Tujina

Bombni napad v Dagestanu

Moskva, 09. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V središču mesta Kaspijsk na jugu Rusije je med parado ob dnevu zmage eksplodiral avtobus, v katerem je bila vojaška pihalna godba. Življenje je izgubilo najmanj 34 ljudi, med njimi 12 otrok, več kot 150 pa je ranjenih.

"Nihče ne dvomi, da gre za teroristično dejanje, v najkrajšem možnem času bom našli, obsodili in kaznovali kriminalce," je še dejal Putin.

Eksplozija je odjeknila v mestu Kaspijsk, kakih 20 km južno od Dagestana, nekaj pred 8. uro po sreednjeevropskem času ravno v času, ko so po Rusiji potekale vojaške slovesnosti ob 57. obletnici zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni.

Medtem se je število smrtnih žrtev eksplozije v središču mesta Kaspijsk po navedbah lokalnih oblasti povzpelo na 32 - med njimi je tudi 12 otrok - stopetdeset ljudi pa je ranjenih, več deset huje. Mina je bila nameščena kakih 300 metrov od osrednjega mestnega trga, kjer naj bi potekala slovesnost ob omenjeni obletnici.

Sestanek ruskega vodstva
Sestanek ruskega vodstva FOTO: Reuters

Zaradi dogodka se je ruski predsednik Vladimir Putin v Moskvi sestal z obrambnim ministrom Sergejem Ivanovom, notranjim ministrom Borisom Grizlovom in vodjo zvezne obveščevalne službe (FSB) Nikolajem Patruševom. Na prizorišče so prispeli preiskovalci FSB in predstavniki vojske.

V regiji pa je 28. aprila v eksploziji bombe na tržnici v Vladikavkazu, prestolnici Severne Osetije, umrlo 7 ljudi.

Nova eksplozija v Čečeniji

V okviru vojaških slovesnosti pa je prišlo do napada tudi na stadionu v čečenski prestolnici Grozni. Z bližnje stavbe so na stadion, kjer so se zbrale ruske sile in čečenski civilisti, odvrgli več granat, ki so ranile štiri policiste. Ruski vojaki so stavbo takoj obkolili, zaenkrat pa ni znano, če sta napada povezana.

Putin ob Dnevu zmage in terorističnem napadu v Zakavkazju

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Na moskovskem Rdečem trgu je danes potekala vojaška parada ob 57. obletnici zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. Dan zmage je najpomembnejši ruski državni praznik, na paradi pa je spregovoril tudi ruski predsednik Vladimir Putin. "Desetletja po vojni so spremenila svet, toda mir je še vedno krhek. Sile zla in nasilja se v različnih delih sveta vedno znova pojavljajo. Danes imajo drugačna imena in drugačne metode, vendar še vedno povzročajo smrt in razdejanje", je poudaril Putin. Po njegovih besedah se ne sme v nobenem trenutku pozabiti, da lahko sile zla in nasilja postanejo tako nevarne kot nacizem. Ruski predsednik je pozneje med slovesnostjo v Kremlju odgovorne za današnjo eksplozijo v Dagestanu označil za "zlobneže", s katerimi je potrebno ravnati kot z nacisti "nacisti".

Po besedah ruskega predsednika zmaga nad Hitlerjevo Nemčijo leta 1945 predstavlja "lekcijo in opozorilo" sedanjemu boju proti terorizmu. "Samo z mednarodnim sodelovanjem lahko pridemo terorizmu do konca, tako kot leta 1945, ko so zavezniki premagali skupnega sovražnika - nacizem," je povedal Putin. Po Putinovem mnenju je boj proti muslimanskim skrajnežem v Čečeniji, ki ga Rusija vodi od leta 1999, podoben boju ZDA proti Osami bin Ladnu in njegovi teroristični organizaciji Al Kaida.

Komunisti zahtevajo Putinov odstop

Ruski komunisti zahtevajo spremembe v državi
Ruski komunisti zahtevajo spremembe v državi FOTO: Reuters

Ob prazniku je v središču Moskve več kot 20.000 komunistov protestiralo proti politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina. Protestniki so nosili transparente s pozivi kot "Putin-odstop", "Putin je prodal svojo dušo Bushu", "Putin ubija ruski narod" in "Ustavimo meščanske reforme". Nekdanji borci so med pohodom po osrednji aveniji Tverska nosili medalje, drugi udeleženci pa so imeli v rokah rdeče zastave in Stalinove portrete, medtem ko so bili otroci oblečeni v uniforme nekdanjih sovjetskih pionirjev, nekateri so tudi peli revolucionarne in domoljubne pesmi.

Med pohodom v središču ruske prestolnice so protestniki tudi vzklikali, da se jih globalizacija ne tiče, ker da verjamejo v komunizem. "Zmago v drugi svetovni vojni so izrabili tako oblast, nekdanja sovjetska vojska kot tudi komunistična stranka. Vojni veterani so danes prikrajšani za svojo zmago, vojska in ljudje pa so popolnoma poraženi," pa je dejal eden od organizatorjev protestov Jevgenij Torovin.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA