Tujina

Božični kolač za knjigo rekordov

Nikozija, 05. 12. 1999 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ciprski Grki nameravajo za božične praznike pripraviti ogromen kolač, s katerim se želijo uvrstiti v Guinessovo knjigo rekordov. Kolač naj bi tehtal kar 80 ton, da bi tako premagal dosedanjega ''rekorderja'' z 58 tonami. Pobudo za podvig je dalo mesto Limasol na jugu otoka, ki si tako želi nekoliko izboljšati turistični ugled, ki je v zadnjem času precej omajan zaradi porasta kriminala.

Pri podvigu bo sodelovalo 600 slaščičarjev, ki naj bi razrezali kar 25.000 kosov kolača. Peka bo potekala 15. decembra na stadionu v Limasolu, trajala pa bo predvidoma 12 ur. Za pripravo kolača bodo predvidoma porabili 250.000 jajc, 17 ton moke, tri tone sladkorja in pet ton medu. Celotni ceremoniji naj bi predsedoval sam predsednik ciprskega ministrstva za turizem Nikos Rolandis, ki bo tudi prvi zarezal v kolač. K uživanju kolača so po besedah prirediteljev sicer povabljeni vsi ljudje sveta.

Kolač bo namenjen predvsem turistom, pa tudi bolnikom v bolnišnicah, vojakom in mednarodnim mirovnim silam na otoku. Kot so še sporočili prireditelji, si želijo tako ''voščiti svetu srečen božič''.