Tujina

Bolsonaro prepovedal kurjenje v naravi za dva meseca

Brasilia, 29. 08. 2019 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
7

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je podpisal dekret, s katerim je v državi za naslednja dva meseca prepovedal vsakršno kurjenje v naravi. S tem naj bi skušal izboljšati situacijo glede požarov v amazonskem deževnem gozdu, ki so sprožili ogorčenje v svetu. Število požarov se je letos povzpelo že krepko čez 80.000.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro FOTO: AP

Dekret, ki ga je brazilski predsednik Jair Bolsonaro podpisal v sredo, naj bi bil uradno objavljen še danes. Z njim bo za naslednjih 60 dni prepovedano kurjenje v naravi, razen v nekaj izjemah odobrenih praks v kmetijstvu in gozdarstvu, navajajo brazilski mediji.

Veliko požarov, ki uničujejo amazonski pragozd, naj bi bilo podtaknjenih, da bi tako pridobili obdelovalno zemljo oziroma prostor za izkoriščanje naravnih virov na območju. Samo v ponedeljek in torek naj bi na območju izbruhnilo 1044 novih požarov. S tem se je skupno število požarov v Amazoniji letos povzpelo že na 83.329, kar je največ po letu 2010.

S klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj smo se pogovarjali o kompleksnih posledicah požarov in o tem, kakšni ukrepi na mednarodni ravni so potrebni, da ustavimo ognjene zublje, ki neusmiljeno goltajo neokrnjene ekosisteme na Zemlji.

Bolsonaro se je znašel pod ostrimi kritikami mednarodne skupnosti, ker da ne stori dovolj proti požarom, nekateri pa mu očitajo celo, da jih dopušča. Zapletel se je tudi v besedni spopad s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in zahteval, da se mu opraviči za žaljivke, če naj bi Brazilija sprejela ponujenih 20 milijonov dolarjev, ki mu jih je za pomoč pri soočanju s požari ponudila skupina G7.

Sprva je ponudbo G7 zavrnil, nato je zahteval opravičilo Macrona, potem si je spet premislil in dejal, da bo pomoč sprejel, a le, če bodo lahko sami nadzirali porabo teh sredstev. V sredo pa je znova zahteval opravičilo Macrona in dejal, da ponudba tudi spodkopava brazilsko suverenost. Dejal je, da "Brazilije ni mogoče kupiti ne za 20 milijonov ne za 20 milijard".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
30. 08. 2019 20.19
Oceani priskrbijo 50% zemeljskega kisika. 8 od 10ih rek po katerih se steka 90% plastike v oceane je v Aziji. Ostali dve pa v Afriki. Bo kdo kaj rekel tem onesnavevalcem. Itak, da ne. Kitajska lahko onesnažuje kolikor ji paše in dela kar hoče, ker Kitajska je že Komunistična in levi režimski mediji ne bodo nikoli kritizirali levakov. Čez rjave ljudi se pa itak ne sme nič reči, ker po tem smo vsi takoj rasisti. Brazilijo se pa lahko kritizira, če prav se ti požari pojavljajo vsako leto, ko kmeti čistijo in pripravljajo polja za naslednjo sezono. Edina razlika med požari letos in prejšna leta je, da letos v Brazilij vlada Bolsenaro, ki je desničar in nacjonalist, prejšna leta pa so vladali komunisti, ki so zaradi masovne kraje morali v zapore in niso mogli kandidirati na volitvah. Južna Amerika je bila po padcu Sovjetske Zveze proglašena za novo obljubljeno deželo komunizma in ker so južni Američani sedaj v 90% zavrnili komunizem in povsod izvolili desne vlade levaki po svetu zaradi tega non stop zgubljajo pamet in zganjajo histerijo.
PUTINOVI?
30. 08. 2019 11.47
+0
kdo pa ga kaj posluša hahah isto kot trampuljo vsi se norca delajo iz njega.....
Fulano in Beltrano
30. 08. 2019 17.16
Biti predsednik države je vseeno malo bolj pomemben dosežek v karieri, kot pa direktor kmetijske zadruge.
ni_mi_vse_eno
29. 08. 2019 21.31
+1
Po dveh mesecih boste pa lahko spet zakurili amazonski pragozd, pljuča sveta. Nam je namreč pomemben profit. Potrebujemo palmovo olje za piškote in sojo za živino.
Mayte88
29. 08. 2019 21.39
-1
Ko postavljajo jedrske po Franciji Brazilcev niso nič vprašali.. ??
ni_mi_vse_eno
29. 08. 2019 21.51
+0
Jih ni potrebno. Eksternalije se ne zaračunavajo državam, ampak se državam zaračunava samo dolg posojenih potiskanih papričkov, ki jih bankirji ustvarjajo iz nič. Glej, Global Wealth Inequality. Zato države črpajo svoje surovine za profit drugih. Glej Economic hitman, John Perkins. Brez naravnih surovin so namreč potiskani papirčki ničvredni (Voltaire, “PAPER MONEY EVENTUALLY RETURNS TO ITS INTRINSIC VALUE – ZERO”)
Gagg
29. 08. 2019 21.28
+3
Torej namerno kurjenje pragozda, unicevanje narave itd. Ta osebek bi moral biti na varovanem oddelku ustrezne psihiatrije.