Tujina

Bolsonaro bi sprejel 20 milijonov evrov pomoči, a le če se Macron opraviči

Biarritz, 27. 08. 2019 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / K.H.
Komentarji
128

Po tem, ko je brazilski predsednik sporočil, da zavrača ponujeno pomoč držav G7, ki je namenjena zajezitvi požarov v amazonskem deževnem gozdu, si je zdaj očitno premislil. Pripravljen jo je sprejeti, a le pod pogojem, da se Macron opraviči za "žaljive komentarje".

Bi pomoč, ne bi pomoči? Brazilske oblasti so v zadnjih 24 urah večkrat spremenile svoj odziv do ponujene denarne pomoči najrazvitejših držav sveta, ki jo namenjajo za zajezitev požarov, ki divjajo v Amazoniji. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zdaj sporočil, da je odprt za pogovore o pomoči sedmih industrijsko najbolj razvitih držav za gašenje požarov, ki divjajo po amazonskem pragozdu, a le, če se francoski predsednik Emmanuel Macron opraviči za "žaljive komentarje", ki jih je izrekel na njegov račun. "Da bi z dobrimi nameni sprejeli karkoli od Francije, mora Macron preklicati svoje besede, nato lahko govorimo," je dejal Bolsonaro.

Medtem ko Bolsonaro za požare krivi kmete in nevladne organizacije, te s prstom kažejo nanj.
Medtem ko Bolsonaro za požare krivi kmete in nevladne organizacije, te s prstom kažejo nanj. FOTO: AP

Za katere komentarje točno bi se moral Macron opravičiti, sicer ni znano. Se je pa Macron ob zaključku vrha G7 odzval na Bolsonarove izjave na račun francoske prve dame Brigitte Macron. Bolsonarov podpornik je namreč v nedeljo na Facebooku objavil sporočilo, v katerem se je posmehoval videzu Macronove, ki je stara 65 let in je 28 let starejša od Bolsonarove soproge Michelle, Bolsonaro pa je na to odgovoril: "Ne ponižujte možakarja, haha."

"Imel je izredno žaljive komentarje o moji ženi. Kaj naj rečem? To je žalostno. Žalostno, predvsem zanj, in za Brazilce," se je odzval Macron. "Medtem ko čutim prijateljstvo in spoštovanje do brazilskega naroda, upam, da bodo kmalu dobili predsednika, ki se bo vedel primerno," je še dejal francoski predsednik.

Preberite še: Klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj smo povprašali o tem, kaj ti požari – ne samo v Braziliji, pač pa tudi v Sibiriji, Kongu in drugje – pomenijo in kakšne kratkoročne in dolgoročne posledice bomo čutili.

Države G7, poleg Francije v skupino sodijo še Velika Britanija, Kanada, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA, poleg tega pa v skupini sodeluje tudi EU, so se namreč včeraj dogovorile, da bodo za spopadanje s požari prispevale približno 19 milijonov evrov (20 milijonov dolarjev). Francoski predsednik Macron je sicer požare v pragozdu označil za mednarodno krizo in dogajanje v Amazoniji kot eno od prioritet uvrstil na dnevni red zasedanja G7, ki ga je od sobote gostil v Biarritzu. Zaradi te poteze je trčil ob odpor brazilskega predsednika, ki je zavrnil tuje vmešavanje.

Ko je skupina G7 sporočila svojo namero o pomoči, je brazilski okoljski minister Ricardo Salles novinarjem dejal, da pozdravlja denarno pomoč, ki so jo za boj proti požarom ponudile države skupine G7. A je pozneje brazilska vlada sporočila, da finančno pomoč sedmerice zavračajo.

Amazonski pragozd je v plamenih že več tednov.
Amazonski pragozd je v plamenih že več tednov. FOTO: AP

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je Francijo obtožil, da Brazilijo obravnava kot kolonijo. Macronu pa je sporočil, naj raje poskrbi za svojo domovino in svoje kolonije, pri tem pa je spomnil na požar v znameniti cerkvi Notre Dame v Parizu. "Macron se ne more izogniti niti predvidljivega požara v cerkvi, ki je pod svetovno zaščito. Kaj bi rad naučil našo državo? Brazilija je demokratična, svobodna država, ki nikoli ni imela kolonialističnih in imperialističnih podvigov, kot je verjetno cilj Francoza Macrona," je dejal Bolsonaro. 

"Cenimo ponudbo, a morda bi bila ta sredstva pametneje porabljena za pogozdovanje Evrope," je dejal vodja Bolsonarovega kabineta Onyx Lorenzoni

Brazilski minister za obrambo pa trdi, da požari v Amazoniji niso ušli izpod nadzora, saj je bilo 44.000 vojakov napotenih v boj s plameni in okoljskim kriminalom v Amazoniji. Iz administracije Bolsonara so še sporočili, da bi lahko Brazilija  ''vsako državo naučila, kako zaščititi pragozdove''.

