Tujina

Boris Johnson bi zaustavil 'eksplozijo davkov na grehe'

London, 04. 07. 2019 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najverjetnejši naslednik britanske premierke Therese May, Boris Johnson, je prepričan, da t.i. davki na grehe najbolj prizadenejo revnejše prebivalstvo in tako napoveduje boj proti pretirano zaščitniški državi. Na drugi strani zdravstvene organizacije trdijo, da davki na tobak in alkohol rešujejo življenja.

Boris Johnson se je tako zavezal, da bo zaustavil "eksplozijo davkov na grehe", kot je poimenoval davke na sladke, slane ali zelo mastne prehrambene izdelke. Omenjene davke naj bi ponovno pregledali in ocenili, ali resnično delujejo oziroma imajo pozitivne učinke, ali so nepravično prizadeli revnejši del prebivalstva, poroča Sky News. Zavezal se je tudi, da do končane ocene ne bo uvedel novih davkov na grehe.

"Če želimo, da ljudje shujšajo in živijo bolj zdravo, bi jih morali spodbujati, da čim več hodijo, kolesarijo in se na splošno več gibljejo. Namesto, da ljudi še bolj obdavčimo, bi morali pogledati, kako učinkoviti sploh so davki na grehe ter ali dejansko spremenijo vedenje." Dodaja, da bo imela Velika Britanija po 31. oktobru, ko naj bi dokončno zapustili Evropsko unijo, zgodovinsko priložnost, da spremeni določene politike v državi.

Proti vse večji stopnji debelosti se v Veliki Britaniji borijo tudi z davki na grehe.
Proti vse večji stopnji debelosti se v Veliki Britaniji borijo tudi z davki na grehe. FOTO: Dreamstime

Temu predlogu bo skorajda zagotovo ostro nasprotoval njegov tekmec v boju za novega vodjo britanskih konzervativcev Jeremy Hunt, ki je kar šest let preživel na položaju zdravstvenega ministra in je tudi uvedel davek na sladkor.

Johnson pa lahko pričakuje tudi nasprotovanje zvezdniškega kuharskega mojstra Jamieja Oliverja, ki se trenutno zavzema za uvedbo t.i. davka na mlečne napitke – za katerega je Johnson že napovedal blokado.

Oliver in Johnson imata sicer dolgo zgodovino. Že leta 2006 je Johnson nasprotoval kampanji Oliverja po izboljšanju šolskih kosil in uvedbi zdrave prehrane v britanskih šolah in javno oznanil: "Če bi bilo odvisno od mene, bi se znebil Oliverja in dejal ljudem, naj jedo kar želijo." Kampanja "Boljše prehranjevanje" je sicer prisilila britansko vlado, da je namenila kar 280 milijonov funtov za boljšo šolsko prehrano. Deset let kasneje je eden najbolj znanih televizijskih kuharjev na svetu po referendumu o brexitu javno pozival britansko javnost, naj "ne dovoli, da Johnson postane premier".

Johnson bi preučil, kakšne posledice imajo davki na grehe.
Johnson bi preučil, kakšne posledice imajo davki na grehe. FOTO: AP

Na drugi strani je Johnsonov predlog podprl Daniel Pryor z Inštituta Adam Smith Institute: "Zaščitniška država je šla v ekstreme. Boris Johnson se je zavzel za liberalizem in individualno odgovornost."

Istočasno se v Veliki Britaniji zdravstvena stroka bori z vse večjo stopnjo prekomerne teže med otroci in mladino, tudi z obdavčenjem nezdrave prehrane. Davek na sladke pijače so tako predstavili aprila lani. Strokovnjaki namreč zatrjujejo, da imajo davki na nezdrave prehrambene izdelke pozitivne učinke. Pri tem kot primer navajajo tudi večje obdavčitve tobačnih izdelkov: "Fizična aktivnost je eden izmed načinov za izgubo telesne teže, a tudi vlada mora tu odigrati veliko vlogo za znižanje stopnje debelosti med prebivalstvom," je za Sky News dejala Michelle Mitchell iz organizacije Cancer Research UK.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
04. 07. 2019 14.00
+4
Slovenija velja za eno najbolj obdavčenih držav EU. Davke je treba znižat za 50%. Imamo velik parlament za tako majhno državo in to vse plačujemo. Imamo preveč občin in županov, kar je dodaten nepotreben strošek. Velik del davkoplačevalskega denarja konča v žepih politikov, direktorjev, tako da če bi dobro gospodarili, zmanjšali vse to in bili pošteni bi vsi dobro živeli. Red v državi je treba naredit!
BUONcaffee
04. 07. 2019 13.07
+3
Jaz bi enako naredil pri nas.
RichPiana
04. 07. 2019 12.52
+4
Moje telo, moja izbira!
BUONcaffee
04. 07. 2019 13.08
-5
Kratko a lepo napisano. Tudi neznanki bi predal moje telo, pa tudi če zaščite nebi imel. Rad uživam bedo in veselje, če je prilika zakaj pa ne????
cipa89
04. 07. 2019 13.12
+4
Super! Verjetno bo potem tudi tvoja izbira, da ne greš k zdravniku, če boš imel srčnožilne bolezni. Ali pa tukaj pričakuješ, da ti bo država priskočila na pomoč? Aha, že vem odgovor, praviš, da plačuješ davke. Super, boš pa dal več za zdravstveno zavarovanje, če se ne misliš paziti. Kapitalizem pač. Si bolj dovzeten za bolezni, torej boš plačal več. Ja, bi to rad? Je že prav, da država spodbuja zdravo prehranjevanje. Amerika ni tako daleč!
BUONcaffee
04. 07. 2019 13.27
-2
Več daš za davke več denarja konča v zasebnih žepih. Žal vidim da slabo spremljaš politiko.
capalacinka
04. 07. 2019 12.17
+27
Da se lotiš reševanja problema revnega prebivalstva, tako da ukineš davek na škodljivo hrano, da jo bodo ti tako lažje kupovali. Potem delaš nekaj narobe.
akize
04. 07. 2019 12.08
-8
'davki na grehe najbolj prizadenejo revnejše prebivalstvo' : Zakaj pa potem kupujejo ta nepotrebna živila, če nimajo denarja?
capalacinka
04. 07. 2019 12.16
+31
ker je fast food cenejši kot kvalitetna hrana
SenecaLucius
04. 07. 2019 12.22
+16
Bolj ko je industrijsko pripravljena , bolj je poceni! Bolj ko je tretirana s škropivi, bolj je poceni...
akize
04. 07. 2019 12.24
+12
Dvomim, da je fast food cenejši kot doma skuhan obrok.
Vapo
04. 07. 2019 12.56
+8
akize
04. 07. 2019 16.58
+2