Tujina

Bransonova vesoljska ladja poletela 82 kilometrov visoko, na 'rob vesolja'

Mojave, 13. 12. 2018 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Virgin Galactic, podjetje britanskega milijarderja Richarda Bransona, je uspešno lansiralo prvo vesoljsko plovilo, ki naj bi v prihodnosti opravljalo komercialne polete v vesolje. Poletelo je 82,7 kilometra visoko, kot trdijo, na rob vesolja. "Vesolje pripada Virginu!" je ob tem dejal ganjeni Branson.

Plovilo Virgin Unity (VSS Unity) oz. SpaceShipTwo, ki deluje na raketni pogon, je vzletelo iz kalifornijskega testnega centra za vesoljski turizem v puščavi Mojave.

Sprva je bilo pripeto na matično plovilo WhiteKnightTwo, a se je na 12.874 metrih od njega odlepilo in se dvignilo 82,7 kilometra visoko, preden se je začelo spuščati, poroča Sky News. Na svoji poti je doseglo dvakratno hitrost zvoka, nekaj minut pozneje pa s pilotom in kopilotom na krovu uspešno pristalo na tleh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje je prepričano, da je plovilo doseglo rob vesoljskega prostora, čeprav se ta, kljub večnim polemikam, po navedbah znanstvenikov nahaja na t. i. Karmanovi črti pri 100 kilometrih višine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vesolje pripada Virginu'

Po uspešno prestanem poskusu je Branson točil solze, se navdušeno rokoval in objemal sodelavce, družinske člane in druge, ki so spremljali ta neverjetni podvig.  Eden od pilotov mu je po uspešnem pristanku na tleh v šali podaril majhno antistresno žogico, moška pa sta se objela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Danes smo dokazali, da Virgin Galactic lahko svetu odpre vesolje. Vesolje pripada Virginu!" je bil navdušen Branson, kmalu zatem pa je napovedal, da bodo prvi komercialni polet v vesolje za turiste, na katerem bo tudi sam, organizirali že marca prihodnje leto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raketno letalo SpaceShipTwo je bilo zasnovano posebej za komercialno uporabo. Njegov uspešen polet pomeni velik napredek k začetku poletov v vesolje, ki jih je Bransonovo podjetje napovedovalo že pred desetletjem. Prvi poskus leta 2014 je spodletel, saj je letalo strmoglavilo, pri tem pa je umrl kopilot

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za polet v vesolje, ki vključuje nekaj minut lebdenja v breztežnosti in pogled na Zemljo daleč spodaj, bodo prvim 600 potnikom zaračunali dobrih 220.000 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
14. 12. 2018 14.00
+0
. čist mal mem.. a še živi kak KONDOR?...al so že izumrli ?
antilevi?ar
14. 12. 2018 09.20
-7
Noben rob vesolja, to je še vedno earth low orbit,.mesto kjer tudi drugače poteka "promet" vseh plovil, oz. lebdil. Pot do Lune je še daleč. Iz leta v leto prelagajo tisto kar vsi že znamo in postopoma priznavajo nemoč in težavo, da zapustijo low orbit. Ne samo američani, ki so na tem področju vodilni, tudi ostale agencije nadaljujejo sago, ki se vleče še od hladne vojne, enkrat, ko z lažjo opravičuješ naslednjo laž je to vrtinec, ki mu ni videti konca,.hvala bogu, da se ljudje prebujajo in so bolj pozorni na dogajanja okoli sebe in upravičeno zahtevajo obrazložitve.
gozdar1
14. 12. 2018 16.57
+1
Tole je suborbitalni polet, ne nizka zemljina orbita, kaj je vesolje in kaj ni je samo stvar definicije nenazadnje je tudi zemlja v vesolju. Sedaj lahko razumeš zakaj je bil saturn V tako velik in imel maso prek 3000 ton, ker je za polet na luno potrebna ogromna energija, medtem ko je tole bolj ko ne letalo z raketnim motorjem že x15 (prav tako letalo na raketni pogon) je v začetku 60ih poletel više.
Pingo Pongo Bobkov sin
14. 12. 2018 08.52
+4
raj nej nardijo izlete na luno,to bi blo zanimiv
ivan res grozni
14. 12. 2018 08.38
+5
Izguba časa in denarja. Polet na rob vesolja zame ni zanimiv. Morda samo za tiste, ki verjamejo v ploščato Zemljo, v to, da ljudje niso bili na Luni in avtomati ne letijo na Mars.
Pingo Pongo Bobkov sin
14. 12. 2018 08.35
+9
evo pa boste lahk šli gledat gor a je zemlha ravna al okrogla uni k dvomite...sam pare na sunce
kure bedne
13. 12. 2018 21.35
+5
A so vsaj naredili kakšne lepe posnetke naše matere zemlje? In zakaj ne?