Pozivi k bojkotu brazilske govedine

Gozdar z več kot 30-letnimi izkušnjami Jernej Stritih je za 24UR ZVEČER povedal, da je gotovo treba spremeniti politiko brazilske vlade, saj je bilo v zadnjih letih že veliko narejenega na varstvu gozdov, zdaj pa prihaja do novega 'grabljenja' zemlje in da je to možno ustaviti s političnimi odločitvami. Dobro je, da se s tem ukvarjamo vsi, je pa to stvar političnega procesa, pravi: "Pomembno je, da Brazilija razume, da mora upravljati s svojimi gozdovi in da s tem ščitijo skupno dobro."

Pomoč držav G7 je označil kot zgolj začetek in kot pravo potezo, saj je treba Brazilijo podpreti pri gašenju in se tega lotiti urgentno, potem pa narediti dolgoročnejši načrt za varstvo gozdov.

"Brazilskega predsednika lahko vsaj poskusimo ustaviti. Ni preprostih rešitev, ne gre nujno za dilemo med človekom in naravo. Gre tudi za konflikt med ljudmi, ki živijo na teh področji. Uničenje Amazonije je povezano tudi s tem, da se ni spoštovalo nekaterih domorodnih skupin," pa pravi Zoran Fijavž iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Kot dodaja Stritih, če kupci v Evropi ne bomo kupovali brazilske govedine ali brazilske soje, se tudi zemljiškim špekulantom tam ne bo izplačalo uničevati gozdov in jih spreminjati v kmetijske površine. Mladi za podnebno pravičnost so sicer pripravili protest zaradi nereagiranja in molčanja slovenske vlade. Od slovenske vlade zahtevajo, da ne ratificira trgovinskega sporazuma, ki bi Braziliji zelo koristil.

Spomnimo

Amazonski pragozd je v plamenih že več tednov. Oblak dima od požarov se razteza tudi preko meja Amazonije. Sistem za opazovanje okolja Kopernikus, ki je del evropskega opazovalnega sistema, je zaznal, da dim potuje tudi do Atlantskega oceana. V Sao Paulu, ki je od požarov oddaljen več kot 3000 kilometrov, se je nedavno sredi dneva stemnilo zaradi velikega oblaka dima, ki ga je zaneslo vse do tja. Požari so vzbudili veliko pozornosti na družbenih omrežjih, šele nato so se zganili tudi nekateri svetovni voditelji.

