Tujina

Božič v strahu pred teroristi

Vatikan/Pariz/London/Berlin, 24. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred božičnimi prazniki so v evropskih državah v strahu pred terorističnimi napadi poostrili varnostne ukrepe.

V Londonu so poostrili varnostne ukrepe
V Londonu so poostrili varnostne ukrepe FOTO: Reuters

Potem ko so v ZDA stopnjo teroristične nevarnosti povišali na oranžno, so zaskrbljeni tudi v Veliki Britaniji, Španiji, Italiji in na Poljskem.

Vodja britanske policije John Stevens je pozval k budnosti med prazniki, predvsem zaradi groženj s terorističnimi napadi. V Veliki Britaniji sicer že od sredine novembra velja povišana stopnja nevarnosti.

Z resnejšimi terorističnimi grožnjami se prvič soočajo tudi na Poljskem. Med božičem je na ulicah poljskih mest za tretjino več policistov kot sicer. Nadzor so poostrili pred državnimi ustanovami, na mejnih prehodih, letališčih pa tudi v cerkvah, nakupovalnih središčih in priljubljenih shajališčih.

V Italiji so nadzor poostrili predvsem pred kulturno-zgodovinskimi objekti, pa tudi v Vatikanu.

V Franciji od začetka decembra velja druga stopnja na štiristopenjski lestvici nevarnosti terorističnih napadov, francoski zračni prostor pa varujejo vojaška letala, ki so v stalni pripravljenosti.

V Berlinu so za promet zaprli ulice okoli ameriškega veleposlaništva, varnostni ukrepi pa so poostreni tudi v okolici britanskega veleposlaništva.

Papež bo v Vatikanu daroval polnočnico

Papež Janez Pavel II.
Papež Janez Pavel II. FOTO: Reuters

Papež Janez Pavel II. bo na božični večer v baziliki svetega Petra v Vatikanu drevi daroval polnočnico, v četrtek pa bo prebral poslanico Mestu in svetu (Urbi et Orbi). Papežev program je zaradi njegovega šibkega zdravja skrčen na ta dva tradicionalna božična obreda. Za 83-letnega papeža bo letošnji božič že 26. po vrsti na čelu rimskokatoliške cerkve.

Polnočnico, ki se jo bo udeležil diplomatski zbor, akreditiran pri Svetem sedežu, bo prenašalo 76 televizijskih postaj v 48 državah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papežev zdravnik je svojemu pacientu svetoval, naj po oktobrskih napornih praznovanjih 25. obletnice njegovega pontifikata za božič omeji svoje aktivnosti. Papeževo zdravstveno stanje se je v zadnjem času sicer nekoliko izboljšalo, vendar ima še vedno težave pri govorjenju, povezane s Parkinsonovo boleznijo.

Papež bo v skladu s tradicijo drevi daroval polnočnico, vodenje četrtkove maše na Trgu svetega Petra pa bo prepustil kardinalu Angelu Sodanu. Sveti oče bo prebral le poslanico Urbi et Orbi.

Božič v Betlehemu z maloštevilnimi verniki

v Sveti deželi trenutno vladata razdor in ločevanje
v Sveti deželi trenutno vladata razdor in ločevanje FOTO: Reuters

Pred baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu se je danes zbralo več tisoč ljudi, da bi si ogledali tradicionalno procesijo jeruzalemskega latinskega patriarha Michela Sabaha, ki je prispela iz okoli deset kilometrov oddaljenega Jeruzalema, in se udeležili božične maše.

Sabah bo v baziliki, ki je po krščanskem verovanju zgrajena nad Votlino rojstva, kjer se je rodil Jezus Kristus, kasneje tudi vodil polnočnice. Jeruzalemski patriarh je v svojem tokratnem nagovoru pozval k spravi v Sveti deželi, kjer trenutno vladata razdor in ločevanje. Med Izraelom in Palestino mora biti vzpostavljen pravični mir, ki bo zagotavljal dostojanstvo vsem prebivalcem te dežele, je poudaril patriarh.

Več ur trajajoč prihod procesije v baziliko si je tokrat ogledalo majhno število ljudi. Kristjani, ki živijo v tem nemirnem mestu na Zahodnem bregu, zaradi več let trajajočega nasilja niso ravno praznično razpoloženi - večina trgovin je zaprtih, na ulicah pa visi več plakatov t.i. palestinskih mučenikov kot pa božičnega okrasja. Številni turisti, ki so v preteklosti v božičnem času kar preplavili Betlehem, so tokrat zaradi strahu pred napadi raje ostali doma. Palestinski kristjani pa so se pritožili zaradi strogih omejitev potovanja, ki jih je sprejel Izrael, saj so številnim vernikom iz ostalih predelov Zahodnega brega preprečili prihod v Betlehem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou