ki protestirajo in obsojajo te požige, jutri bo pa spet vse po starem, kateri pogoltnež pa se bo odpovedal profitu, ki ga ustvarja na račun pragozda, ne sanjajmo, da bo jutri gozd spet ozelenel
*Violate*
24. 08. 2019 14.37
+24
Vse kar bom rekla je tole: mal se zamislimo vsi skupaj, zakaj, noben svetovni medij o tem ni poročal tedne, ko je to gorelo? Noben! Pa da nobena država ni vedela, kaj se dogaja, glede na vse satelite, nadzorovanja in špijunanja med državami? Malo morgen. In sedaj vsi tili zaskrbljeni politiki in vrhovi, z vsemi srečanji in pametnimi izjavami - sedaj, ko je že vse prepozno in škoda narejena - lahko še naprej molčijo, ker so dosegli svoje, mi ljudje bomo pa posledice trpeli. Kot zmeraj.
flojdi
24. 08. 2019 16.16
+1
.ohoho. totalni za sr anosti tudi nihče njih ne bo nikamor mogel uiti
flojdi
24. 08. 2019 16.18
+4
.tudi zaloge za pol leta , ali par let , v podzemnih zakloniščih"" jih ne bo nič kaj rešilo
detect
24. 08. 2019 14.34
+16
svet pospešeno drvi v katastrofo,voditelji pa nazdravljajo s šampanjcem.bravo res.
Mauzahecmauzares
24. 08. 2019 13.40
+10
Ko lisico pošleš kurnik čuvat.