Medtem ko Bolsonaro za požare krivi kmete in nevladne organizacije, te s prstom kažejo nanj – spodbujal naj bi gozdarje in kmete pri sečnji gozdov za pridobivanje novih obdelovalnih površin, ter rudarje, ki naj bi s požari nelegalno pridobivali zemljo za izkoriščanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lipshin
27. 08. 2019 21.34
+6
Opravicilo?Torej cel svet je odvisen od enega cloveka,kateri je uzaljen?;oziroma od dveh?Ok,ce bo slo tako naprej smo res sevedno v kamneni dobi in ta kamen gori!!!
Nimasmisla
27. 08. 2019 20.40
+5
sprejel bo milijone in jih direktno pospravil v žep
setisfekšn
27. 08. 2019 20.32
+1
Sam ne mi s teologijo kjer ne pustijo debate!to ni nic sam zdraho delajo med ljudmi sem ponosen da sem ateist in s temi nimam nič!!!
setisfekšn
27. 08. 2019 20.37
+0
Mal to dohtrco teologije vprasajte o inkviziciji in poti do ljudi!!!!
setisfekšn
27. 08. 2019 20.27
+2
20 milj kot bi se vsak gasilec poscal na ogenj!!to ni nič!!!
Da se mene pita..
27. 08. 2019 19.09
-2
Ma naj si vse požgejo..
noire
27. 08. 2019 18.15
+8
20 milijonov ni nič. Ko sem prvič slišal za pomoč G7 sem bil prepričan da bo padlo vsaj nekaj milijard. Sram je lahko G7.
SuperBog=?lovk
27. 08. 2019 18.01
+2
edina možna zaustavitev je bojkot brazilskih izdelkov. sam bojim se da je to misija nemogoče, ker bo prodajal sojo od požganega pragozda Kitajčkom. Smo spet na koncue ene od ere človeštva. pa srečno nazaj v jame!
Fulano in Beltrano
27. 08. 2019 18.52
+0
Brez besed. Si brazilski podjetnik, ki je z garanjem nekaj dosegel...in potem ti bodo neki teoretiki prepovedali izvoz tvojega izdelka zaradi gonje proti nekemu politiku....Ne samo, da si začel z malo začetnico, nobenega smisla ni v povedanem....
SuperBog=?lovk
27. 08. 2019 17.59
+5
če natančno pogledamo te desničarske politične face, to je ghnoj od ghnoja. sam R. Reagan je trdil celo da rastoča drevesa onasnežujejo okolje enako kot avtomobili. Dumby bi razstreljeval orkane z jedrskimi bombami. Kam je prišla ta Zemlja? Očitno smo postali poden od podna!
Fulano in Beltrano
27. 08. 2019 18.54
-1
A kaj veš o brazilski politični sceni? A veš kakšno razdejanje so za sabo pustili socialisti/komunisti? A veš, zakaj so ljudje volili Bolsonara? Kar tako, v tri dni....???
lumpimonster
27. 08. 2019 17.58
+3
Cela narava mu guri on pa zavrača pomoč.......isro sekundo k je zavrnu bi ga mogl likvidirat zapret v eno malo metr x metr lukno
SuperBog=?lovk
27. 08. 2019 17.57
+10
te bolani desničarski politiki hočejo vedno kakšna opravičila! dumb zato ker danska premierka ni sprejela odkupa za Grenladnijo, ta bolšit pa za nekaj kar sploh ni bilo izrečeno.
Fulano in Beltrano
27. 08. 2019 18.56
+1
Brazilija je ponosna, neodvisna in suverena država. In ne kolonija.
ni_mi_vse_eno
27. 08. 2019 17.56
+3
Živimo v stalno eksponentnem rastočem gospodarstvu (2, 4, 8, 16 ...). Uspešni smo pri uničevanju svojih surovin, ker imamo radi profit.
ni_mi_vse_eno
27. 08. 2019 17.54
+4
5000 miljonov v novo ljubljansko banko in 20 miljonov za goreči pragozd amazonije. Mislim, da je to dovolj, ja.
ni_mi_vse_eno
27. 08. 2019 17.51
+2
Amazonija gori, Nero bo pa spesnil eno balado.
Kollerik
28. 08. 2019 11.17
+1
Po času krize 2008.... ca. 1500 milijard v EU banke, v ameriške slabih 500 milijard.... za Amazonijo pa malce drobižeka, da bodo lahko razložili svojim otrokom (vnukov ob takšnem tempu uničevanja naravnih resursov morda niti ne bo več)...da jim bodo lahko povedali "veste, tedaj ob tistem hudem času za pragozd smo vendarle poslali denarno pomoč tudi v obliki milijonov..."
borec91
27. 08. 2019 17.15
+3
res bi lahko ta denar za pogozdovanje eu uporabili na notranskem se vedno ogromno gozda izsekanega do nule sedaj vsaj grmovje raste pozimi vse golo sicer 2leti nazaj nekaj bukve sadili a ni videt razen palck velikega ucinka
deltex
27. 08. 2019 17.04
+5
Bolsonaro je predsednik, ki ga briga za lastne ljudi, kaj šele za drevesa...
MojsterSplinter
27. 08. 2019 17.48
+9
Briga ga v prvi fazi lasten žep, v naslednji fazi pa za žepi donatorjev za njegovo volilno kampanjo.
Alojz69
27. 08. 2019 16.58
+0
Ce ze pisete o pozaru v braziliji prilozite se slike In grafiko od NAS-e za zadnjih 18 let in pol bo vsak videl da letosnje leto je cist povprecno glede pozarov na tem obmocju hujs je v Boliviji pa nobeden nic...zakaj le?
Akame1979 .
27. 08. 2019 17.07
-2
forbes ima dobec članek o temu , 24ur je slovenski guardian smetišče morale, ne se ubadat szi njimi
stojcevic
27. 08. 2019 16.46
+7
omg zdej se pa se 2 otroka kregata....
big_foot
27. 08. 2019 16.22
+19
Eh Macron naj to kar meni nakaže... se mu ni treba opravičit. Bom vseeno vzel.
relos
27. 08. 2019 14.45
+17
jejte domače meso le 2x na teden, kupujte evropsko v trgovini le 2x na mesec, peljite se z letalom le 1x letno, ne silite z gradnjami v naravo in imejte 2 otroka - pa je problem zemlje rešen
Novi uporabnik
27. 08. 2019 14.42
+1
Bolsonaro ima legitimemno kritiko. Pogovor o reševanju brazilskih težav brez brazilskega predstavnika je zelo kolonialnen način obnašanja.
_endrug
27. 08. 2019 16.35
+4