Tujina

FOTO: Božič v Sveti deželi zasenčile nove napetosti med Izraelci in Palestinci

Jeruzalem, 24. 12. 2017 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč kristjanov z vsega sveta se je pred božičem znova zbralo v Jeruzalemu, kjer se je okoli poldneva pričela tradicionalna božična procesija do biblijskega Betlehema. Udeležba naj bi bila sicer zaradi napetosti med Izraelci in Palestinci po nedavnem ameriškem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela precej okrnjena.

 

Procesijo vodi jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa, ki bo kasneje v baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu tudi daroval polnočnico.

Po navedbah izraelskega ministrstva za turizem za božične praznike tudi letos pričakujejo več deset tisoč turistov, za današnji božični večer v Betlehemu so hoteli polno zasedeni. Lastniki trgovin po drugi strani izpostavljajo upad prometa zaradi manjšega obiska, ki ga pripisujejo odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna za glavno mesto Izraela.

Palestinski protesti, ki so sledili odločitvi ameriške administracije, so danes sicer zahtevali že dvanajsto žrtev. To je postal 19-letnik iz Gaze, ki so ga ustrelili že pred dnevi med protestom na izraelski meji, zdaj pa je podlegel poškodbam.

Izrael sicer že dolgo časa vztraja, da je Jeruzalem njegova prestolnica, medtem ko si Palestinci lastijo vzhodni del mesta, kjer se nahajajo vsi glavni sveti kraji, in ga vidijo kot prestolnico svoje bodoče države. Do Trumpove odločitve so se druge države bolj ali manj vzdržale vseh dejanj, s katerimi bi lahko prejudicirale status Jeruzalema, saj naj bi bil ta določen na pogajanjih med sprtima stranema.

Ena osrednjih božičnih maš bo v Vatikanu

V svetu bo sicer ena od osrednjih božičnih maš potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo bo ob 21.30 daroval papež Frančišek.

Tradicionalna polnočnica pa bo tudi v Betlehemu, kamor so se v teh dneh zgrnile množice turistov.

Številne maše in polnočnice pa potekajo tudi po cerkvah v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
25. 12. 2017 10.41
+1
Tukaj se ne gre za sveto deželo ampak za deželo zločinov. vse drugo je sprenevedanje.
Razumnež
24. 12. 2017 20.10
-1
Lepo bi bilo, če rojstni kraj krščanskega boga, Betlehem, ne bi bil v muslimanskem svetu....
Schnitzel
24. 12. 2017 20.20
-1
Bog je samo eden in tisto ni muslimanski svet.
Sršen
24. 12. 2017 21.54
+5
Če bi res obstajal bog,ki dobro plačuje in hudo kaznuje ne bi smelo biti vojn in elitne hinavščine!!!!!Po moje je kar naprej na dopustu?????
kapljač1
24. 12. 2017 17.44
+4
Božič v Sveti deželi zasenčile nove napetosti med Izraelci in Palestinci----------------------------!!?Sedaj pa zares;" Božič v Sveti deželi zasenčile nove napetosti med Palestinci, Izraelci so prisiljeni se branit"!