Tujina

Brazilija dobila prvo predsednico države

Brasilia, 01. 11. 2010 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

V drugem krogu predsedniških volitev v Braziliji je zmagala Dilma Rousseff, ki je tako postala prva predsednica države v zgodovini te južnoameriške države.

Po preštetju vseh glasov je nekdanja desna roka dosedanjega predsednika Luiza Inacia Lule de Silve, 62-letna kandidatka vladajoče Delavske stranke Dilma Rousseff, dobila 56 odstotkov glasov.

Nova predsednica Brazilije
Nova predsednica Brazilije FOTO: Reuters

Kandidat brazilskih socialdemokratov, nekdanji župan brazilskega mesta Sao Paulo, 68-letni Jose Serra je na volitvah dobil 44 odstotkov glasov. V prvem krogu 3. oktobra je Rousseffova dobila 47 odstotkov glasov, Serra pa 33 odstotkov.

Rousseffova bo kot predsednica države zaprisegla 1. januarja. Kot je napovedala po izvolitvi, se bo posvetila boju proti revščini v državi, se zavzela za mednarodna pravila na finančnih trgih in izpostavila pomen naftnih zalog za financiranje socialnih projektov. Bodoča brazilska predsednica se je po zmagi zahvalila tudi svojemu predhodniku in mentorju da Silvi. "Sreča, ki jo občutim po zmagi, se meša z žalostjo zaradi njegovega odhoda," je dejala. Dodala je, da se zaveda, bo naloga naslediti da Silvo težka in izziv, a bo počastila in nadaljevala njegovo dediščino. "Pogosto bom potrkala na njegova vrata in vem, da bodo vedno odprta," je še dejala. "Od milijonov Brazilcev sem zdaj dobila nalogo, ki je morda najpomembnejša v mojem življenju,“ je še povedala s solzami v očeh.

Poraženec volitev, Serra, ki mu ni uspelo tudi že v drugem krogu volitev leta 2002, ko je zmagal Lula de Silva, je nekaj minut kasneje po nastopu Rousseffove zmagovalki že čestital za zmago. "Danes so spregovorili volivci. Odločitev sprejemam s spoštovanjem in ponižnostjo," je dejal nekdanji župan Sao Paula.

Da Silva, ki odhaja po dveh zaporednih predsedniških mandatih in s priljubljenostjo, ki v javnomnenjskih raziskavah presega 80 odstotkov, še ni razkril, kaj bo počel v prihodnosti. Pojavila so se ugibanja, da bi lahko sprejel kak mednarodni položaj ali postal neuradni svetovalec brazilske predsednice, čeprav je sam zavrnil takšen scenarij. "Ni možnosti, da bi nekdanji predsednik sodeloval v vladi," je ob oddaji svojega glasu dejal da Silva. Dodal je, da bo morala Rousseffova sestaviti vlado po svoji podobi. "In samo upam, da bo naredila več, kot sem jaz," je še dejal.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
01. 11. 2010 13.10
Lepo,da je zmagala.Čaka jo težlo delo saj v Braziliji vlada korupcija,veze in poznanstva na vsakem koraku podobno kot v Sloveniji.Menim,da je bolke da ne trka preveč na vrata bivšega ptredsenika in zakoraka tako,kot misli,da je prav.